Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
02.08.2021.

Представљене нове електронске услуге на порталу еУправа

На промоцији услуге еУверење, која је одржана у Другом основном суду у Београду, јавности су представљене три нове услуге које су развили Влада Србије, Министарство правде и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.
На порталу еУправа доступне су следеће нове услуге:
• подношење захтева за издавање уверења да се против физичког лица не води кривични поступак пред судом и јавним тужилаштвом („КУ“)
• подношење захтева за издавање уверења да се против правног лица не води кривични поступак пред судом и јавним тужилаштвом („КУ“)
• подношење захтева да правно лице није осуђивано („КЕПЛ“)

Услуге су омогућене за све судове и посебна одељења виших судова надлежних за издавање уверења из наведених евиденција.

________________________________________________
15.07.2021.

Одржана прва седница Савета за сузбијање насиља у породици

Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици у новом сазиву одржана је јуче. Саветом је председавала министарка правде, која је представила резултате примене Закона о спречавању насиља у породици. Наглашено је да је потребно наставити рад на перманентној едукацији и стручном усавршавању представника свих институција - јавних тужилаца, полицијских службеника, радника центра за социјални рад, здравствених и образовних радника, те тиме подстицати мултисекторску сарадњу, и јачати кампање којима се подиже свест, како жртава, тако и стручне и шире јавности, у циљу пријављивања насиља у породици.

________________________________________________
01.07.2021.

Уручени уговори о додели средстава прикупљених по основу опортунитета

Министарство правде уручило је уговоре о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења за 139 пројеката од јавног интереса.
Министарство правде је ове године спровело шести Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, на коме је за пројекте из области здравства, културе, просвете и социјалне заштите расподељено укупно 500.000.000,00 динара.
Ове године највише средстава је издвојено за област здравства – 209.257.610,00 динара, што је 40% укупних средстава, док је пројектима из области просвете додељено 154.385.885,00 динара, а пројектима из области културе 32.477.371,00 динара.

________________________________________________
07.05.2021.

Одржане консултације о промени Устава у области правосуђа

Влада Србије поднела је Народној скупштини Предлог за промену Устава Републике Србије, о чему је одржана консултација на којој се разговарало о даљој динамици промене Устава.
Више јавних слушања биће одржано у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, како би јавност на транспарентан и инклузиван начин била упозната са предлозима за промену највишег правног акта.
Јавна слушања биће организована и са представницима стручне јавности, професорима и адвокатима, као и са организацијама цивилног друштва и представницима међународних институција и организација.

________________________________________________
05.05.2021.

Одржано прво јавно слушање у Народној Скупштини Републике Србије

У Народној Скупштини Републике Србије одржано је прво јавно слушање у присуству свих представника правосуђа и струковних удружења са циљем да овај процес буде што транспарентнији и инклузивнији.
Као најважније промене истакнути су начин избора судија и јавних тужилаца, односно промена састава Државног већа тужилаца и Високог савета судства. Новина је и да ће се у правосуђе улазити кроз Правосудну академију, која постаје уставна категорија.
Министартво правосуђа нагласило је да је највећи број људи који одлучују у Правосудној академији из редова судија и тужилаца, те да се управо овим избором гарантује већа самосталност тужиоцима и независност судијама.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42