Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
20.11.2023.

Наставак активности које осигуравају квалитет средњег стручног образовања

Помоћник министра просвете у Влади Републике Србије Милош Благојевић најавио је данас да ће ово министарство и Агенција за квалификације, уз подршку Европске извршне агенције за образовање и културу (EACEA), у наредном периоду реализовати пројекат у циљу осигурања квалитета средњег стручног образовања.
Благојевић је, на конференцији „Квалитет стручног образовања као императив развоја српске економије“, истакао да је осигурање квалитета средњег стручног образовања изузетно важно за адекватан одговор на изазове које доноси напредак технологије, економије и друштва у целини.
Он је указао и на важност тога да Србија, заједно са осталим европским земљама, развија механизме и алате који ће осигурати квалитет средњег стручног образовања.
Под окриљем пројекта, окупићемо све институције значајне за овај процес – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство привреде, Агенцију за квалификације, Канцеларију за дуално образовање, Привредну комору Србије, невладине организације, навео је помоћник министра.
Према његовим речима, биће то још једна прилика да разменимо идеје и додатно ојачамо синергију свих партнера у овој области, што је једна од основних функција и задатака Националне контакт тачке за квалитет стручног образовања.

________________________________________________
17.11.2023.

Ђукић Дејановић: Настављамо подршку ученичким задругама

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић доделила је уговоре директорима средњих школа, које су на јавном позиву добилe средства за подршку ученичким задругама.
За ову школску годину донета је одлука да 17 средњих школа, односно ученичких задруга, добије финансијска средства у укупном износу од осам милиона динара“, рекла је Ђукић Дејановић.
Истакла је да Министарство просвете сада већ четврту годину за редом пружа финансијску подршку ученичким задругама у средњим школама и додала да је ове године за те сврхе намењено дупло више средстава него претходне године.
Ученичке задруге, како је додала, важан су део образовно-васпитног рада у школама и представљају вид подршке развоју предузетништва код ученика.

________________________________________________
16.11.2023.

Почиње едукација ученика о правима потрошача

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић потписали су данас Протокол о сарадњи, који ће омогућити да се ученици кроз различите активности у школи још боље упознају са правима потрошача и начинима како да их заштите.
Ова министарства, заједно са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, у двогодишњем периоду посвећено су радила на увођењу заштите потрошача у програм наставе.
Према његовим речима, сведоци смо промена које се дешавају на глобалном нивоу, будући да млади одрастају уз стални приступ дигиталним алатима који утичу на њихову културу и социјализацију.
Имајући ово у виду, ресорно министарство је кроз стратешке планове поставило као приоритетну меру обезбеђивање континуиране едукације деце школског узраста о правима потрошача, објаснио је он.
Министар је додао да је највећи део ове мере већ испуњен, а план је да у наредном периоду представници Министарства унутрашње и спољне трговине организују предавања на тему заштите потрошача, као и праћење реализације ове стратешке мере.

________________________________________________
16.11.2023.

Практична искуства за студенте релевантна за њихову каријеру

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић отворио је данас онлајн Сајам студентске стручне праксе у јавној управи, при чему је том приликом са ректорима државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару потписао „Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2023/2024. годину”.
Мартиновић је објаснио да се у овој академској години даје прилика студентима да своје прво радно искуство стекну на једној од 900 позиција које су им на располагању у 73 органа из 33 града и општине широм Србије.
Министар је додао да су уведене важне новине јер ће студенти моћи бесплатно да похађају обуке за развој дигиталних, личних и комуникационих вештина, а најуспешнији ће бити награђени студијском посетом једној од земаља чланица Европске уније.
Више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и програму овогодишњег сајма налази се у виртуелној заједници „Студентска стручна пракса у јавној управи”, која се налази на линку https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/, одакле је и улаз на Сајам.

________________________________________________
07.11.2023.

Од децембра новине за Београђане чија деца иду у приватне предшколске установе

Од 1. децембра, малишанима који иду у приватна обданишта јер није било места у државним, Град ће плаћати сваког месеца пуну економску цену боравака, као и у државним предшколским установама, без обзира да ли су ишли у вртић или не.
Из градске касе ће се издвајати 33.000 динара по детету, и онда када дете није цео месец ишло обданиште, док ће разлику до пуне цене у приватном обданишту плаћати родитељи.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42