Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
11.01.2023.

Одржан Округли сто о нацртима нових правосудних закона

У сарадњи са пројектом „Подршка реформи правосуђа у Србији“ Министарство правде је, у оквиру јавне расправе о нацртима нових правосудних закона, организовало у Београду Округли сто са представницима невладиног сектора, амбасадорима држава чланица Европске уније у Републици Србији и представницима међународних организација.
Министарство правде намерава да поступак доношења нових правосудних закона буде што инклузивнији и транспарентнији, а округли столови организују се како би се са нацртима правосудних закона упознала шира стручна и друга заинтересована јавност. У том циљу, Министарство правде настоји да укључи представнике струке науке, цивилног сектора, медија и све остале заинтересоване стране да што активније учествују у овом процесу, током кога су већ одржани скупови, округли столови у научним установама и на правним факултетима, као и конференције струковних удружења.
Промене које се догађају у нашем правосуђу имају за циљ јачање владавине права и правне сигурности у Републици Србији, кроз успостављање независног судства и самосталног јавног тужилаштва.
Јавна расправа о Нацрту закона о уређењу судова, Нацрту закона о судијама, Нацрту закона о Високом савету судства, Нацрту закона о јавном тужилаштву и Нацрту закона о Високом савету тужилаштва траје до 15. јануара 2023. године.

________________________________________________
19.12.2022.

Позитивна оцена Венецијанске комисије у процесу израде нацрта правосудних закона Србије

Венецијанска комисија је на 133. пленарној седници усвојила позитивно мишљење на достављене нацрте Закона о јавном тужилаштву и Закона о Високом савету тужилаштва.
Оцена известилаца је да ће Уставни амандмани и пратећи законски сет допринети изузетном степену унапређења правосуђа у Србији. Овакав резултат је настао захваљујући конструктивном дијалогу које је Министарство правде водило са Венецијанском комисијом и пре и после издавања драфт мишљења.
Министарство правде наставља своју агенду, а следеће недеље почиње одржавање округлих столова у оквиру јавне расправе која ће трајати до 15. јануара.

________________________________________________
13.12.2022.

Завршен пројекат „ЕУ уз правду – Подршка за поглавље 23”

Подршка коју је Србија континуирано добијала од Европске уније, кроз пројекат „ЕУ уз правду – Подршка за поглавље 23”, била је усмерена на усклађивање националних прописа с правним тековинама ЕУ, а у циљу постизања најбољих решења за правни систем Србије, на израду нових софтверских решења која омогућавају савремена дигитална решења за грађане Србије, као и на унапређење рада на спровођењу Акционог плана за поглавље 23.
Током непуних пет година, пројекат је био усмерен на јачање капацитета Министарства правде, у складу са захтевима преговарачког процеса за чланство Србије у Европској унији, а обезбеђена је финансијска подршка у износу од 4 милиона евра. Средства су искоришћена и за реализацију стратешких циљева Министарства, у оквиру европске интеграције Србије.

________________________________________________
07.11.2022.

Одржана конференција „Шта можемо да очекујемо од нових тужилачких закона?“

Конференција „Шта можемо да очекујемо од нових тужилачких закона?“ одржана је уз подршку Мисије ОЕБСа, а организовало је Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије. На конференцији су представљени предлози нових нормативних решења, као и промене које ће та решења донети у пракси.
Конференција ће допринети да поступак доношења јавнотужилачких закона буде транспарентнији и инклузивнији, а у Радној групи за израду тужилачких закона је учествовало и Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије.
Радна група Министарства правде размотриће све препоруке Венецијанске комисије и усвојити оне који су у најбољем интересу Републике Србији и њених грађана.

________________________________________________
31.10.2022.

Представљене новине у радним текстовима судских закона

У оквиру пројекта Европске уније и Савета Европе „Подршка реформи правосуђа у Србији“ одржана је радионица коју је организовало Друштво судија Србије. На радионици су представљене новине у радним текстовима Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о Високом савету судства.
Друштво судија Србије подржало је уставне промене и дало велики допринос у реформи правосуђа. Као најмногобројније удружење и члан међународних организација, било је значајна подршка Министарству правде приликом измене Устава у области правосуђа, а активно је учествовало и у изради радних текстова судских закона. Уставне промене оснажиле су темеље владавине права и правне сигурности, чиме су створени услови за успешнију заштиту људских права и економски развој државе и њених демократских капацитета.
Истакнуто је да ће Министарство правде наставити процес доношења закона, уз обезбеђивање јавних консултација у наредним месецима, који ће претходити гласању о законима у Народној скупштини.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42