СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Србија успоставила нови систем за очување нематеријалног културног наслеђа

26. 10. 2012.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Братислав Петковић изјавио је у Софији да је Србија од 2010. године, када је приступила Унесковој Конвенцији о очувању нематеријалног културног наслеђа, створила нови институционални систем за очување нематеријалног културног наслеђа на својој територији користећи већ постојеће формате.
 


Петковић, који учествује на Осмој министарској конференцији земаља југоисточне Европе коју Унеско организује у Софији под називом - Нематеријално културно наслеђе и одрживи развој, навео је у обраћању учесницима скупа да су формирани Центар за проучавање нематеријалног културног наслеђа при Етнографском музеју у Београду, као и Национални комитет који усмерава рад у овој области.

Он је истакао да је створена и мрежа регионалних координатора који идентификују елементе нематеријалног културног наслеђа у појединим регионима у Србији и помажу њиховом очувању.

Према његовим речима, Србија до данас има 27 елемената нематеријалног културног наслеђа у свом националном инвентару и припрема неколико номинација за репрезентативну листу Унеска.

Министар је саопштио и да Србија од новог Регионалног центра за очување нематеријалне културне баштине, који је недавно основан у Софији, очекује помоћ како у методологији, тако и у практичним знањима, имајући у виду огромно искуство које Бугарска има у овој области.

Петковић је исказао и спремност Србије да, у сарадњи са земљама из региона, учествује у регионалној номинацији Ђурђевдана, с обзиром на то да је само укључивањем свих заинтересованих страна могућа успешна реализација оваквих пројеката.

Он је напоменуо да је Србија од 2011. године члан Комитета за заштиту светске културне баштине, што представља велико признање, али и потврду да наша земља ради на очувању свог и туђег наслеђа.

Србија ће се, као чланица тог комитета, залагати за интересе региона и пружити подршку иницијативама које долазе из земаља југоисточне Европе, навео је министар.

Он је истакао да у овој години, када се обележава 40-годишњица Унескове Конвенције о заштити светске културне и природне баштине, сви имају већу обавезу да брину о очувању културног наслеђа мислећи, пре свега, на генерације које долазе.

Србија очекује да ће Унеско задржати статусно неутралну позицију када је реч о средњовековним споменицима на Косову и Метохији уписаним на Листу светске баштине у опасности, као и да ће на једном од наредних заседања Комитета усвојити извештај о стању конзервације који Србија редовно доставља Центру за светску баштину, нагласио је Петковић.

Министар је саопштио да манастир Високи Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Богородице Љевишке представљају саму суштину српског националног идентитета и да су неотуђиви део државног идентитета Републике Србије.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42