Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
26.01.2021.

Убрзано радити на дигитализацији и унапређењу здравственог система

На првој седници Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије закључено је да се мора убрзано радити на дигитализацији и унапређењу здравственог система како би се постигла већа ефикасност, повезаност и већи квалитет здравствене заштите грађана, обезбедила боља контрола трошкова и постигао боље повезан здравствени систем.

На седници је најављено увођење и повезивање модерних информационих система у здравству, који ће обезбедити размену свих релевантних података. Грађанима ће бити омогућено да поседују јединствени електронски здравствени картон у којем ће се налазити сви релевантни подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима и њиховим лекарима у сваком тренутку.

Најављено је и увођење нових дигиталних система који су у припреми, а то су телефонска консултација пацијената и лекара, Е-упут, Е-боловање и Е-пријава смрти.

________________________________________________
15.01.2021.

Донета одлука о о образовању Координационог тела за дигитализацију у здравству

На седници Владе РС донета је одлука о образовању Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Србије.

Дигитализација здравства омогућиће да здравствене установе имају модерне информационе системе повезане у јединствени систем, који ће обезбедити размену свих релевантних података.

Предвиђено је да сви грађани Србије поседују јединствени електронски здравствени картон у којем ће се налазити подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима и њиховим лекарима у сваком тренутку.

На овај начин повезани здравствени систем биће транспарентнији и квалитетнији, а уштеде у буџету које се на овај начин остваре биће употребљене за здравствену инфраструктуру и плате запослених.

________________________________________________
11.01.2021.

Од данас пријаве за вакцину преко е-Управе

Од данас почиње пријава за вакцину преко е-Управе, а до краја недеље у Београду ће бити отворен први пункт за масовну вакцинацију, на Београдском сајму.
Преко е-Управе ће сви грађани моћи да искажу жељу да се вакцинишу, а од 14. јануара та пријава ће бити могућа и путем телефона.
Грађани ће моћи да одаберу опцију вакцинације било којом вакцином или да одаберу одређену вакцину.
Данас ће бити испоручено 18.525 Фајзерових вакцина, Кина је одобрила извоз Синофармове вакцине за Србију, а очекујемо још додатних 500.000 доза Спутњик вакцине, што су предуслови за почетак масовне вакцинације.

________________________________________________
08.01.2021.

Од данас више од 110 вакциналних пунктова широм Србије

Министарство здравља објавило је да ће се имунизација становништва спроводити у три фазе. У току је прва фаза у оквиру које је планирано да се вакцинише 720.000 грађана.
Вакцину су први примили корисници геронтолошких центара, а имунизација је настављена са здравственим радницима.
До сада је било приближно 20 вакциналних пунктова у Београду, а пунктови ће бити постављени и у општим болницама широм Србије, па ћемо од данас имати више од 110 вакциналних пунктова.

________________________________________________
05.01.2021.

Данас почиње вакцинација здравствених радника

План Националног координационог тима за имунизацију је да се до краја ове седмице вакцинише 2.500 људи у геронтолошким центрима и око 8.500 здравствених радника.
Вакцинација ће се обављати свакога дана, осим на Божић, а данас почиње за здравствене раднике, и то од јединица интензивне неге, затим пријемно-тријажних центара и Ковид болница.

Србија је јуче добила 19.500 Фајзер-Бионтек вакцина и оне ће, уз 2.400 вакцина Спутњик, бити утрошене до краја седмице, а од понедељка очекује нови контигент Фајзер- Бионтек вакцине.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42