СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

За археолошка истраживања у Србији пола милиона фунти

10. 07. 2012.

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић присуствовао је данас потписивању Споразума о сарадњи Института за археологију Универзитетског колеџа у Лондону и народних музеја у Београду, Прокупљу и Прибоју о истраживањима локалитета Беловоде, Плочник и Јармовац на којима су нађени најранији трагови о почетку металургије у Европи.
 


Марковић је том приликом у Народном музеју у Београду навео да пројекат финансира Истраживачки савет Велике Британије за уметност и друштвене науке (Arts and Humanities Research Council), и прецизирао да ће у трогодишње истраживање бити уложено више од пола милиона фунти.

Министар је додао да ће ископавања бити обављана током овог и наредног лета, док ће обрада података и публикација бити завршени до краја 2014. године.

Он је скренуо пажњу на то да пројекат о којем је реч почива на вишегодишњем истраживању и на чињеницама око којих су се истраживачи спорили.

Неспорно је, како је истакао, само то да се најстарији пронађени рудник налази на простору данашње Србије, док је спорно да ли је он био једини и да ли је само на овом простору дошло до топљења руде и почетка металургије.

Према његовим речима, значајно је то да ће одговоре тражити екипа која окупља мултидисциплинарне стручњаке из Немачке, Србије и Велике Британије, при чему ће обезбеђена средства омогућити да се резултати рада на терену додатно валоризују кроз лабораторијски рад.

Марковић је истакао да су у претходном периоду у локалним музејима створени сјајни кадрови који су се посветили овим истраживањима, а у наредном се очекују и нови резултати и укључивање других локалитета у истраживања.

Он је изразио задовољство тиме што је Министарство културе могло да помаже и из буџета оснажи рад свих ових музеја и да финансира докторске дисертације јер је имало поверење у младе и спремност да се отвори према страним партнерима, па резултат није изостао.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42