Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
15.05.2023.

Јачање веза са Јужном Африком у области науке и технологије

Током састанка министарке науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије са замеником министра за високо образовање, науку и технологију Републике Јужне Африке
размотрене су могућности сарадње између две државе у области науке и технолошког развоја.
Представници Републике Јужне Африке позвани су у званичну посету Републици Србији, како би им се представила домаћа наука и омогућио директан увид у наша достигнућа и ресурсе. Посебно је истакнут значај пројекта изградње БИО4 Кампуса и институција као што су Институт Биосенс, Центар за секвенцирање и биоинформатику и Центар за четврту индустријску револуцију. Ова посета би била прилика за продубљивање сарадње и размену знања између научних заједница две земље.
Једна од тема састанка била је и кандидатура Србије за домаћина изложбе Expo2027, што би била прилика и за представљање наших научних достигнућа, технолошких иновација и економског потенцијала читавом свету.

________________________________________________
11.05.2023.

Објављена прелиминарна ранг листа за постдокторско усавршавање истраживача у иностранству

Прелиминарни резултати Конкурса за постдокторско усавршавање истраживача – доктора наука у иностранству у 2023. години
На XIX Јавни позив за постдокторско усавршавање истраживача – доктора наука у научноистраживачким организацијама у иностранству у 2023. години, који је објављен 25.1.2023. године, пријављенo је укупно 16 кандидата (један кандидат је одустао). У складу са условима конкурса и усвојеним критеријумима, анализом целокупне документације кандидата, као и предлога посебно именоване комисије, сачињена је Прелиминарна ранг листа кандидата.
На Прелиминарну ранг листу кандидати имају право приговора у року од 8 дана од дана објављивања на сајту Министарства, закључно са 18.5.2023. године.
Приговори се подносе Министарству науке, технолошког развоја и иновација са назнаком: „Приговор постдокторанада“ препорученом поштом или непосредно преко писарнице Управе за заједничке послове републичких органа, Немањина 22-26, Београд.
Прелиминарану ранг листу можете видети овде.

________________________________________________
27.04.2023.

БИО4 кампус добио још једног глобалног партнера

После швајцарског Roche-a и јапанске Такеде, БИО4 кампус добио је још једног глобалног партнера.
На састанку делегације Министарства науке, технолошког развоја и иновација и представника кинеске компаније BGI Group потписан је Меморандум о разумевању између две стране.
Меморандумом је предвиђен наставак сарадње у области вештачке интелигенције, биотехнологији и нових технологија, као што је Синтетска биологија и других напредних технологија у области дијагностике у медицини.
BGI Group је већ отворио развојни центар у Београду у којем је запослено више од 15 стручњака из Србије у области вештачке интелигенције. Покренута је сарадња са Институтом за вештачку интелигенцију и универзитетима у Србији у области образовања у новим наукама као што је Биоинформатика.

________________________________________________
24.04.2023.

Објављене Коначне ранг листе кандидата за стипендирање докторанада и младих истраживача-ученика

На 23. Јавни позив за стипендирање студената докторских академских студија и укључивање у рад научноистраживачких организација, који је трајао од 25.1. до 24.2.2023. године, пријавило се укупно 180 кандидата, док се на 22. Јавни позив за доделу стипендија младим истраживaчима ученицима завршних разреда средњих школа који су освојили једно од прва три места на међународним олимпијадама знања (светским, европским или балканским) пријавило два кандидата.
У складу са условима јавних позива, анализом целокупне документације кандидата, а на предлог посебно именованих комисија, додељене су 2 стипендије за младе истраживаче и 169 стипендија за докторанде и сачињене Коначне ранг листе кандидата.
Коначне ранг листе можете видети овде.

________________________________________________
21.04.2023.

Отворена нова зграда Института "Биосенс" у Новом Саду, нови европски центар изврсности у био и нанотехнологији

Нова зграда института „БиоСенс”, европског центра изузетности у области нанотехнологија, биосензора и дигиталне пољопривреде, отворена је у Новом Саду.
Нова зграда института има најсавременије лабораторије у којима ће радити 250 научника, а такође ће пружити и простор за стартап компаније.
Зграда је јединствена у Србији и садржи нове елементе, као што је језгро зграде које плива на четири гумена јастука и апсорбује све вибрације, чиме се осигурава стабилно окружење за истраживање у области нанотехнологије.
Институт "Биосенс" је добио грант од 14 милиона евра, а пројекат је био први од 170 предложених. Уз 20 милиона евра који су исплаћени од стране Владе, изградена је инфраструктура и набављена опрема која је сада у згради.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42