Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
01.12.2023.

Од сутра исплата 10.000 динара за кориснике социјалне помоћи

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да од сутра започиње исплату једнократне новчане помоћи у износу од по 10.000 динара корисницима права из области социјалне заштите.
У саопштењу се наводи да се помоћ односи на оне који су остварили то право закључно са 24. новембром 2023. године, и то новчану социјалну помоћ (носиоци права и чланови породице), додатак за помоћ и негу другог лица и посебну новчану накнаду.

________________________________________________
29.11.2023.

Почела кампања за хранитељство за Подунавски управни округ

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Дарија Кисић присуствовала је данас у Центру за породични смештај и усвојење Милошевац почетку кампање за хранитељство за Подунавски управни округ.
Циљ кампање је да се грађани мотивишу да се определе за хранитељство, будући да према тренутним проценама у Србији недостаје приближно 500 хранитељских породица.
Кисић је исказала захвалност Центру за породични смештај и усвојење Милошевац, установи која је свој рад почела пре 92 године, на организацији скупа којим је званично покренута кампања за овај део Србије, као и на залагању да деци без родитељског старања обезбеде максималну подршку у најтежим тренуцима у животу.
Према њеним речима, тренутно је у 116 хранитељских породица, које су под надлежношћу овог центра, смештено 198 деце.
Она је поручила да је ресорно министарство, као један од приоритета у својим активностима, дефинисало унапређење заштите деце без родитељског старања, посебно у области хранитељства и усвојења, и да у сарадњи са Уницефом ради на унапређивању хранитељства, као кључне мере породично правне заштите деце без родитељског старања.
Кампања за хранитељство за Подунавски управни округ „Некоме сте потребни”, коју су на данашњем скупу подржали центри за социјални рад Велике Плане, Смедеревске Паланке и Смедерева, трајаће до марта 2024. године.
Кисић је том приликом посетила и хранитељску породицу Маје Радановић, у којој су тренутно смештена три детета.

________________________________________________
20.10.2023.

Потписан Посебан колективни уговор о изменама Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председници репрезентативних синдиката у делатности социјалне заштите потписали су Посебан колективни уговор о изменама Посебног колективног уговора за социјалну заштиту у Републици Србији.
Изменом колективног уговора утврђено је право запослених на јубиларну награду за 40 година рада проведених у радном односу у установи социјалне заштите, у висини две и по просечне зараде у Републици Србији према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за статистику.
Прихватањем иницијативе репрезентативних синдиката, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставља да улаже напоре ка унапређењу права запослених у социјалној заштити, чиме се унапређује и целокупна област и систем социјалне заштите у Републици.

________________________________________________
04.10.2023.

Отворена свечана церемонија потписивања и уручивања споразума о сарадњи

Потписивање и уручивање споразума о сарадњи, потписаних између Сталне конференције градова и општина и 20 локалних самоуправа изабраних за доделу пакета подршке за унапређење социјалне заштите обављено је на свечаној церемонији.
Подршку реализује Стална конференција градова и општина (СКГО) у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има веома успешну сарадњу са СКГО у делу сарадње са јединицама локалне самоуправе у области социјалне заштите и наставиће да ради на унапређењу система социјалне заштите.

________________________________________________
29.09.2023.

Одржан стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“

Стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“ одржан је у Врњачкој Бањи, у организацији Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите.
У систему социјалне заштите до сада нису постојале јубиларне награде за запослене који су навршили 40 година стажа, а најављено је да ће, изменама колективног уговора, јубиларне награде за запослене у социјалној заштити у будућности бити уведене.
Истовремено, смањен је број радно способних лица која су примаоци новчане социјалне помоћи.
Током одржавања овог стручног скупа обележено је и 20 година од оснивања Асоцијације центара за социјални рад.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42