Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
07.05.2021.

Одржане консултације о промени Устава у области правосуђа

Влада Србије поднела је Народној скупштини Предлог за промену Устава Републике Србије, о чему је одржана консултација на којој се разговарало о даљој динамици промене Устава.
Више јавних слушања биће одржано у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, како би јавност на транспарентан и инклузиван начин била упозната са предлозима за промену највишег правног акта.
Јавна слушања биће организована и са представницима стручне јавности, професорима и адвокатима, као и са организацијама цивилног друштва и представницима међународних институција и организација.

________________________________________________
05.05.2021.

Одржано прво јавно слушање у Народној Скупштини Републике Србије

У Народној Скупштини Републике Србије одржано је прво јавно слушање у присуству свих представника правосуђа и струковних удружења са циљем да овај процес буде што транспарентнији и инклузивнији.
Као најважније промене истакнути су начин избора судија и јавних тужилаца, односно промена састава Државног већа тужилаца и Високог савета судства. Новина је и да ће се у правосуђе улазити кроз Правосудну академију, која постаје уставна категорија.
Министартво правосуђа нагласило је да је највећи број људи који одлучују у Правосудној академији из редова судија и тужилаца, те да се управо овим избором гарантује већа самосталност тужиоцима и независност судијама.

________________________________________________
14.04.2021.

Додељена средства по основу опортунитета

Решењем Владе 500 милиона динара расподељено је, по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет), на 139 пројеката од јавног интереса.
Ова средства прикупило је Министарство правде које је и ове године спровело шести Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу опортунитета.
На досадашњим конкурсима додељено је више од две милијарде динара за реализацију пројеката од јавног значаја.
Ове године највише средстава издвојено је за област здравства 209.257.610,00 динара, док је пројектима из области просвете додељено 154.385.885,00 динара, пројектима из области социјалне заштите 79.501.041,00 динар, из области културе 32.477.371,00 динар, док је за пројекте из осталих области опредељено 24.378.093,00 динара.
Реализацијом пројеката биће омогућена боља здравствена заштита грађана, повећан квалитет образовања, побољшан систем социјалне заштите и унапређен културни садржај.
Министарство правде ће и убудуће кроз јавне конкурсе за доделу средстава наставити да финансира пројекте од јавног значаја.

________________________________________________
17.03.2021.

Почео рад на изради Закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку

Радна група за израду Закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку почела је рад на изради закона.
Измене и допуне Закона о парничном поступку које припрема Радна група допринеће повећању броја решених предмета у судовима и ефикасности у пружању правне заштите, унапређењу достављања позива, поднесака и аката у складу са технолошким напретком, омогућавању снимања суђења путем информационо ‒ комуникационих технологија (коришћењем апликације еСуд или коришћењем других комерцијалних софтвера на тржишту кроз употребу технологије Application Programming Interface, уз поштовање прописаних стандарда).
Приликом израде овог закона Радна група ће посебно узети у обзир стандарде Европске уније, праксу Европског суда за људска права и Уставног суда.
Радној групи подршку у раду пружа Пројекат Европске уније уз правду – Подршка за Поглавље 23.

________________________________________________
10.02.2021.

Расписан Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења

Министарство правде расписало је Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења.

Јавни конкурс расписује се ради доделе средстава у укупном износу од 500.000.000,00 динара.

Право учешћа на Јавном конкурсу имају сви носиоци пројеката којима се остварује јавни интерес у области здравства, културе, просвете, хуманитарног рада који ће се реализовати у 2021. години.

Пријаве се подносе у року од 20 дана од дана оглашавања Јавног конкурса у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Детаљније прочитајте овде.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42