Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
22.03.2023.

Заштита права и унапређење положаја особа са инвалидитетом приоритет рада Министарства

На конференцији "Медицинско-социјални приступ лечења спиналне мишићне атрофије од 2016. до данас - стварамо промене" наглашено је да је један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заштита права и унапређење положаја особа са инвалидитетом.
Истакнуто је да Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом свакодневно раде на стварању Србије без баријера заједно са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије и 33 савеза са преко 520 локалних удружења.
Од априла месеца ове године у Србији ће почети да се спроводи национални скрининг на рано откривање спиналне мишићне атрофије (СМА), док се тренутно скрининг на ову болест ради као пилот пројекат у ГАК-у и Народном фронту у Београду и кроз тај пројект урађене су анализе код 6.500 новорођенчади, где је код двоје дијагностикована СМА, као и код старијег брата од једног новорођенчета.
СМА је ретка, озбиљна, прогресивна болест, чији симптоми могу да се развију већ у првим месецима живота, а свака 35 до 37 особа у општој популацији је носилац рецесивног гена за СМА, речено је на конференцији "Медицинско-социјални приступ лечења спиналне мишићне атрофије“

________________________________________________
07.03.2023.

Пројекат „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“ донео важне резултате

Пројекат „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“ допринео је развоју институција социјалне заштите на локалном нивоу, чиме су локалне самоуправе оснажиле своје капацитете за социјалну заштиту, успостављањем нових услуга потребних осетљивим групама: старима, особама са инвалидитетом, породицама које брину о својим немоћним члановима.
Поводом завршетка петогодишњег пројекта који у оквиру Немачкe развојне сарадње спроводио ГИЗ организована конференција је, на којој су учествовали и други партнери.
Резултати успешне сарадње са ГИЗ-ом значајно су унапредили услуге социјалне заштите, међу којима је и оснаживање нормативно правног оквира.
Захваљујући пројекту данас има 297 лиценцираних пружаоца услуга из различитих сектора, јавног, приватног и цивилног, што је огромно повећање у односу на 2014. годину када их је било само 24. Увећање броја пружаоца услуга допринело је повећању запослености, јер активни пружаоци услуга социјалне заштите запошљавају више од 8.000 радника. И као најважније, услуге социјалне заштите данас се пружа у 91% општини у Србији, а присуство у окрузима је значајно уједначеније него раније.
Најављен је и наставак сарадње кроз пројекат „Социјална инклузија у Србији“, укупне вредности око 5,5 милиона евра. Овај пројекат ће подржати партнере у Србији у јачању социјалног и економског укључивања најосетљивијих група у наше друштво.

________________________________________________
06.03.2023.

Министар одржао састанак са директорима центара за социјални рад

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржао је други по реду састанак са директорима свих центара за социјални рад у Србији, како би на заједнички начин дефинисали планове и приоритете у раду ових институција у наредном периоду.
Указано је на потребу да сви центри за социјални рад посебну пажњу посвете ефикасном коришћењу новог оперативног система СОЗИС, чија је примена отпочела крајем прошле године. Овај систем доприноси бржем и једноставнијем раду запослених и унапређује квалитет услуга социјалне заштите, јер омогућава дигитализацију процеса.
Надлежно Министарство пружиће подршку центрима у смислу обезбеђивања потребне опреме и капацитета и организовати додатне обуке за запослене.

________________________________________________
03.03.2023.

Данас се одржава завршна Конференција „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“

Завршна Конференција „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“, у оквиру пројекта Немачко-српске развојне сарадње, биће одржана данас, 3. марта 2023. године у 11 часова, у хотелу „Метеропол“ у Београду.
Пројекат, који је у претходних пет година спровођен у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), имао је за циљ унапређење пружања услуга социјалне заштите на националном и локалном нивоу Републици Србији.

________________________________________________
07.02.2023.

Обележена 147. годишњице Црвеног крста

Поводом обележавања 147. годишњице Црвеног крста Министартсво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакло је да је за подршку програмима Црвеног крста у периоду од од марта 2022.године до марта 2023. године определило 535 милиона динара, као и да ће се ова подршка наставити и у будућем периоду.
Захваљујући подршци Министарства, реализују се програми народних кухиња, којима је обухваћено 32.492 корисника у 78 народних кухиња у Србији.
Овим средствима омогућена је и куповина 25.000 породичних пакета за 125 општина, док је део средстава намењен програму опоравка социјално најугроженије деце, по коме се деца упућују у Одмаралишта Црвеног крста у Баошићима и других пет у Србији. Споразумом су предвиђена средства и за „Пакет за новорођену бебу“ за све бебе рођене у Недељи Црвеног крста.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42