Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
30.11.2023.

Опредељено 80 милиона динара за предузећа за професионалну рехабилитацију

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да је определило 80 милиона динара за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2023. години.
Министарство је 18. октобра расписало јавни позив, а одлуком од 16. новембра подржане су пријаве 45 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.
Одобрена средства намењена су за подршку развоју конкурентности предузећа рефундацијом трошкова, непосредно повезаних са делатношћу предузећа и одобреним програмима за спровођење мера и активности професионалне рехабилитације.
Циљ доделе средстава путем јавног позива је да доприносе смањењу трошкова пословања и одржању запослења особа са инвалидитетом у овим предузећима, посебно имајући у виду да ова предузећа послују по тржишном принципу и да запошљавају више од 50 одсто особа са инвалидитетом у односу на укупан број запослених.
Пренос средстава предузећима биће извршен 30. новембра, наводи се у саопштењу.

________________________________________________
20.11.2023.

Србија чланица Алијансе управљања вештачком интелигенцијом

Влада Републике Србије саопштила је да се на Самиту о управљању вештачком интелигенцијом Светског економског форума у Сан Франциску, чији је домаћин био Центар за четврту индустријску револуцију (Ц4ИР), Србија као 33. држава придружила Алијанси управљања вештачком интелигенцијом.
Чланство у Алијанси Србији ће донети бржи развој вештачке интелигенције (АИ) уз експертску подршку, фокусирајући се на одрживост, отпорност и безбедност АИ.
Циљ Самита, који је окупио лидере и стручњаке из преко 200 водећих светских компанија, организација, био је да се промовишу одговорне иновације вештачке интелигенције, стављајући етичке смернице као приоритет у технолошком напретку.

________________________________________________
17.11.2023.

Ванредни покрајински избори у АП Војводини 17. децембра

Председник Скупштине АП Војводине Момо Чолаковић распустио је 16. новембра Скупштину АП Војводине и расписао превремене покрајинске изборе за 17. децембар.
Предлог одлуке о превременом престанку мандата Скупштине АП Војводине био је једина тачка дневног реда данашње седнице, при чему је, од 120 посланика, 95 гласало „за” распуштање Скупштине, четири посланика су била против, а петоро није гласало.
Покрајински избори биће одржани 17. децембра, заједно са превременим републичким изборима и изборима у делу локалних самоуправа у Србији.

________________________________________________
17.11.2023.

Поповић представила Нацрт резолуције о заштити узбуњивача

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић представила је државама уговорницама Конвенције УН против корупције Нацрт резолуције о заштити узбуњивача, који је Влада припремила уз консултације са невладином организацијом ,,Пиштаљка” и UNCAC коалицијом, уз опсежне доприносе Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала.
Поповић је истакла да је Република Србија још 2014. године усвојила Закон о заштити узбуњивача, који пружа свеобухватну и ефикасну заштиту узбуњивачима и лицима која су повезана са узбуњивачима.
Министарка је нагласила да су прописи који се односе на заштиту узбуњивача све значајнији у свету јер обезбеђују адекватну заштиту запосленима, који откривају одређене информације везане за незаконито понашање, од одмазде послодавца.
Према њеним речима, право на узбуњивање представља људско право које штити слободу говора и важно је за јачање владавине права и развој сваког демократског друштва.

________________________________________________
17.11.2023.

Обележен јубилеј 60 година од оснивања Уставног суда Републике Србије

У Београду је одржана Међународна конференција „Улога уставних судова у примени Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права на националном нивоу“.
Међународну конференцију је, у оквиру обележавања јубилеја 60 година од оснивања Уставног суда Републике Србије, организовао Уставни суд, уз подршку пројекта „Унапређивање заштите људских права у Србији”, који спроводи Савет Европе у оквиру заједничког програма са Европске унијом.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42