Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
01.06.2023.

Пројекат ПРО пружа подршку најосетљивијим деловима друштва

Поводом почетка новог Пројекта ПРО, који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији - УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске, истакнуто је да је укупна вредност пројекта 9 милиона швајцарских франака.
Пројекат „ПРО – Програм локалног управљања за људе и природу“ има за циљ поспешивање социјалног укључивања и социјалне заштите и интеграције најугроженијих, као и остваривању њихових људских права.
У овој години Министарство је издвојило 600 милиона динара за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалне самоуправа.

________________________________________________
09.05.2023.

Одлична сарадња Србије и Немачке у области социјалне заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања састао се са амбасадорком СР Немачке у Републици Србији, са којом је разговарао о сарадњи две земље у области социјалне заштите.
Обе стране указале су на примере добре сарадње и подршке који су довели до конкретних резултата који су проистекли из реализације више пројеката спровођених кроз сарадњу Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У наредном периоду отпочеће спровођење новог заједничког пројекта, који ће бити усмерен на запошљавање осетљивих група становништва.
Блиска сарадња ће се наставити и у наредном периоду, а биће још више усмерена ка унапређењу социјалне инклузивности, али и јачању социјалног предузетништва.

________________________________________________
18.04.2023.

Почела израда Aкционог плана за 2023- 2024. Стратегије деинституционализације и развојa услуга социјалне заштите

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања започело је рад на изради Предлога акционог плана за период 2023 -2024. године за спровођење Стратегије деинституционализције и развоја услуга социјалне заштите у заједници за период 2022-2026.године која је усвојена од стране Владе Републике Србије 1. фебруара 2022. године.
Припрема и усвајање Акционог плана ће омогућити ефективно, кохерентно и сврсисходно планирање јавних ресурса (људских, материјалних, финансијских и других) за спровођење мера и активности планираних Акционим планом и тиме допринети постизању дефинисаних посебних и општих циљева у оквиру Стратегије.

________________________________________________
30.03.2023.

Дигитализацијом до бољих социјалних услуга

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања састао се у Скопљу са министарком рада и социјалне политике Републике Северне Македоније са којом је разговарао о дигитализацији система социјалне заштите.
У разговору је истакнут значај дигитализације за бољи и ефикаснији систем социјалне заштите, а изражено је и интересовање за продубљивање сарадње између Републике Србије и Републике Северне Македоније по овом питању. У том смислу предложено је успостављање сарадње између центара за социјални рад две државе.
Једна од тема састанка био је и процес деинституционализације система социјалне заштите у две државе.

________________________________________________
23.03.2023.

Заштита права и унапређење положаја особа са инвалидитетом приоритет рада Министарства

На конференцији "Медицинско-социјални приступ лечења спиналне мишићне атрофије од 2016. до данас - стварамо промене" наглашено је да је један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заштита права и унапређење положаја особа са инвалидитетом.
Истакнуто је да Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом свакодневно раде на стварању Србије без баријера заједно са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије и 33 савеза са преко 520 локалних удружења.
Од априла месеца ове године у Србији ће почети да се спроводи национални скрининг на рано откривање спиналне мишићне атрофије (СМА), док се тренутно скрининг на ову болест ради као пилот пројекат у ГАК-у и Народном фронту у Београду и кроз тај пројект урађене су анализе код 6.500 новорођенчади, где је код двоје дијагностикована СМА, као и код старијег брата од једног новорођенчета.
СМА је ретка, озбиљна, прогресивна болест, чији симптоми могу да се развију већ у првим месецима живота, а свака 35 до 37 особа у општој популацији је носилац рецесивног гена за СМА, речено је на конференцији "Медицинско-социјални приступ лечења спиналне мишићне атрофије“

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42