СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски

Остварени добри резултати у области правосуђа

17.05.2016.

Министарство правде Владе Републике Србије оценило је да је стање у правосуђу много боље него што је било 2012. године, уз нагласак да је свесно чињенице да је то стање још увек далеко од оног какво грађани Србије заслужују и какво треба да имају. У саопштењу, издатом поводом Извештаја Савета за борбу против корупције, наводи се да је Министарство у складу са својим надлежностима, у периоду од 2012. до данас, уложило велике напоре да се стање у српском правосуђу поправи, чему је допринело усвајање више закона и правних механизама.
 


Министарство је радило, ради и радиће на даљем побољшању стања у српском правосуђу, а у периоду од две године, у оквиру својих надлежности, остварило је велике резултате.

Наиме, уређено је 44.000 метара квадратних простора у 27 објеката правосудних органа широм Србије, што није забележено у претходних неколико деценија. Реновирањем, адаптацијом и изградњом обезбеђени су знатно бољи услови рада правосуђа, што доприноси ефикасности вођења судских поступака.

На предлог Министарства усвојен је Закон о заштити узбуњивача, који штити грађане који пријаве корупцију, а почела је и његова примена.

Влада је на предлог ресорног министарства усвојила Стратегију истрага финансијског криминала, чија је примена отпочела. Стратегија има за циљ успостављање потпуне специјализације судија, тужилаца и полиције у борби против корупције и организованог криминала.

Такође, усвојен је и почео да се примењује нови закон о извршењу и обезбеђењу, који омогућава решавање више од 1,5 милиона старих предмета, чиме се судови растерећују и омогућава се ефикасно поступање у новим предметима.

Увођењем нових механизама, повећана је наплата судских такси за 30 одсто у прва три месеца ове године у односу на исти период прошле године, чиме је повећан буџет правосуђа и Републике Србије.

На предлог Министрства, усвојен је и Закон о заштити права на суђење у разумном року, који грађанима пружа могућност да, уколико сматрају да њихов поступак пред судом траје предуго, захтевају да се поступање судије или јавног тужиоца преиспита и поступак убрза.

Током 2015. године повећан је број извршених алтернативних кривичних санкција за 167 одсто. За разлику од 2014. године, у којој је извршено 1.069, у 2015. извршено је 2.848 алтернативних санкција, чиме су остварене значајне уштеде у буџету, а омогућена боља ресоцијализација осуђеника.

Истовремено, уведен је нови електронски систем превенције насиља у породици, као и нови уређај који ће у будућности бити коришћен за обавезну меру лечења од алкохолизма у случајевима кућног притвора и кућног затвора, што представља надоградњу система алтернативних санкција.

Број предмета који се против Србије воде пред Европским судом за људска права у Стразбуру смањен је за 91 одсто у периоду од 2014. до 2016. године, што указује на боље механизме заштите права наших грађана пред домаћим судовима који су промовисани кроз ефикаснију заштиту права на суђење у разумном року и ефикаснији систем извршења.

Завршен је Акциони план за преговарачко поглавље 23, који је позитивно оцењен од стране Европске комисије и усвојен од 27, од укупно 28 земаља чланица ЕУ.

Овим планом, поред осталог, дефинисана је измена Устава Републике Србије у циљу јачања независности правосуђа, као и свеобухватне мере за унапређење непристрасности, стручности и одговорности носилаца правосудних функција.

Србија је већ отпочела са спровођењем Акционог плана за Поглавље 23 и пре његовог усвајања, додаје се у саопштењу.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42