Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
04.08.2021.

Завршетак радова на КЦС до децембра

Завршни радови на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије требало би да буду окончани до децембра.
У изградњи је и нова гаража која ће имати 625 места.
У завршене просторије које су у фази један уселиће се службе које се тренутно налазе у Ургентном центру, Поликлиника, као и Служба ургентне медицине у Ургентном центру са пет операционих сала, службом за ангиографију и два кабинета за ендоскопију. Ту ће бити и полуинтензивна нега са 594 кревета, интензивна нега са 231 креветом, амбулантна поликлиника и дневна болница, 21 операциона сала, као и хибридна сала.
Такође, уселиће се и Одељење за дијагностику и Одељење нуклеарне медицине, као и проширене лабораторије и докторске ординације.
Прва фаза реконструкције и изградње обухвата 86.000 метара квадратних и вредна је 69 милиона евра, док друга фаза укључује 46.500 квадрата и њена вредност износи приближно 43 милиона евра.

________________________________________________
19.07.2021.

Министарство здравља уручило Инспекцији и Заводима за јавно здравље 46 нових возила

Сектору за инспекцијске послове и градским заводима за јавно здравље уручени су кључеви 46 нових службених возила, од тога је 16 аутомобила додељено инспекцији, а осталих 30 намењено је заводима.
Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" је, приликом исказивања захвалности на добијеним возилима, истакла да је то показатељ да је мрежа института и завода препозната као један од кључних фактора у области јавног здравља.
Што се тиче рада инспекције, очекује се да ће имати појачан обим посла, јер тренутна ситуација захтева додатне надзоре, те ће им нова возила олакшати посао.

________________________________________________
25.06.2021.

Запослење за најбоље дипломце медицинских факултета и школа

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији уговоре о запослењу.
Свечаном уручивању уговора за 100 лекара и 200 медицинских сестара у Палати Србија присуствовали су министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар, декани медицинских факултета, директори клиничких центара и директори болница.
Министарство здравља покренуло је 2018. године Програм запошљавања најбољих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа, а све у циљу омогућавања најбољим младим лекарима и сестрама наставак професионалног усавршавања у Србији.
Иначе, у оквиру тог програма, посао, специјализацију и докторске студије до јуна ове године добило је 411 најуспешнијих младих лекара, доктора медицине, као и 700 медицинских сестара и техничара.
Вучић је том приликом навео да је до сада уложено готово пола милијарде евра у здравство Србије, што ће се исплатити на најбољи могући начин – кроз очување здравља људи, додавши да се очекују велики резултати већ до краја ове године.
Он је навео податак да је од почетка 2013. године до данас запослено 25.270 радника, а одобрено је 10.449 специјализација и ужих специјализација.

________________________________________________
03.06.2021.

Министaрство здравља и удружења пацијената оболелих од ретких болести о побољшању положаја пацијената

Министарство здравља, НОРБС и Удружење пацијената оболелих од цистичне фиброзе, у циљу даљег унапређења положаја и услова лечења оболелих од ретких болести у Србији анализирали су могућности увођења иновативних терапија за лечење цистичне фиброзе као и лечење спиналне мишићне атрофије са две одобрене терапије.
Договорено је да ће Министарство финансија у току следеће недеље доставити Министарству здравља анализу буџета како би се након тога ушло у директне разговоре са произвођачима најсавременијих терапија и лекова за цистичну фиброзу и спиналну мишићну атрофију.
Од 2012. до 2021. број оболелих који се лече из средстава буџета повећан око 40 пута, док је број ретких болести које се лече из средстава буџета повећан са 2 на 19 различитих врста болести које спадају у групу урођених болести метаболизма, ретких тумора, хередитарни ангиоедем, плућна артеријска хипертензија и спинална мишићна атрофија.
У Србији је ове године издвојено 3 милијарде динара за лечење ретких болести.

________________________________________________
14.05.2021.

Ваучери Ер Србије - “Време је за предах”

Министарство здравља Републике Србије и Ер Србија покренули су кампању под слоганом “Време је за предах”.

Овом кампањом су за 10.000 здравствених радника ангажованих у Ковид систему обезбеђени ваучере са попустом за летове ове компаније. Уговор о сарадњи потписали су Министарство здравља Републике Србије и Ер Србија.

Промо ваучер омогућава попуст од 50 одсто на укупну цену карте Ер Србије, са укљученом тарифом и аеродромским таксама. Ваучери важе за директне редовне летове ка свим дестинацијама српског националног авио-превозника, осим Њујорка, и могу се искористити за путовања у периоду од 1. јула до 31. децембра 2021. године.

Ваучери се могу користити приликом куповине авио-карата путем Контакт центра Ер Србије или у некој од пословница у Београду. Приликом куповине карата уз употребу ваучера, потребно је да се здравствени радници легитимишу потврдом о раду, издатом од стране здравствене установе под ингеренцијом Министарства здравља.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42