СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Сто милиона евра за електронске уџбенике за основце

18. 04. 2019.

Од 1. септембра 2019. сви прваци у Србији ће у ђачким клупама учити из дигиталних уџбеника, у „паметним учионицама”, са учитељима посебно обученим за тај вид наставе. За спровођење овог вида модерне наставе, наставници су прошли обуку. Учионице су опремљене добрим интернетом и опремом за емитовање образовног материјала: видео – клипова, квизова, едукативних игрица, који на занимљив и прилагођен начин приказују градиво. У Влади Србије кажу да је то реформисан разред који учи по новом курикулуму и ако се настави овим темпом, у току школске 2019/2020. ће од 1. до 8. разреда бити уведени дигитални садржаји, а увођење дигитализације и у градске, и у све сеоске школе дуг је и компликован процес, за шта ће бити утрошено 100 мил. евра.

________________________________________________

Јавни конкурс за средњошколце „Влогоритам”

12. 04. 2019.

Школска редакција РТС-а у сарадњи са Министарством трговине, туризма и теле-комуникација покренула је јавни конкурс за средњошколце „Влогоритам”, као један од пројеката у оквиру вишегодишње кампање Безбедности деце на интернету. Задатак је снимање влога на тему „Могућности и опасности интернета”. За потребе овог конкурса РТС ће отворити посебну интернет платформу на којој ће бити сви прикладни влогови, и тим путем публика ће моћи да гласа за своје фаворите. Рок за слање влогова је 1. јун 2019., а резултати ће бити објављени 15. јуна 2019. године.

________________________________________________

Предшколско образовање у Србији поахађа 50% деце узраста од три до пет година

12. 04. 2019.

Извештај УНИЦЕФ-а о образовању у раном детињству показује да у Србији 50% деце узраста од три до пет година похађа програме предшколског образовања, али и да само 9% деце из најсиромашнијих домаћинстава и 6% деце из ромских насеља узраста од три до пет година – похађа програме предшколског образовања.

________________________________________________

Пет факултета заинтересовано за нови мастер у сарадњи са ИТ индустријом

27. 03. 2019.

Београдским факултетима су у Научно-технолошком парку у Београду представљени детаљи јавног конкурса за избор мастер програма из области ИТ-ја, програмирања, анализе података и организације.
Поменути конкурс је недавно расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије, у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија“.
Циљ јавног конкурса је да се сарадњом академске заједнице и привреде развију студијски програми који одговарају потребама тржишта.
Ово није програм само из области информационих технологија, већ програм који треба да унапреди бизнис и економска знања из области финансија, економије, права, дакле свих оних питања која су изазови за ИТ компаније које треба да послују не само у Србији, већ и глобално.
Од факултета и универзитета очекује се да кроз своје пријаве сами одреде на коју област ће се предложени програм фокусирати, утврђивањем обавезних и изборних предмета. Важно је да се у овај конкурс укључи и привреда, тако да стручњаци из индустрије могу да помогну у делу у коме су њихове компетенције и експертско знање.
Услови конкурса налажу да програм обавезно садржи стручну праксу и практичан рад у трајању од најмање осам недеља код компанија које послују у некој од наведених области.
Конкурс отворен за све државне универзитете или факултете који већ имају студијске програме из рачунарства, информационих технологија, менаџмента или организационих наука, а приватне високошколске установе могу да учествују у оквиру заједничке пријаве са државним универзитетима или факултетима.
Вредновање ће вршити комисија коју је именовао ресорни министар и која има представнике Министарства, Владе, Иницијативе „Дигитална Србија” из редова послодавца и два представника са високошколских установа из иностранства.
Јавни конкурс биће отворен до 15. априла, а заинтересоване високошколске установе могу да се пријаве на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

________________________________________________

Пријављивање за програме ИС Петница

27. 03. 2019.

Настављајући традицију дугу 37 година, ИС Петница ће и ове године организовати научно – образовни програм за ученике основних школа, за које је пријављивање почело 25. марта 2019. Летња научна школа је вишедисциплинарни програм увођења заинтересованих ученика у основне методе науке и истраживачког рада. Ученици ће моћи да се непосредно ангажују у активностима теоријског, практичног и истраживачког карактера у области астрономије, биологије, електронике, физике, хемије, географије, геологије, археологије, математике, психологије, рачунарства, као и кроз рад различитих радионица (рачунари, фотографија, новине, музика...). Рок за пријављивање кандидата је 30. април 2019. Инфо на сајту: www.petnica.rs.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42