Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
25.05.2023.

Стипендије Републике Италије за академску 2023/2024. годину

Министарство просвете у сарадњи са Амбасадом Републике Италије у Београду обавестило је заинтересоване о могућности студирања у Републици Италији у академској 2023/2024. години.
У питању су стипендије у трајању од 63 месеци и то за двогодишње мастер програме, студијске програме на уметничким академијама у оквиру институција „AFAM“, за докторске студије, истраживачке пројекте у сарадњи са италијанским ментором, као и за курсеве италијанског језика на вишим нивоима.
Текст и пропозиције конкурса можете преузети овде.

________________________________________________
24.05.2023.

Важна едукација младих у области борбе против корупције

На Округлом столу који је организовала Канцеларија Уједињених наација за борбу против дрога и кринимала, а који је за тему имао антикорупцијско образовање истакнуто је да је
Министарство просвете узело учешће у изради Националне стратегије за борбу против корупције за период 2023 – 2028. године и пратећег Акционог плана, као и да је усвојило Оперативни план за борбу против корупције у области образовања.
Циљ просветне инспекције у овој области је да се смањи број незаконитих избора наставника, сарадника и органа пословођења у високом образовању, али и доуниверзитетском образовању, као и да се смањи незаконити упис студената, омогући искључиво законито издавање јавних исправа и као најважније, смањење подложности инспектора утицајима.

________________________________________________
24.05.2023.

Данас исплата ученичких стипендија и кредита, као и стипендија за надарене

Министарство просвете обавештава ученике да данас, 24. маја 2023. почиње исплата девете месечне рате стипендија и кредита за ученике.
Такође, данас почиње и исплата осме месечне рате за надарене ученике и студенте.

________________________________________________
17.05.2023.

Ученици Србије у ПИРЛС истраживању остварили надпросечне резултате

Према објављеним резултатима истраживања ПИРЛС 2021, ученици четвртог разреда основне школе из Србије у области читалачке писмености постигли су надпросечне резултате.
Тестирање је показало да ученици четвртог разреда имају боља постигнућа у читању ради књижевног искуства, где је просек био 518 поена, у односу на читање ради проналажења и употребе информација где је просек био 511 поена. Свеукупно постигнуће наших ученика износи 514 поена, што је изнад просечне скале ПИРЛС-а.
У ПИРЛС истраживању из Србије учествовало је 4.037 ученика и ученица четвртог разреда из 160 школа. Тестирање је спроведено у марту и априлу 2021. године.
Ово истраживање је обухватило 400.000 ученика из више од 60 образовних система широм света. Србија има исто просечно постигнуће као и Француска, а ниже од Словеније, Немачке, Аустрије, Бугарске. На врху скале је Сингапур који је имао веће просечно постигнуће од сваке друге земље.
Следећи циклус тестирања је 2026. године.

________________________________________________
16.05.2023.

Одржан део пријемних испита за упис у специјализоване гимназије и одељења

Део пријемних испита за упис у специјализоване гимназије и одељења одржан је за ученике који желе да упишу одељења гимназија специјализована за биологију и хемију, сценске и аудио-визуелне уметности, филолошка одељења и гимназије и одељења уметничких школа у ликовној области.
На полагање пријемних испита у ова специјализована одељења и гимназије изашло је 93,9 одсто пријављених кандидата.
Наредног викенда, од 19. до 21. маја биће одржани пријемни испити за музичке и балетске школе, за одељења гимназија специјализована за рачунарство и информатику, математику, физику, географију и историју, као и билингвална одељења.
Прелиминарни резултати могу се видети на порталу Моја средња школа, као и у школи у којој је полаган пријемни од 15. до 23. маја.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42