Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
24.11.2022.

Ужице престоница културе Србије 2024. године

Радна група за припрему и спровођење програма „Престоница културе Србије“ донела је одлуку да ће национална престоница културе 2024. године бити Град Ужице.
Комисија је оценила и да је шест програмских целина, као и осам планираних инфраструктурних интервенција развијено, повезано са концептом реално постављено с обзиром на временски период реализације, док се посебно високо вредновала професионалност, креативност и посвећена сарадња представника Града Ужица приликом прикупљања информација неопходних за евалуацију пројеката.
На конкурс Престоница културе Србије, који је био отворен од 22. септембра до 24. окробра пристигло је 12 пријава, што показује да су локалне самоуправе препознале значај овог пројекта и његов потенцијал за развој културних садржаја и програма, као и економског и укупног развоја градова и општина.

________________________________________________
22.11.2022.

Потписан Протокол о сарадњи између музеја Србије и Аустрије

Министарство културе и Уметничко-историјски музеј у Бечу потписали су Протокол о сарадњи између Галерије Матице српске из Новог Сада и Савеза уметничко-историјских музеја у Бечу.
На основу овог протокола Галеријa Матице српске и Уметничко-историјски музеј у Бечу потписали су Протокол о сарадњи на одабраним пројектима у истраживању, конзервацији и презентацији музејских колекција и музејској едукацији за период 2023 - 2026. године.
Протоколом су предвиђени, између осталог, размена знања и стручњака, истраживање веза у колекцијама, припреме изложби и пратећих музејских програма намењених различитим категоријама публике, као и сарадња на изради заједничких пројеката, који су усмерени ка европским фондовима у области културе.
Циљ овог Протокола је продубљивање већ успостављене сарадње у области музејске едукације и конзервације уметничких дела између Галерије Матице српске и Уметничко-историјског музеја у Бечу.

________________________________________________
14.11.2022.

Министарство културе расписало Јавни позив за доделу националних признања

Министарство културе објавило је Јaвни позив за достављање образложеног предлога за доделу Признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина који је отворен до 9. децембра ове године.
У току јавног позива, Репрезентативна удружења у култури, као и Национални савети националних мањина, у својству овлашћених предлагача, достављају Министарству образложене предлоге уметника, односно стручњака у култури, који испуњавају услове за доделу признања.
Признање се састоји од доживотног месечног новчаног примања за уметника или стручњака у култури.
Право на признање може остварити уметник или стручњак у култури, држављанин Србије, који је допринео развоју културних вредности у Србији, односно њеној међународној афирмацији, односно да је добитник најзначајнијих награда и признања, и да је остварио право на пензију.
Испуњеност услова утврђује Комисија која разматра образложене предлоге и у року од 60 дана од дана истека Јавног позива предлаже листу кандидата.

________________________________________________
08.11.2022.

Поводом дана Музеја примењене уметности отворена изложба „На стакленом путу“

Поводом обележавања Дана Музеја примењене уметности и Међународне године стакла, проглашене и подржане од стране Уједињених нација, отворена је изложба под називом „На стакленом путу: Уметност стакла и репрезентација у Србији 1850-1950“ у Музеју примењене уметности.
Музеј поседује око 37.000 предмета примењене уметности, међу којима дела великог уметничког и историјског значаја, што сведочи о важном месту које он заузима у културном животу Србије и Београда. Богате збирке метала и накита, намештаја, стакла, архитектуре, да поменем само неке, на првом месту приказују велику традицију примењене уметности на овим просторима.
Изложени предмети припадају збиркама бројних музеја, галерија, задужбина и других институција културе, што овом догађају даје додатну вредност. Сарадња међу установама и позајмица предмета ради њиховог излагања увек су добар пут ка већој атрактивности изложбе и привлачењу публике.
На простору наше земље појава производње стакла означила је нови степен индустријализације и модернизације читавог друштва.
Министарство културе наставиће да пружа пуну подршку Музеју примењене уметности како би што боље представили културно благо Србије на домаћој и међународној сцени.

________________________________________________
04.11.2022.

Гојковић са директором Савета Европе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе састала се са директором Савета Европе за демократско учешће, а том приликом је истакнуто да се досадашња сарадња у области културе са Саветом Европе, остварује активним учешћем представника Србије у различитим радним телима, као што је Надзорни комитет за културу, наслеђе и предео и кроз конвенције СЕ, међу којима су Европска конвенција о заштити археолошког наслеђа, Оквирна конвенција Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро конвенција) и Европска конвенција о пределу.
Учешће Републике Србије у програму Културне руте Савета Европе у бројним рутама, као и новој рути Жене писци поздрављено је од стране Савета Европе за демократско учешће, а наглашено је да је циљ да се културно наслеђе из Србије укључи и у нове културне трендове у циљу развоја културног туризма.
Указано је и на значај редовног учешћа Министарства културе у манифестацији „Дани европске баштине“.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42