Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
01.03.2024.

Уређење процеса везаних за отворену науку у Србији

Министарка науке, технолошког развоја и иновацијау Влади Републике Србије Јелена Беговић присуствовала је првом састанку Радне групе за отворену науку у Србији, која је оформљена на иницијативу ресорног министарства како би уредила радне процесе везане за отворену науку.
Она је нагласила да је, што се тиче реализације отвореног приступа научним публикацијама, платформа еНаука почела да функционише и захваљујући томе смо веома близу нашем националном репозиторијуму.
Министарка је напоменула да научници још нису кренули да користе еНауку у пуном капацитету, додајући да је ова платформа омогућила много већу транспарентност читавој научној заједници и јавности, као и демократизацију наше научне продукције.
Ово је тек прва фаза развоја еНауке, а наставком развоја платформе још много података ће чинити њен садржај, рекла је Беговић, која је уједно најавила почетак рада портала отворене истраживачке инфраструктуре.
Овај портал ће чинити обједињену листу све постојеће научне опреме у Србији како би она постала доступна за коришћење целој научној заједници, али и приватном сектору, наводи се у саопштењу Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

________________________________________________
19.02.2024.

Објављен Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину

На основу Меморандума о разумевању између ЕУРЕКА и Секретаријата и земаља чланица ЕУРЕКА иницијативе потписаног дана 28.6.2002. године, којим је Република Србија постала пуноправна чланица ЕУРЕКА програма Министарство науке, технолошког развоја и иновација расписује Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину.
Сврха Јавног позива за финансирање ЕУРЕКА мрежних пројеката је да омогући организацијама које послују у Републици Србији да у потпуности учествују у међународним ЕУРЕКА мрежним пројектима и подстакне њихово учешће у свим технолошким областима ЕУРЕКА програма.

________________________________________________
13.02.2024.

Објављен Јавни позив за остваривање програма подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад у 2024. години

Министарство науке, технолошког развоја и иновација упућује јавни позив за остваривање програма подстицања и стипендирања младих и надарених за научноистраживачки рад у 2024. години
Министарство науке, технолошког развоја и иновација у 2024. години су/финансира следеће програмске активности:
1. стипендирање студената докторских академских студија и финансирање материјалних трошкова укључивања Стипендисте Министарства у рад акредитованих научноистраживачких организација;
2. суфинансирање учешћа студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства на научним скуповима у Републици Србији и у иностранству;
3. суфинансирање студијских боравака у иностранству студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства;
4. суфинансирање трошкова пријаве и одбране докторске дисертације Стипендиста Министарства;
5. стипендирање младих истраживача - ученикa завршних разреда (III и IV) средње школе који су освојили једно од прва три места на међународним олимпијадама знања (светским, европским или балканским);

________________________________________________
07.02.2024.

Портал еНаука oбара рекорде

Министарство науке, технолошког развоја и иновација објавило је да дигитални портал еНаука има преко 700.000 научних резултата на једном централизованом месту.
Портал еНаука тренутно је доступан за скоро 20.000 активних истраживача. Овај импресиван број резултата сведочи о њиховом изузетном раду, као и раду НИО уредника широм земље, чији допринос научном пољу постаје свеприсутан и лакше доступан. Научноистраживачке организације такође су имале кључну улогу у постизању овог значајног броја, показујући висок ниво посвећености и сарадње у оквиру система еНаука.
Министарство остаје посвећено пружању континуиране подршке свим истраживачима и научоистраживачким организацијама како бисмо заједно градили напредну, транспарентну, и иновативну научну заједницу.

________________________________________________
05.02.2024.

Обележена двадесетогодишњица француско-српског програма научне сарадње Павле Савић

Приликом обележавања двадесетогодишњице програма билатералне научне француско-српске научне сарадње Павле Савић у амбасади Француске у Београду, истакнуто је да је до сада 173 пројекта прошло кроз овај програм, а уложено је око 350.000 евра.
Циљ програма је пружање подршке двогодишњим истраживачким пројектима, које су успоставили тимови из наше две земље, како би се развила научна и технолошка размена изврсности између истраживачких лабораторија. Захваљујући програму Павле Савић створена су јака партнерства, са сарадњом између тимова која се наставља и након завршетка програма.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42