Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
23.10.2023.

Обележено 120 година Музеја града Београда

Музеј града Београда свечаном церемонијом је обележио 120 година постојања, и том приликом додељене су награде и признања.
Добитница Признања Музеја града Београда за допринос очувању и развоју културе, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић рекла је да је сарадња Министарства и Музеја у последње три године на изузетно високом нивоу, да значај Музеја премашује оквире српске престонице и да је деценијама уназад на националном и регионалном нивоу препознат као један од светионика културног живота истичући да јој је посебна част што је добитница вредног признања за допринос очувању и развоју културе.
Непроцењиво богатство које баштини Музеј града Београда огледа се и у бројним легатима које су славни и познати грађани Београда кроз историју поклонили или поверили „свом музеју“ на управљање, а да су посебне музејске збирке посвећене Паји Јовановићу, Иви Андрићу, Јовану Цвијићу и другим великанима овенчаних светском славом, додатно допринеле да Музеј постане један од симбола културне и уметничке сцене наше земље.
Истичући да је сарадња Министарства културе и Музеја града Београда на изузетно високом нивоу, министарка културе је подсетила да је у последње три године, Министарство подржало већи број пројеката и програмских садржаја Музеја.
На свечаности поводом обележавања 120 година Музеја града Београда представљена је и монографија приређена у ту част.

________________________________________________
17.10.2023.

Потписан Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара између НР Кине и Републике Србије

Делегација Републике Србије која учествује на Трећем форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“ у Пекингу, састала се са министром културе и туризма НР Кине.
Том приликом је потписан Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара, чиме се, по први пут, између Републике Србије и Народне Републике Кине детаљно регулише сарадња на овом пољу заштите културног наслеђа.
Потписивање овог Споразума је основ за развој сарадње у области заштите културног наслеђа на међудржавном нивоу, као и за јачање сарадње у оквиру међународних организација. Споразум ће, између осталог, допринети и бољој имплементацији Унескове Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара (1970), чије су потписнице Република Србија и Народна Република Кина.

________________________________________________
05.09.2023.

Расписан конкурс за представљање Србије на 60. Бијеналу у Венецији 2024.

Расписан је конкурс за предлог пројекта за представљање Републике Србије на 60. Међународној изложби савремене уметности у Венецији од 20. априла до 24. новембра 2024. године.
Конкурс за избор пројекта који ће представљати Србију у павиљону „Србија” у Ђардинима у Венецији у име Министарства културе Републике Србије раписао је Музеј савремене уметности и Фондација Музеја.
На конкурс се могу пријавити уметници/кустоси (ауторски тимови), са независне сцене, као и из установа културе. Потребно је да имају запажене активности као што су самостална излагања, ауторски пројекти, групна излагања, или коауторски пројекти, реализовани у значајним домаћим, регионалним и међународним музејима и центрима савремене уметности, као и на значајним регионалним и међународним манифестацијама.
Конкурс је отворен од данас, 2. септембра до 2. октобра 2023. године.
Детаљне информације у вези са расписаним конкурсом и документација налазе се овде.

________________________________________________
05.09.2023.

Унеско прихватио кандидатуру словачког наивног сликарства за репрезентативну листу

На свечаном отварању 2. Фестивала словачког наивног сликарства у Србији истакнуто је да је Унеско прихватио кандидатуру Србије да словачко наивно сликарство упише на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, као и да очекује да ће коначна одлука бити донета током 2024. године.
У оквиру фестивала словачког наивног сликарства отворена је и изложба „Реформатори словенске писмености и језика код словенских народа у Европи“ која је организована у сарадњи са Форумом словенских култура, међународном организацијом која ради на промоцији културе земаља словенског простора.
Такође, у оквиру Форума словенских култура посебно се истиче едиција 100 словенских романа.

________________________________________________
20.06.2023.

Министарство културе са представницима градова и општина о обнови установа културе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић одржала је састанак са 33 градоначелника и председника општина у Србији, који су ове године добили средства Министарства културе за изградњу, обнову и адаптацију културних центара и других објеката културе на конкурсу „Градови у фокусу 2023“.
За конкурс „Градови у фокусу” опредељено је 350 милиона динара, као што је то био случај и претходне две године, што је омогућило да се у овом периоду до сада обнови 78 објеката, а у овој години и нова 33 објекта ће добити нов и модеран изглед.
Гојковић је нагласила да су градови и општине показали велику заинтересованост и ове године да уз подршку Министарства раде на обнови инфраструктуре у култури, чиме се ствара амбијент за квалитетније услове рада многих домова културе, музеја, архива, библиотека и других установа културе широм Србије и позвала их да у што краћем року крену у реализацију подржаних пројеката.
Путем конкурса „Градови у фокусу“, који је први пут покренут 2016. године, у значајној мери обновљена је инфраструктура у бројним локалним самоуправама. Од 2016. године подржано је 149 пројеката - обнова и реконструкција културних центара, позоришта, биоскопа, музеја и галерија и укупно је опредељено више од 1,5 милијарде динара, од чега је само у последње две године издвојено 700 милиона динара за 78 пројеката.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42