Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
07.11.2022.

Онлајн Сајам студентске стручне праксе у јавној управи

Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку ЕУ пројекта „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“, организује 9. новембра, од 10 часова Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2022/2023. Сајам се одржава онлајн на посебно дизајнираној дигиталној платформи, а 56 органа јавне управе понудиће стручну праксу за готово 800 студената пет државних универзитета.

Студенти ће бити у прилици да на дигиталној платформи прате презентације органа и универзитета на њиховим виртуелним штандовима, присуствују тематским трибинама о стручној пракси и запошљавању у јавној управи, као и да директно комуницирају са представницима органа и универзитета који учествују на Сајму.

Више информација погледајте овде.

________________________________________________
04.11.2022.

Влада усвојила предлог ребаланса буџета за 2022. годину

Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2022. годину, којим су предвиђени укупни приходи и примања у износу од 1.709,5 милијарди динара.
Порески приходи планирани ребалансом буџета су 1.490,6 милијарди динара, непорески износе 199,7 милијарди, а расходи и издаци 1.988,5 милијарди динара.
За капиталне инвестиције издвојено је 419,2 милијарди динара, односно 5,9 одсто БДП-а, док је на нивоу опште државе та бројка око 512,7 милијарди динара, односно 7,2 одсто БДП-а.
На седници је усвојен и Предлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању који предвиђа повећање пензија за новембар ове године у износу од девет одсто.

________________________________________________
04.11.2022.

Усвојен Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година

На седници Владе Републике Србије је усвојен Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година, на основу којег ће младима те популације бити уплаћен износ од по 5.000 динара, уређен начин исплате и друга питања која су од значаја за добијање те новчане помоћи.
Услов за добијање помоћи је да имају од навршених 16 до навршених 29 година на дан ступања на снагу овог закона, да су држављани Републике Србије и да имају пребивалиште на територији Србије.
Након уношења основних личних података на порталу Управе за трезор idp.trezor.gov.rs (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће им заведена пријава, чији ће статус ту моћи и да провере, а пријављивање ће бити омогућено од 1. до 15. децембра 2022. године.
Да би добили новац, потребно је да се сви млади пријаве, без обзира на то да ли су се раније пријављивали за помоћ коју је држава давала, и да у тренутку пријаве имају важећу личну карту.
Истовремено, примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у Заводу за извршење кривичних санкција новац ће бити уплаћен без подношења пријаве, дакле аутоматски.

________________________________________________
03.11.2022.

Постигнут договор о будућем стендбај аранжману са ММФ-ом

Мисија ММФ-а у Србији је завршена, чиме су окончани двонедељни разговори о будућем аранжману Србије са овом међународном финансијском институцијом.
Министарство финансија је са делегацијом ММФ-а постигло договор о будућем стендбај аранжману за Србију који би трајао две године, у укупном износу од 2,4 милијарде евра.
Завршена је трећа ревизија актуелног PCI инструмента и усаглашена будућа сарадња, а званична потврда и одобрење Одбора директора ММФ-а очекује се током децембра, након чега бисмо и званично ушли у нови аранжман.
ММФ је констатовао и да је од велике важности чињеница да фискална консолидација подржава монетарну политику земље, да је српска економија спремна за ризике, укључујући и адекватан ниво девизних резерви, политику управљања јавним дугом и добро капитализован банкарски сектор.

________________________________________________
16.09.2022.

МДУЛС-у посебно признање РеСПЕ за први Сајам студентске стручне праксе у јавној управи

Министарство државне управе и локалне самоуправе добило је посебно признање РеСПЕ (Регионалне школе за јавну управу) у 2022. години за реализацију првог Сајма студентске стручне праксе у јавној управи. Сајам је одржан прошле године на дигиталној платформи и у вирутелном окружењу, где је 18 органа јавне управе у сарадњи са пет државних универзитета понудило стручну праксу за 400 студената.
Министарска конференција РеСПЕ окупила је ресорне министре Западног Балкана, кључне актере у реформи јавне управе и представнике Еврпске комисије, који су разменили мишљења о будућности реформе јавне управе, фокусиране на услуге које јавна управа пружа грађанима, али и о процесу дигитализације који треба да допринесе трансформацији друштва у целини и створи повољно пословно окружење.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42