СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Пројекат „Европски квиз новца” – прилика да ученици из Србије покажу познавање финансијских концепата и појмова

18. 03. 2019.

Удружење банака Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја организује Европски квиз новца чији је циљ популаризација и подизање нивоа финансијске писмености младих.
Пројекат Европски квиз новца покренула је 2018. године Европска банкарска федерација у сарадњи са националним удружењима банака широм Европе, а реализује се у 30 европских земаља. На сајту УБС (http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165) доступна су питања из области финансијске писмености за учење и вежбање. Њима могу отворено да приступе сви заинтересовани ученици.
Ученици осмог разреда основне и првог разреда средње школе имају могућност да учествују на националном такмичењу из финансијске писмености које ће се одржати 27. марта у 12 часова путем е-платформе Кахоот!.
Ученици који освоје прво и друго место на националном нивоу такмичиће се са вршњацима из Европе на европском финалу које ће се одржати у Бриселу, 7. маја 2019. године.
Сви детаљи у вези са такмичењем као и додатна упутства за ученике и наставнике доступни су на сајту УБС http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165.

________________________________________________

Нови истраживачки центри широм Србије

18. 03. 2019.

Стратегијом Министарства просвете, науке и технолошког развоја у наредне две године широм Србије биће оснивани истраживачки центри, налик Петници и Тршићу, у којима ће ученици и студенти моћи да се посвете изучавању природних и друштвених наука и да се усавршавају кроз самосталне пројекте. Циљ овог пројекта је да се наука што више приближи деци.
Новим изменама Закона о науци и истраживањима предвиђено је да Центар за промоцију науке добије значајнију улогу, а биће надлежан и за будућу мрежу истраживачких центара. Део средстава за оснивање истраживачких центара биће обезбеђен из буџета, док ће за преостали део бити тражени партнери.
Током 2019. почеће градња истраживачког центра за геонауке у Белој Цркви, а у плану су и центри за обновљиве изворе енергије у Ваљеву, роботику у Трстенику, еколошке науке у Београду, као и природне науке на Гочу.

________________________________________________

Опрема вредна 9,5 милиона динара за предшколске установе

14. 03. 2019.

Шеснаест предшколских установа у Србији опремљене су намештајем, дидактичким материјалом и рачунарском опремом у вредности од 9,5 милиона динара захваљујући донацији организације „Save the children”.
опрема значајно унапредити услове за квалитетно васпитање и образовање деце раног узраста у овим срединама.
Министарство просвете наставиће да подржава иницијативе и пројекте усмерене ка унапређивању квалитета, доступности и праведности предшколског васпитања у Републици Србији.

________________________________________________

Безбедност и дигитална писменост деце

13. 03. 2019.

Развој дигиталне писмености и дигиталних способности деце, која ће на интернету да буду безбедна један је од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у ком циљу је на сајту Министарста постављен дигитални водич за безбедност деце на интернету у Србији „Деца и интернет – паметно од почетка“.
Циљ Министарства је да деца буду информисана, активна и безбедна на интернету, а да дигиталне технологије користе на квалитетан начин и за учење.
Овај дигитални водич им нуди мноштво конкретних савета, као и речник за дигитално доба, а деци су доступни едукативни цртани филмови, као и могућност да кроз квиз провере своје знање из дигиталне писмености..
Дигитални водич за безбедност деце на интернету биће коришћен у школама и предшколским установама, као и удружењима родитеља и васпитача широм Србије, и доступан је на линку http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.

________________________________________________

Факултети отварају врата бруцошима

12. 03. 2019.

Факултети организују дане „отворених врата” како би се будући студенти упознали са начином учења, уписа и услова живота у академским домовима.
Међу првима ове године врата будућим академцима отворила је Војна академија у Београду.
Позив за припремну наставу објавио је и престонички Правни факултет, док Филолошки факултет најављује дружење с матурантима на Дану отворених врата 16. марта у 12 часова.
Правни факултет у Београду недавно је обавестио матуранте да се од 10. априла до 11. маја могу пријавити за први круг уписних припрема. Више информација можете видети овде.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42