СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Јавна предузећа

„Ко иде исправним путем, лако ће добити следбенике, јер добро је у свим људима само му треба дати подстрека.”

Усвојен Предлог закона о јавним предузећима

21.11.2012.

Влада Србије усвојила је предлог Закона о јавним предузећима, којим се предвиђа пофесионализација њиховог управљања, као и да се директори бирају на јавним конкурсима од којих би први могли да буду расписани највероватније почетком идуће године.
 


Министар Динкић рекао је на конференцији за новинаре после седнице владе да се усвајање тог закона у Скупштини Србије очекује половином децембра.

Динкић је објаснио да ће се закон односити на све оне који буду изабрани на функцију после ступања на снагу тог акта, али да ће обухватити и све досадашње вршиоце дужности који ће морати да иду на конкурс.

Министар је рекао да се ради о системском закону, који је усвојен у предложеном облику.Предлог закона предвиђа, између осталог, да јавним предузећима управљају професионалци, који неће моћи да буду чланови органа политичких странака.

Како је објаснио Динкић, уколико се за руководећа места кандидују функционери странака, ту функцију мораће да замрзну, ако буду изабрани за директоре. Предлог закона предвиђа укидање управних одбора јавних предузећа, јер се држава повлачи из управљања и преузима надзорну улогу.

Динкић је рекао да ће стручна комисија достављати предлог три кандидата за директора јавних предузећа, а ресорно министарство ће одабрати најбољег и предложити га за избор.

Он је нагласио да је такође предвиђено и одговарајуће тестирање кандидата како би се провериле њихове способности.

Динкић је рекао да ће моћи да се кандидују чланови странака, али да ће морати да замрзну свој статус у странци јер не могу да обављају две функције истовремено.

Он је додао да је такво решење у складу са европским стандардима.

Динкић је казао да ће извршни одбор сачињавати директор и секторски директори и они ће одлучивати, а не само један човек као до сада, као и да је то био предлог Светске банке који смо ми прихватили.

Према речима Динкића, биће смањен број чланова надзорног одбора који ће у локалним јавним предузећима имати максимално троје људи, укључујући и једног представника запослених.

У републичким јавним предузећима у надзорном одбору биће највише пет чланова, међу којима један представник запослених и један независни стручњак.

Конкурси за избор директора ће морати да буду објављени на интернет порталима предузећа и у штампаним медијима, а предузећа ће имати обавезу да на својим сајтовима редовно објављују биланс пословања и резултате редовних и ванредних ревизија.

Јавна предузећа су до сада била јавна а радила тајно, истакао је Динкић наводећи да то више неће моћи јер ће се тражити већа одговорност за испуњавање предвиђених резултата тако што ће надзорни одбор покретати иницијативу за смену неуспешних директора.

Министар је рекао да ће бити ограничено запошљавање у јавним предузећима, као и да ће та предузећа бити обавезна да на време исплаћују зараде.

Он је рекао да су дугови јавних предузећа веома велики, као на пример у Путевима Србије и да министарство нема тачне податке о томе и да ће због тога јавна предузећа од сада морати да обавештавају о својим дуговима што ће министарство редовно пратити.

Уколико предузећа не буду испуњавала своје обавезе министарство ће моћи да им ускрати исплату зарада, а предвиђене су и прекршајне казне за несавесне директоре.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42