СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Култура значајан чинилац у економском развоју земље

16. 11. 2015.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац саопштио је медијима да се култура не може развијати без снажне економске базе, али ни да се успешна економија и друштво не могу замислити без снажне културне продукције и креативне индустрије.
 


Тасовац је на Другом форуму министара културе Кине и земаља централне и источне Европе, који се одржава у Софији, истакао да су економија и култура неопходне једна другој.

Министар је рекао да је нужно да се актерима из оба сектора помогне да препознају међусобну важност, као и да се охрабре у проналажењу различитих модуса сарадње.

Он је најавио да ће Србија, у сарадњи са Министарством културе Народне Републике Кине, у јуну 2016. године бити домаћин посебног међународног форума о културним индустријама.

Према његовим речима, циљ поменутог форума јесте да се створе канали за међународну културну размену и комуникацију.

Форум ће окупити доносиоце одлука и стручњаке 17 земаља, који ће истражити простор и могућности за будућу сарадњу, створити нову комуникацијску платформу за културу и креативне индустрије и дати кључне смернице за имплементацију заједнички утврђених циљева на овом пољу, прецизирао је Тасовац.

Министар је поручио да је један од најважнијих предуслова за успешну сарадњу мапирање сектора и анализа реалних снага, изазова и могућности развоја културе и креативних индустрија, не само у свих 17 земаља појединачно, већ и у целини формата 16+1.

Он је оценио да би било важно разговарати и о могућности оснивања стручног тела које би се, давањем препорука и евалуацијом процеса развоја сектора и осмишљавањем механизама координације и контроле, бавило израдом стратегије развоја креативних индустрија између 16 држава и НР Кине.

Тасовац је нагласио да би посебну пажњу требало посветити интерсекторској сарадњи – између културе, туризма, економије, науке, и образовања, као и повезивању лидера на плану креативних индустрија са носиоцима знања у процесу развоја иновација из других друштвених области, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42