Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
29.05.2023.

У седишту УН представљена иницијатива Србије за проглашење Међународне деценије наука за одрживост

На догађају „Међународне године основних наука за одрживи развој 2022-2023 – прилика да друштво гради науку за одрживост“, који је одржан у Њујорку, Република Србија је представила иницијативу да Генерална скупштина Уједињених нација прогласи Међународну декаду наука за одрживост.
На основу датих аргумената, Влада Србије је, уз подршку влада Хондураса, Русије, Шпаније и Мађарске, предложила да се период 2024–2033 прогласи као Међународна декада наука за одрживост.
Закључак састанка је да се чланице Уједињених нација придруже Србији у припреми резолуције о Међународној декади наука за одрживост.

________________________________________________
25.05.2023.

Објављен Конкурс Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Савета за научнотехнолошка истраживања Турске

На основу Протокола о сарадњи у области науке и технологије између некадашњег Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (сада Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије (НИТРА)) и Савета за научнотехнолошка истраживања Турске (ТУБИТАК), објављен је Конкурс како би се унапредила сарадња у области истраживања између две државе.
У оквиру овог Конкурса, финансираће се предлози оних пројеката који представљају новину на међународном нивоу и доприносе унапређењу квалитета истраживања држава потписница, тако што доводе до нових знања, нових научних тумачења и решавања технолошких проблема.
НИТРА и ТУБИТАК ће, као организације задужене за спровођење овог Конкурса, финансирати партнерске истраживачке институције на одобреним пројектима. Пројекти ће бити финансирани из националних буџета у складу са одговарајућим националним прописима о финансирању сваке од држава.
Конкурс је отворен до 4. августа 2023. године.

________________________________________________
24.05.2023.

Портал еНаука отворен за истраживаче

Портал еНаука намењен истраживачима почео је са радом јуче. Дванаест факултета у оквиру Универзитета у Крагујевцу са 1330 научних истраживача добило је прилику да буде део имплементационог процеса система еНаука, првог националног репозиторијума.
Постојање уређене инфраструктуре за размену научних информација и развијене праксе њиховог депоновања припадајућем институционалном дигиталном репозиторијуму SCIDAR (SCIentific Digital Archive), чини Универзитет у Крагујевцу примером „добре праксе“, те ће истраживачима овог Универзитета првима бити доступан и отворен део портала еНаука.Јавно доступан Портал еНаука има циљ праћење научног учинка истраживача и институција у Републици Србији и намењен је обједињеном приказивању научне продукције, области рада истраживача, њихових постигнућа као и постигнућа научноистраживачких организација.
Отварање портала еНаука у пуном капацитету, за све активне истраживаче у Републици Србији, очекује се током лета 2023. године.

________________________________________________
22.05.2023.

Најављен COST инфодан

Онлајн COST (The European Cooperation in Science and Technology) инфодан ће се одржати 24.5.2023. у циљу информисања научне заједнице о начинима за укључење у постојеће и подношењу пријава за нове COST акције. Посебан акценат ће бити на презентацији могућности које пружа учешће у COST акцијама и утицају који COST програм има на развој младих истраживача.
COST инфодан је отворен за заинтересоване из свих научних области, а агенда и регистрација за догађај су доступни овде.

________________________________________________
19.05.2023.

Пoтписана три уговора о научној сарадњи између Италије и Србије

У Италијанском културном Институту у Београду потписани су Меморандуми о разумевању између Националног истраживачког савета Италије (ЦНР) и Универзитета Београд, БиоСенса и Института за вештачку интелигенцију Србије.
Потписивање је уприличено у оквиру конференције „Јачање научне сарадње“ коју је организовала Амбасада Италије у Србији.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42