СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Најављена Стратегија образовања до 2030. године

04. 02. 2019.

Министар просвете, науке и технолошког развоја је са директорком Уницефа у Србији разговарао о досадашњим активностима министарства и наставку процеса реформе образовања.
Министар је истакао да ће бити настављена реформа свих нивоа образовања, од предшколског до високог и да је планиран рад на Стратегији образовања до 2030 године. Између осталог, ради се на Предлогу закона о финансирању високог образовања, као и на закону који ће уредити увођење дуалног образовања у високом образовању.
Министар је најавио и да због постојања дефицита одређених кадрова у настави предстоји „редизајнирање курикулума”, а што значи да ће се нпр. наставници математике преоријентисати на наставу информатике, на Учитељском факултету изменити програм рада тако да ће ти наставници моћи да предају и у петом и шестом разреду.

________________________________________________

Најављене активности у просвети

01. 02. 2019.

Министар просвете науке и технолошког развоја је истакао да се континуирано ради на уређењу просвете и то не само доношењем системских закона већ и шире. Тако је министар истакао да ће до 19.марта 2019. године да се заврши нова мрежа школа , што значи да ће се адекватно попуњавати школске зграде у којима има мали број ђака, те ће се спајати школе, премештати и уступаће се простор оним установама које су сада у неадекватним условима пословале.
Такође, нова мрежа школа омогући ће да 100 школа у Србији уведе једносменски рад јер ће се простор адекватно уредити.
Министар истиче да су у надлежном Министарству сагледавањем свих до сада постојећих мањкавости и проблема који су се истакли кроз извођење ђачких екскурзија, дошли до закључака којима ће поправити и тај део образовања. Наиме, урађен је Правилник о извођењу екскурзија. Одлучено је да ће ученици основних школа путовати само по Србији, која ће да се подели у осам регија и свака ће се уредити и стандардизоваће се смештајни капацитети за пријем ученика. Циљ да ученици упознају Србију би се на тај начин потпуно остварио.
Министар је најавио и то да је планом предвиђено да се од јуна ове године омогући свима онима који су заинтересовани да конкуришу за радно место директора да се обучавају и полажу испит за лиценцу. До краја 2021 године планирано је да се заврши лиценцирање директора.

________________________________________________

1. фебруара почиње други део зимског распуста

31. 01. 2019.

Други део зимског распуста у основним и средњим школама у (централној) Србији почиње у петак, 1. фебруара 2019. године.

Распуст ће трајати до четвртка, 14. фебруара 2019. године.

Настава у другом полугодишту почиње у понедељак, 18. фебруара 2019. године јер су 15. и 16. фебруар нерадни дани због обележавања (празновања) државног празника Сретења - Дана државности.

Свим ученицима желимо да у здрављу и весељу проведу школски распуст!

________________________________________________

Циљ лиценцирање 50% директора школа до јуна 2019.

30. 01. 2019.

У току је посао лиценцирања директора основних и средњих школа и гимназија у Србији. Министар просвете Младен Шарчевић нагласио је да је тај процес јако строг, да захтева високе компетенције, и да ће се лиценце тешко стицати, али лако губити. Циљ Министарства просвете, с обзиром на то да је реч о „игри великих бројки” и малим капацитетима за лиценцирање, да се до јуна лиценцира 50% директора школа у Србији, што би значајно уозбиљило ствари.

________________________________________________

Уручене Светосавске награде

30. 01. 2019.

Традиционалне Светосавске награде, којима Министарство просвете, науке и технолошког развоја награђује појединце и институције за изузетне резултате у области образовања и васпитања додељене су 27. јануара 2019. у Влади Србије, а овогодишњим лауреатима награде је уручио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је поздравио све добитнике, њих укупно 27: ученике, студенте, професоре, директоре, заслужне грађане, представнике дипломатских председништва, компанија, односно све оне који су у току календарске 2018. дали значајан допринос развоју система образовања и васпитања у Србији.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42