СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Пакет медијских закона до марта 2013.

15. 10. 2012.

Министар културе и информисања Братислав Петковић изјавио је да ће пакет медијских закона, који ће омогућити слободу и независност медија по европским стандардима, као и транспарентност власништва, бити донет до марта 2013.
 


Петковић је рекао да су слободни и независни медији за ЕУ важни колико и питање Косова и да је за добијање датума почетка преговора са ЕУ, услов доношење пет медијских закона.

- Њихове радне верзије већ постоје, али текстове је потребно правно и технички уједначити. Нису тачне оптужбе да се ти закони припремају у кабинету председника републике. Сва новинарска удружења ће се укључити у јавну расправу. После тога, предлози иду на владу. Очекујем то до Нове године. Нећемо прекорачити рокове, рекао је министар културе и информисања.

Он је истакао да ће се купци за наше медије појавити и да није искључено да они буду из иностранства, али да није искључено ни да држава негде остане у једном делу власништва.

Поента је, каже министар, да не дође до концентрације власништва, па да исти људи држе више од пола медијске сцене.

Говорећи о кутурној политици Петковић је рекао да ће сви приоритети бити набројани у Националној стратегији културног развоја 2013-2023.

- Приоритет ће бити заштита културног наслеђа, музејских фондова, споменика културе, али и развој савременог стваралаштва. Планирамо да до краја године са СПЦ отворимо Музеј Српске православне цркве, на највишем светском нивоу. Акценат ће бити на Народном и Музеју савремене уметности. До краја године биће отворен и Музеј Вука и Доситеја, рекао је он.

Петковић је напоменуо да је затекао много запуштених културних установа, од којих су неке буквално у језивом стању, истичући да је њихова санација за министарство приоритет.

- Прави пример како се то добро ради јесте Југословенска кинотека. Они су прво штитили филмску баштину, која је једна од најбогатијих у свету, и направили депое за чување осетљивих филмова, рекао је Петковић, подсетивши да је директор француске кинотеке, најбоље на свету, изјавио је да су овде услови бољи него у Француској.

Супротан пример је, како је рекао, Народна библиотека. Ту је уређивана читаоница, мењане су столице, завесе, прозори, а депо и археографска збирка, у којој су добра непроцењиве вредности, попут Мирослављевог јеванђеља, немају чак ни противпожарну заштиту, илусторвао је Петковић.

Он је најавио да ће министарство размислити и о пореским олакшицама за оне који улажу у уметност.

- Што се тиче трошења новца, било је доста неправди. Министарство је, рецимо, финансирало Егзит, као приватну манифестацију. Део тих пара можемо да уложимо у културне центре. Радићемо на деметрополизацији, рекао је министар културе.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42