СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  




Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

ИТ караван 04 у Нишу

10. 05. 2019.

Треће овогодишње такмичење ученика основних школа у познавању дигиталних технологија и безбедности на интернету, у оквиру кампање ИТ караван 04, одржаће се данас, 10. маја 2019. у СЦ „Чаир” у Нишу. У програму под слоганом „Фаца интернета” учествује 300 ђака из пет основних школа: „Краљ Петар I”, „Цар Константин”, „Душан Радовић”, „Иво Андрић” и „Стефан Немања”. Школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, и о начинима заштите од злоупотреба технологија, одржава се четврту годину заредом. У ИТ каравану 04, који је почео 16. априла у Београду, учествује 2.000 ученика из 25 школа. До сада је одржан у Зрењанину и Новом Пазару, а после Ниша, следи Чачак. Финално такмичење је 22. маја у Дому омладине у Београду.

________________________________________________

Продужен рок за предлоге пројеката подршке мобилности у области средњег стручног образовања и обуке

08. 05. 2019.

Рок за подношење предлогa пројеката подршке мобилности у области средњег стручног образовања и обуке продужен је до 28. маја.
Европска комисија раније је покренула иницијативу кроз коју је омогућено да пружаоци средњег стручног образовања у земљама Европске уније организују програме размене са одговарајућим партнерима у земљама Западног Балкана, као и у Турској и Африци.
Еразмус+, програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области – образовање, млади и спорт, нуди могућност обуке, учења и мобилности за студенте и наставно особље у области средњег стручног образовања у земљама у којима се спроводи Еразмус+.
Поред мобилности студената и наставног особља, кроз ова партнерства биће омогућена и размена примера добре праксе, као и успостављање мрежа и партнерстава, с циљем да се остваре следећи резултати:
– размена идеја, вештина и метода рада;
– унапређење вештина и компетенција наставног особља и ученика;
– побољшање управљања средњим стручним образовањем и квалитета обука;
– реформа курикулума и метода наставе.
Учесници могу да буду јавна или приватна установа која је пружалац средњег стручног образовања, конзорцијум или предузеће које учествује у процесу средњег стручног образовања.
Седиште тих институција мора да буде у некој од држава чланица ЕУ или једној од партнерских земаља. Могућа је и саветодавна улога других актера, као што су удружења грађана, локалне власти, мала и средња предузећа, итд.
Подносилац пријаве мора да буде квалификована организација регистрована у држави чланици ЕУ.
Више информација на сајту Европске комисије: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/vet-mobility-pilot-2019_en.

________________________________________________

Просветари траже - нови школски календар

08. 05. 2019.

Унија просветних радника Србије (УСПРС) покренула је 6. маја 2019. иницијативу да ђаци у свим деловима земље истовремено користе распуст и затражила да се разговори о томе окончају до краја месеца, јер закон налаже да календари за нову школску годину буду прописани до 1. јуна. Захтев да се календари рада у школама у централној Србији ускладе са оним на територији Војводине четири репрезентативна синдиката просветних радника упутили су Младену Шарчевићу, министру просвете и Михаљу Њилашу, покрајинском секретару за образовање. Предлог УСПРС је да зимски распуст буде организован из једног дела – од 19. децембра до 20. јануара, уместо да буде „издробљен” у неколико делова, или да буде од Нове године па током наредне 3 – 4 недеље. То би из више разлога било боље и за ђаке, и за наставнике, али и за школе, јер се не би трошио новац за загревање школа у најхладнијем делу године.

________________________________________________

Промоција ИТ одељења за ученике са посебним способностима

07. 05. 2019.

Промоција гимназијских одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику одржава се данас у више основних школа у Београду.
У основној школи „Вељко Дугошевић“ ученици осмог разреда имаће прилику да се информишу о предметима који се изучавају у ИТ одељењима у гимназијама, знањима и вештинама која се стичу похађањем овог смера, као и начину и датуму пријављивања и полагања пријемног испита. Промоција ИТ одељења биће одржана и у ОШ „Васа Чарапић“ и ОШ “Лазар Саватић“.

________________________________________________

74 саветника за заштиту од насиља у школама

06. 05. 2019.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да ће ангажовати 74 саветника за заштиту од насиља у школама, који ће проћи додатну обуку о прописима и процедурама у области заштите од насиља, права, одговорности и обавезе запослених и деце, односно ученика и родитеља. Посебна пажња у њиховој обуци биће посвећена заштити деце од насилног екстремизма, трговине људима, породичног и дигиталног насиља. Саветнике за зашти-ту од насиља предложили су просветни саветници који ће директно са њима сарађивати и чине помоћни тим у свакој школској управи. Решење за избор саветника потписује министар просвете, на основу конкурса или на предлог просветног саветника надлежне школске управе.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42