Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
26.08.2022.

О новом сету правосудних закона

„Министарство правде на транспарентан и инклузиван начин спроводи поступак израде сета правосудних закона, чему значајно доприноси и процес консултација са известиоцима Венецијанске комисије, са којима је у досадашњем раду оставрена одлична сарадња. Након што радне групе финализују рад на изради правосудних закона, радне верзије биће послате на мишљење Венецијанској комисији и отпочеће спровођење свеобухватне јавне расправе“, изјавила је министарка правде Маја Поповић током разговора са шефом мисије Савета Европе у Републици Србији Тобиасом Флесенкемпером.
Поповић је упознала Флесенкемпера са резултатима у области реформе правосуђа, као и планираним даљим активностима у циљу усклађивања нормативних решења са променама Устава у року који је предвиђен Уставним законом.
Захваливши се на подршци коју Савет Европе пружа Републици Србији, министарка правде је нагласила да се јачање независности судства и самосталности јавних тужилаца не може остварити без доношења квалитетних правосудних закона.
Флесенкемпер је истакао да је Савет Европе партнер Републици Србији у овом процесу и изразио спремност да се и у будућности настави сарадња на високом нивоу ради јачања владавине права.

________________________________________________
23.05.2022.

Министарка правде на 31. седници UNCCPCJ

На 31. седници Комисије Уједињених нација за превенцију криминала и кривично правосуђе (UNCCPCJ) одржаној је у Бечу учествовала је и министарка правде у Влади Републике Србије.
Теме седнице су биле борба против транснационалног организованог криминала, превенција криминалитета, ефективност кривичне правде, електронски докази у кривичном поступку, као и о улога Комисије и кривичног правосуђа у раду Економског и социјалног савета УН у спровођењу Агенде одрживог развоја до 2030. године.

________________________________________________
13.05.2022.

Потписан Други додатни протокол уз Конвенцију Савета Европе о високотехнолошком криминалу

Министарка правде у Влади Републике Србије потписала је у Стразбуру Други додатни протокол уз Конвенцију Савета Европе о високотехнолошком криминалу, о појачаној сарадњи и откривању електронских доказа.
Конвенција Савета Европе о високотехнолошком криминалу, којој су приступиле и државе које нису чланице Савета Европе, најзначајнији је међународни акт у области високотехнолошког криминала, донет ради хармонизације националних законодавстава. У циљу допуне ове Конвенције, како би се на адекватан начин одговорило на развој високотехнолошког криминала, сузбила злоупотреба рачунарских технологија и омогућило правосудним органима да на кривична дела из ове области реагују ефикасније и успешније сарађују са колегама у свету, приступило се изради, усвајању, те потписивању Другог додатног протокола.

________________________________________________
09.05.2022.

Почеле са радом радне групе за израду сета правосудних закона

Радна група за израду радног текста Закона о уређењу судова, радног текста Закона о судијама, и радног текста Закона о Високом савету судства, као и Радна група за израду радног текста Закона о јавном тужилаштву и радног текста Закона о Високом савету тужилаштва отпочеле су данас са радом, када је у Министарству правде Републике Србије одржан први састанак њихових чланова – правника стручњака из државних органа, судова, јавних тужилаштава, научних института, професора правних факултета и представника адвокатуре.
Том приликом je постигнут договор o динамици састајања радних група и интензивирању процеса рада у циљу што ефикасније и квалитетније израде радних текстова ових закона, чију ће полазну основу чинити Акт о промени Устава Републике Србије, препоруке садржане у мишљењима Венецијанске комисије, као и међународни стандарди.
Састанци радних група ће се одржавати наизменично сваке недеље, у циљу благовремене израде радних текстова, прибављања мишљења Венецијанске комисије, као и усвајања закона у оквиру рока предвиђеног Уставним законом за спровођење Акта о промени Устава.

________________________________________________
28.04.2022.

За пројекте од јавног интереса пола милијарде динара

Министарство правде је седму годину за редом спровело Јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет). На предлог Комисије Министарства правде, Влада Републике Србије је донела Решење о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, којим је пола милијарде динара расподељено на 186 пројеката од јавног интереса.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42