Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
14.12.2023.

У Србији до сада отворено скоро 50 јединствених управних места

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић изјавио је да ће, након данашњег отварања Јединственог управног места у Великој Плани, становници те општине моћи да на једноставан начин и на једном шалтеру заврше послове које имају са органима управе и локалним службама.
Он је навео да се сада сва одељења Општинске управе налазе на једном месту, додавши да Министарство државне управе и локалне самоуправе годинама уназад, у циљу економичности и ефикасности, помаже оснивање јединствених управних места у локалним самоуправама.
Ресорно министарство је до сада помогло да приближно 50 јединствених управних места започне са радом, рекао је Мартиновић и додао да на овом месту грађани могу да остваре више права у једној интеракцији са службеником, без потребе да захтев подносе појединачно органима и по више пута.
Министар је нагласио да овај пројекат доприноси дигитализацији јавне управе и да је велики успех то што у Србији тренутно има регистрованих 2,35 милиона еГрађана, који на националном порталу еУправа користе многобројне електронске услуге из најразличитијих области и сфера живота и рада.

________________________________________________
13.12.2023.

Ажурирање ЈБС дигитализован процес у којем су људске грешке ретке, али могуће

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је данас да се Јединствени бирачки списак (ЈБС) свакодневно ажурира на основу успостављеног механизма комуникације са службеним евиденцијама других органа и никада није био уређенији.
У циљу додатног унапређења бирачког списка, он је повезан и са матичним књигама. Како бисмо тачно информисали грађане, желимо да објаснимо конкретне кораке који се предузимају у случају када лице премине.
Најпре, здравствена установа, односно лекар мора да утврди чињеницу о смрти, након чега болнице електронским путем матичару шаљу Потврду о смрти. Матичар онда чињеницу о смрти уписује у Матичну књигу умрлих и истовремено тај податак електронским путем доставља референту који води бирачки списак. Референт који води бирачки списак мора тај податак да потврди једним „кликом“, односно да дозволи промену у систему.
На овај начин, држава проактивно предузима радње које су грађани раније морали сами да иницирају. Дакле, грађани у оваквим и сличним случајевима више не морају да одлазе на шалтере или да на било који други начин контактирају органе управе, јер органи све раде сами.
Међутим, без обзира на то што је ажурирање бирачког списка данас дигитализован процес у смислу електронске размене података између службеника, човек је тај који је од почетка до краја укључен у целокупан процес, те су људске грешке могуће, али су оне, напомињемо, врло ретке.

________________________________________________
05.12.2023.

Побољшање услова рада запослених у државној управи и локалним самоуправама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Синдиката управе Србије.
Синдикат управе Србије истакао је захтев за дијалогом о побољшању услова рада свих запослених у државној управи и локалним самоуправама у Србији.
Брнабић је истакла да све запослене од 1. јануара наредне године, очекује повећања плата у износу од десет процената.
Како су истакли представници синдиката, упркос том повећању, неопходан је наставак разговора, те континуиран дијалог са представницима Владе, како би кроз заједнички рад дошли до системског решења обрачуна плата у државном сектору.
Премијерка је овај предлог прихватила, те је договорено да се наредни састанак одржи у петак, 8. децембра, када ће се на столу наћи конкретни предлози за превазилажење свих изазова са којима се запослени у државној управи суочавају.
Састанку су присуствовали и представници Министарства финансија и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

________________________________________________
30.11.2023.

Србија и Казахстан продубљују сарадњу у више области

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић и заменик председника Владе Казахстана и министар спољних послова Мурат Нуртлеу потписали су данас Споразум о војно-техничкој сарадњи између Републике Србије и Републике Казахстан.
Вучевић је том приликом изразио захвалност на принципијелној и доследној подршци коју Казахстан пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета наше земље.
Такође, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и министар Нуртлeу потписали су Меморандум о разумевању у области културе између Министарства културе Србије и Министарства културе и информисања Казахстанa у циљу јачања пријатељских односа и узајамног разумевања двеју земаља.
Овај документ потписан је како би се побољшала и проширила сарадња на пољу културе, на основу принципа узајамног поштовања.
Меморандумом је предвиђено да обе земље промовишу међусобну културну сарадњу и учешће у области позоришта, музике, кинематографије, библиотека, историјског и културног наслеђа, музеја и архива, као и размену експерата, искуства, знања у оквиру семинара, конференција и симпозијума.
Mинистар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић потписао је са Нуртлеуом Меморандум о разумевању у области спорта.

________________________________________________
30.11.2023.

Опредељено 80 милиона динара за предузећа за професионалну рехабилитацију

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да је определило 80 милиона динара за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2023. години.
Министарство је 18. октобра расписало јавни позив, а одлуком од 16. новембра подржане су пријаве 45 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.
Одобрена средства намењена су за подршку развоју конкурентности предузећа рефундацијом трошкова, непосредно повезаних са делатношћу предузећа и одобреним програмима за спровођење мера и активности професионалне рехабилитације.
Циљ доделе средстава путем јавног позива је да доприносе смањењу трошкова пословања и одржању запослења особа са инвалидитетом у овим предузећима, посебно имајући у виду да ова предузећа послују по тржишном принципу и да запошљавају више од 50 одсто особа са инвалидитетом у односу на укупан број запослених.
Пренос средстава предузећима биће извршен 30. новембра, наводи се у саопштењу.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42