Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
29.03.2024.

Данас исплата стипендија за изузетно надарене ученике и студенте, као и стипендија за недостајућа занимања

Министарство просвете обавештава ученике и студенте кориснике стипендија за изузетно надарене ученике да исплата пете и шесте месечне рате ових стипендија за шкоску 2023/24. годину, почиње данас, 29. марта 2024. године.
Износ месечне рате за ученике је 15.000 динара, за студенте основних и мастер студија је 24.000 динара, а за докторанте је 30.000 месечно.
Такође, данас почиње исплата прве, друге, треће, четврте, пете, шесте месечне рате студентских стипендија за недостајућа занимања.

________________________________________________
26.03.2024.

Представљена апликација за унапређивање самовредновања рада у школама

Министарство просвете израдило је и представило апликацију под називом „АС Школа – самовредновање квалитета рада“. Ова апликација је функционалан, економичан и савремен алат који омогућава школским тимовима за самовредновање, али и наставницима на индивидуалном нивоу, да квалитетно вреднују наставну и ваннаставну праксу.
Очекује се да ће нова апликација, својим садржајем, функционалношћу и бројним анализама и приказима, мотивисати школе и запослене да стандарде, показатеље квалитета и илустративне примере добре праксе користе за даљи развој.
Иновативна апликација је резултат партнерске сарадње Министарства просвете, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и ЦИП – Центра за интерактивну педагогију, уз финансијску подршку Дечије фондације Песталоци.

________________________________________________
04.03.2024.

Oбукe за наставнике на тему „Програмирање у оквиру предмета Информатика и рачунарство“

Фондација „Петља” позива све заинтересоване наставнике и наставнице који предају Информатику и рачунарство у основним школама да се пријаве за нови циклус обука.
Циљ програма обуке је да наставницима и наставницама пружи додатну подршку у држању наставе из наставне теме Програмирање, у оквиру предмета Информатика и рачунарство.
Обука ће бити реализована онлајн.
Сви заинтересовани наставници и наставнице на обуку могу да се пријаве овде. Да би се приступило пријавном формулару, потребно је улоговати се својим налогом на портал Petlja.org. Пријаве су отворене до четвртка, 7.3.2024. до краја дана.
Обука је акредитована на 16 бодова стручног усавршавања и биће отворена током две недеље у периоду од понедељка 11.3. до понедељка 25.3.2024. године.

________________________________________________
28.02.2024.

Препорука високошколским установама да преиспитају повећање школарина

Министарство просвете Владе Републике Србије је, уважавајући аутономију високошколских установа загарантовану Уставом и Законом о високом образовању, позвало установе које су донеле или су у поступку доношења одлуке о повећању школарина за самофинансирајуће студенте да још једном преиспитају оправданост повећања износа школарина за наредну школску годину.
Министарство је упутило ову препоруку на захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и Студентске конференције академија струковних студија и високих школа (СКАССС), у складу са својим законским овлашћењима.
Министарство поздравља одговорно опредељење већине високошколских установа да не повећавају висину школарина за самофинансирајуће студенте, којим показују бригу за њихов положај и доприносе повећању обухвата матураната који након завршене средње школе настављају школовање на високошколским установама, односно смањењу одустајања од студија из материјалних разлога.
Влада је зато образовала Радну групу за израду нацрта закона о финансирању високог образовања, коју чине представници свих релевантних институција – надлежних министарстава, високошколских установа, студентских представничких тела, удружења студената и синдиката, са циљем да се током 2024. године, кроз интензивни дијалог, дође до адекватног и компромисног модела финансирања високог образовања, које ће осигурати финансијску одрживост високошколских установа.
Министарство ће наставити да разговара са представницима студентских представничких тела и високошколских установа о школаринама у жељи да се пронађу компромисна решења која обезбеђују очување материјалног положаја самофинансирајућих студената, али и не угрожавају финансијску одрживост установа.

________________________________________________
22.02.2024.

Стипендије Републике Кореје за 2024/2025. годину

Министарство просвете, у сарадњи са Амбасадом Републике Кореје у Београду, обавештава заинтересоване да је Влада Републике Кореје расписала конкурс за стипендије страним држављанима за академску 2024/2025. годину.
У питању су стипендије за постдипломске, тј. за мастер и докторске студије.
За ову стипендију се могу пријавити сви држављани Републике Србије који имају завршен претходни ниво студија са било ког факултета (за мастер – завршене основне студије, за докторат – завршене мастер студије, итд).
Процес пријаве је подељен по фазама, од којих је прва фаза селекције у Амбасади Републике Кореје у Београду, након чега пријаве преузима National Institute for International Education, који даље врши селекцију одабраних студената.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42