СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
СПЕЦИФИЧНОСТИ БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА
 

Јавна предузећа

„Ко иде исправним путем, лако ће добити следбенике, јер добро је у свим људима само му треба дати подстрека.”

Професионализација управљања јавним предузећима

04.12.2012.

Министар финансија и привреде у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је јуче да ће се изменама Закона о јавним предузећима држава суштински повући из управљања фирмама.
 


Динкић је, образлажући предложене законске измене у Скупштини Србије, објаснио да се у јавна предузећа уводе професионализација управљања и јавни конкурси за избор директора, као и да се укидају управни одбори.

Министар је указао на то да директор јавног предузећа неће моћи да буде функционер неке политичке странке.

Према његовим речима, конкурсе за избор директора спроводиће посебно тело, које ће ресорном министру, покрајинском секретару или председнику општине предлагати да руководиоца изабере међу најмање три кандидата.

Новина је и јавност у раду јавних предузећа, навео је он и напоменуо да ће предузећа бити обавезна да резултате и планове пословања квартално објављују на својим интернет сајтовима, на којима ће морати да буду објављени и сви конкурси.

Министар је указао на то да ће бити смањен и број чланова надзорних одбора, и то на три у локалним јавним предузећима, а на пет у републичким.

Он је истакао да ће по један члан надзорних одбора обавезно бити представник радника, док ће у републичким јавним предузећима један члан бити независан.

Влада Србије и Министарство финансија и привреде имаће контролне механизме којима ће пратити пословање јавних предузећа, пре свега, у политици плата, запошљавања и рокова плаћања, поручио је Динкић.

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42