СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Провера одрживости статуса установа културе од националног значаја

03. 12. 2014.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је медијима да је у току преиспитивање оправданости одрживости модела статуса установа културе од националног значаја. У саопштењу се наводи да се током јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о култури статус установа културе од националног значаја наметнуо као једно од дискутабилнијих решења у важећој законској регулативи.
 


Министарство истиче да се на основу анализе може закључити да је најспорнији критеријум по коме се додељује овај статус. Постојећи систем доделе, према којем је статус установе од националног значаја стекло 60 правних субјеката, не дозвољава остваривање бенефиција у виду приоритетног финансирања, с обзиром на јасно прецизирана правила учешћа и критеријуме избора пројеката на јавном конкурсу. Као и у случају доделе признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, услед бројних нелогичности у процесу одлучивања, статус установе културе од националног значаја добиле су установе које имају различите осниваче.
Статус установе културе додељен је чак и оним установама које формално-правно нису институције, што указује на то да нема јасног оправдања за доделу статуса. Министарство је изразило захвалност свима који су до сада узели учешће у процесу јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о култури и својим предлозима допринели јаснијем сагледавању оквира за доношење оптималних законских норми у сфери културе.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42