СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски

Одобрено спровођење јавне расправе о Нацрту закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

07. 03. 2019.

Одбор за правни систем и државне органе Владе Србије одобрио је спровођење јавне расправе о Нацрту закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу.
У складу са утврђеним Програмом спровођења, јавна расправа ће се одржати у периоду од 8. марта до 29. марта 2019. године.
Програмом је предвиђено да у јавној расправи учествују релевантни државни органи, представници цивилног друштва, стручне јавности и других заинтересованих страна.
Образложење за доношење овог закона и Закључак о спровођењу јавне расправе о Нацрту закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу објављено је на интернет презентацији Министарства правде.интернет презентацији Министарства правде.

________________________________________________

Објављен први Нацрт закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

06. 03. 2019.

Министарство правде објавило је на својој интернет презентацији Нацрт закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу који је израдила радна група Министарства правде коју су чинили представници Министарстава правде, финансија и Пореске управе.
Нацрт овог закона предлаже увођење новог начина којим се уређују услови и поступци под којима се утврђује имовина и увећање имовине физичког лица, његови приходи стечени у одређеном периоду, као и посебан порез на увећање имовине за које физичко лице не може да докаже да је стекло на законит начин.
Закон се неће односити само на функционере, већ на све грађане троше више него што приказују да зарађују. Увећање имовине правних лица веће од приказаних прихода доказиваће ПУС.
Министарство правде у наредном периоду отвориће јавну расправу како би стручна и општа јавност могла да достави своје коментаре и сугестије у циљу унапређења текста закона.

________________________________________________

Избор чланова Агенције за борбу против корупције на конкурсу

01. 03. 2019.

Нови чланови Агенције за борбу против корупције бираће се убудуће на конкурсу. Како нови Нацрт закона о спречавању корупције предвиђа они ће се бирати на основу теста, чиме се доприноси професионализацији и апсолутној демократској процедури избора.
Према Нацрту поменутог закона чланове одбора Агенције за борбу против корупције више неће предлагати Административни одбор Народне скупштине, председник Републике, Влада Србије, Врховни касациони суд, Државна ревизорска институција, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја, Социјално-економски савет, Адвокатска комора Србије и удружења новинара.

________________________________________________

Одржан први округли сто поводом јавне расправе о Закону о спречавању корупције

25. 02. 2019.

Поводом јавне расправе о новом Закону о спречавању корупције одржан је први округли сто у Београду.
Новине се састоје да у томе да свако ко претендује да убудуће постане члан одбора или директор агенције прво мора да положи тест који садржи три дела, и то: први део– знање о агенцији, о надлежности, превенцији корупције и борби против корупције, други део- тест интегритета и трећи део – програм, све у циљу смањења могућности политичког утицаја. Нацртом закона je, између осталог, предвиђено и да директор Агенције добије већа овлашћења.
Првом округлом столу присуствовали су представници министарстава правде, рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, финансија, унутрашњих послова, Пореске управе, Републичког јавног тужилаштва, представници Апелационих и прекршајних судова, Удружења судова и тужилаца, те представници амбасаде САД, ОЕБС-а.

________________________________________________

Округли сто поводом јавне расправе о Нацрту закона о спречавању корупције

22. 02. 2019.

Округли сто поводом јавне расправе о Нацрту закона о спречавању корупције одржава се данас у Палати Србија.
Основни циљеви доношења Закона о спречавању корупције јесу заштита јавног интереса, смањење ризика од настанка корупције и јачање интегритета и одговорности органа јавне власти и јавних функционера. Нацртом Закона прецизније се уређују појмови органа јавне власти, јавног функционера и јавне функције.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42