Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
08.11.2023.

Новоименовани јавни бележници, јавни извршитељи и заменици јавних извршитеља положили заклетву

Једанаест јавних бележника, пет јавних извршитеља и шест заменика јавних извршитеља положило је заклетву пред министарском правде.
Заклетву су положили јавни бележници именовани за подрује Основног суда у Вршцу (територија општине Вршац), Основног суда у Зрењанину (територија града Зрењанина), Основног суда у Сремској Митровици (територија града Сремска Митровица), Основног суда у Ивањици (територија општине Ивањица), Основног суда у Мионици (територија општине Љиг), Првог основног суда у Београду (територија градске општине Палилула), Основног суда у Краљеву (територија општине Врњачка Бања), Основног суда у Панчеву (територија општине Алибунар), Основног суда у Новом Пазару (територија града Новог Пазара), Основног суда у Петровцу на Млави (територија општине Петровац на Млави) и Основног суда у Куршумлији (територија општине Блаце).
Након што новоименовани јавни бележници, јавни извршитељи и заменици јавних извршитеља отпочну рад, у Републици Србији обављаће делатност 234 јавна бележника, 233 јавна извршитеља и 37 заменика јавних извршитеља.

________________________________________________
17.10.2023.

Допуњен Уговор о изручењу између Републике Србије и Републике Црне Горе

Министарство правде Републике Србије и Министарство правде Републике Црне Горе потписали су Уговор о допуни Уговора о изручењу.
Имајући у виду потребу за јачањем билатералне сарадње у борби против корупције, као и неопходност унапређења узајамне правне помоћи код изручења окривљених и осуђених лица, постојећи Уговор о изручењу из 2009. године проширен је са два нова кривична дела. У питању су дела:
 злоупотреба поверења у обављању привредне делатности по Кривичном законику Републике Србије, односно злоупотреба положаја у привредном пословању по Кривичном законику Црне Горе, и
 злоупотреба положаја одговорног лица по Кривичном законику Републике Србије, односно злоупотреба овлашћења у привреди по Кривичном законику Црне Горе.
На овај начин, биће омогућено брже и ефикасније поступање правосудних органа две државе у борби против организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дела.

________________________________________________
13.09.2023.

Генерални тужилац Словачке у посети Министарству правде

Министарка правде састала се са генералним тужиоцем Словачке Републике, који се, на позив Врховног јавног тужиоца, налази у радној посети Републици Србији.
На састанку су вођени разговори о унапређењу билатералне сарадње у борби против свих облика криминала, а посебно је истакнут значај потписаног Меморандума о сарадњи између Врховног јавног тужилаштва Републике Србије и Генералног тужилаштва Словачке Републике.

________________________________________________
05.09.2023.

Министарка правде са повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

Министарка правде састала се са Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Током разговора, указано је на значај рада Повереника у заштити права која у оквиру својих законских надлежности штити. Изражена је спремност даљег унапређења сарадње између Министарства правде и Повереника и разматране могућности унапређења постојећих законских решења, како би се рад овог независног органа учинио још ефикаснијим.

________________________________________________
24.08.2023.

Свечано уручени уговори о додели средстава прикупљених по основу опортунитета

Министарство правде свечано је уручило уговоре о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет) за 180 пројеката од јавног интереса из области здравства, културе, просвете, социјалне заштите и хуманитарног рада.
У 2023. години за здравство издвојено је више од 200 милиона динара, образовање је финасирано са више од 188 милиона динара, социјална заштита са више од 30 милиона динара, култура са више од 20 милиона динара, хуманитарни рад са 30 милиона динара, док је зa положај особа са инвалидитетом издвојено више од 27 милиона динара.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42