СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
30.05.2019.

Округли сто о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу

Округли сто на којем ће бити представљен Нацрт измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу одржава се данас у Апелационом суду у Беграду са почетком у 16 часова.
Представници Министарства правде заједно са осталим члановима радне групе која је радила на Нацрту измена и допуна Закона, упознаће присутне са новинама које доноси радни текст, што ће уједно бити прилика и за дискусију о предложеним решењима у циљу унапређења текста Нацрта.

________________________________________________
28.05.2019.

Закон о бесплатној правној помоћи унапредиће приступ правди

Примена Закона о бесплатној правној помоћи унапредиће приступ правди за велики број грађана слабијег имовног стања кроз подршку широког круга пружалаца бесплатне правне помоћи. У циљу шире доступности бесплатне правне помоћи, законом је омогућена употреба свих расположивих ресурса, искустава и специјализованих знања, где се посебно очекује важан допринос цивилног друштва.
Планирано је спровођење обуке за различите групе пружалаца бесплатне правне помоћи, као и обуке у јединицама локалне самоуправе, у вези са одлучивањем о захтеву за остваривање права на бесплатну правну помоћ.

________________________________________________
23.05.2019.

Одржан округли сто о радном тексту Стратегије развоја правосуђа за период 2019-2024. године у Крагујевцу

Први округли сто, у оквиру консултативног процеса о радном тексту Стратегије развоја правосуђа за период 2019-2024. године, одржан је у Крагујевцу.
У радној групи су били представници свих релевантних институција и удружења, као што су Врховни касациони суд, Републичко јавно тужилаштво, Државно веће тужилаца, Правосудна академија, Јавнобележничка комора, Друштво судија Србије, Удружење судија и тужилаца и Комора извршитеља.
Изради текста Стратегије претходила је анализа претходне Националне стратегије за реформу правосуђа, као и анализа циљева и обавеза који су дефинисани Акционим планом за Поглавље 23.
На тај начин утврђени су правци и циљеви нове Националне стратегије за развој правосуђа.
Консултативни процес о радном тексту Стратегије развоја правосуђа за период 2019-2024. године организује Министарство правде, а наредне јавне расправе одржаће се у Новом Саду, Нишу и Београду.

________________________________________________
22.05.2019.

Скупштина Србије усвојила сет правосудних закона

Посланици Скупштине Србије су на јучерашњој Петој редовној седници усвојили сет правосудних закона: Закон о изменама и допунама Кривичног законика, Закон о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, Закон о спречавању корупције, Закон о изменама и допуни Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела и Закон о изменама и допунама Закона о извршењу кривичних санкција.

________________________________________________
15.05.2019.

Нови законом више самосталности Агенцији за борбу против корупције

Нацрт Закона о спречавању корупције данас ће се наћи пред посланицима у Народној скупштини. Нацртом овог закона предвиђено је да Агенција за борбу против корупције може да изврши проверу банкарских рачуна јавних функционера без посебне сагласности. Истовремено, јавни функционери приликом ступања на функцију морају да пријаве своје приходе, своју имовину, имовину својих супружника и малолетне деце која су са њима у домаћинству.
Новим законом јача се независност и финансијска самосталност Агенције, а прописано је и да Агенција може да поступа и по анонимним пријавама, што раније није био случај.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42