АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА


Закључци са Припремне седнице за изборну скупштину

15. 12. 2016.

По претходном плану и дневном реду, у оквирима годишње конференције буџетских корисника, одржана је Припремна седница за изборну скупштину удружења. Присутни су упознати са планом даљег рада и договорено је да се у следећа 3 месеца одржи нова Изборна скупштина удружења на којој ће се изабрати нови управни органи удружења. Такође, усвојене су оквирне смернице даљег рада удружења са планом рада за наредне две године.
» детаљније «

________________________________________________

ПРИПРЕМНА СЕДНИЦА ЗА ИЗБОРНУ СКУПШТИНУ УДРУЖЕЊА

07. 12. 2016.

X ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
9.12.2016. Сава Центар, Београд


» детаљније «

________________________________________________

1|

АКТУЕЛНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ


Повећање ефикасности државне управе

28. 03. 2017.

На другој седници Савета за реформу јавне управе усвојени су предлози везани за Извештај о имплементацији Акционог плана за спровођење Стратегије за реформу јавне управе у Републици Србији за 2015. годину и период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године. На седници Савета разматран је и рад Групе за подршку управљању променама у ресорима здравства, просвете и социјалне заштите, као и даљим корацима у процесу рационализације, при чему је наглашено да се у текућој години наставља са контролом броја запослених уз оптимизацију јавне управе кроз процес реорганизације мрежних система. Са посебном пажњом разматране су и активности у вези стандардизације поступања локалних самоуправа према грађанима и привреди кроз израду модела административних поступака на локалном нивоу у циљу повећања ефикасности рада и боље примене законских прописа, укључујући и нови Закон о општем управном поступку, чија пуна примена почиње 01.06.2017. године.
» детаљније «

________________________________________________

Повећан кредитни рејтинг Србије

25. 03. 2017.

Министарство финансија саопштило је да је агенција за оцену кредитног рејтинга Moody’s повећала кредитни рејтинг Србије са „Б1” на „Ба3” уз стабилне изгледе за даље унапређење кредитног рејтинга. У саопштењу се наводи да су основни разлози побољшања кредитног рејтинга Србије успешно спровођење програма фискалне консолидације што је омогућило смањење учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу (БДП) и спровођење структурних реформи које су повећале способност српске привреде да одговори на шокове и убрзале економски раст.
» детаљније «

________________________________________________

Светска банка: Напредак Србије у реформисању јавног сектора

23. 03. 2017.

Србија је остварила велики напредак у реформисању управљања финансијама и јавног сектора протеклих година, и то на начин који је помогао поновно покретање економског раста и отварање радних места, саопштила је Светска банка. За одржање бржег и инклузивнијег раста, међутим, биће потребне дубље реформе које укључују реструктурирање енергетског сектора и увођење паметних инвестиција у регионалну транспортну и енергетску повезаност, наводи се у саопштењу.

________________________________________________

Делегација ММФ завршила посету Србији

19. 03. 2017.

Делегација Међународног монетарног фонда (ММФ) завршила је посету Србији поводом контроле спровођења текућег трогодишњег аранжмана из пре-дострожности. ММФ је у саопштењу оценила стање српских финансија ускоро ће најавити наредну посету мисије те међународне финансијске институције поводом наредне ревизије аранжмана.
» детаљније «

________________________________________________

Јавна својина и даље непописана

17. 03. 2017.

Од 176 локалних самоуправа, у року од пет година, колико је трајао рок за пријаву имовине, ниједна није завршила тај посао, саопштила је Дирекција за имовину. Изменама закона и уредбом тај рок је поново продужен (до 31. децембра 2017. године) а надлежни очекују да ће за две године јавна својина коначно бити пописана

________________________________________________

Србији од Светске банке кредит од 640 милиона долара

13. 03. 2017.

Шеф Канцеларије Светске банке (СБ) у Србији најавио је да ће СБ ове године одобрити Србији кредите у укупном износу од 640 милиона долара. Србији је већ одобрен кредит од 50 милиона долара за унапређење услова за рано образовање деце. Други кредит од 400 милиона долара биће буџетска подршка за реформу у области железнице, ЕПС-а и Србијагаса. Светска банка ће ове године одобрити 70 милиона долара за оснивање фонда који ће служити као осигурање у случају да се догоди нека велика катастрофа. Последњи у низу кредита који ће ове године бити одобрен Србији биће намењен подизању енергетске ефикасности јавних зграда попут школа и болница.

________________________________________________

Повереник за информације од јавног значаја припремио нов Mодел закона о заштити података

12. 03. 2017.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да је припремио нови Модел закона о заштити података о личности, усклађен са актуелним стандардима релевантних европских докумената, а првенствено са Општом уредбом о заштити података о личности. Повереник је позвао све релевантне субјекте државног и цивилног сектора и све заинтересоване да узму учешћа у јавној расправи.
» детаљније «

________________________________________________

Нови Закон о запосленима у јавним службама ускоро на јавној расправи

10. 03. 2017.

На Закону о запосленима у јавним службама који ће уређивати плате у свим јавним службама у Републици интензивно се ради, како би он за месец дана био готов и предат на широку јавну расправу.
» детаљније «

________________________________________________

ММФ: ОБУСТАВИТИ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА НЕПРОФИТАБИЛНА ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА

01. 03. 2017.

Канцеларија Међународног монетарног фонда у Србији саопштила је да би наша држава требало да престане да субвенционише непрофитабилна јавна предузећа и пронађе дугорочно решење за њихово функционисање. Уочи рад¬не посете делегацији Међународног монетарног фонда (ММФ) Србији која се одржава од 27. фебруара до 6. марта, из ове институције су нагласили да фискални трошкови за непрофитабилна јавна предузећа, који су међу највећима у државном буџету, морају бити смањени. ММФ ће проучавати буџетску потрошњу и њен утицај на овогодишњу фискалну перспективу. Делегација ММФ-а ће са представницима Србије разговарати и о напретку у финализацији ранијих споразума како би се осигурало да програм структурне реформе буде усвојен у овој последњој години трогодишњег аранжмана са ММФ-ом.

________________________________________________

КOНКУРС ЗA ДИРEКТOРE JAВНИХ ПРEДУЗEЋA ПOСЛE НOВE ГOДИНE

01. 01. 2017.

Mинистaрство приврeдe је најавило дa ћe кoнкурс зa дирeктoрe jaвних прeдузeћa бити рaсписaн нaкoн Нoвe гoдинe. Изaбрaнa је кaдрoвскa кoмисиja зa спрoвoђeњe кoнкурсa зa избoр дирeктoрa jaвних прeдузeћa чиме су све фoрмaлнoсти рeшeнe
» детаљније «

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5-7, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42