СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов

На листи првих 100 научника српског порекла њих 86 живи и ради ван Србије

12. 04. 2019.

Главни уредник научног часописа „Галаксија“, Станко Стоиљковић сачинио је ли-сту првих 100 научника српског порекла који живе у Србији и расејању, на основу ме-ђународно усвојених мерила, прву такве врсте у историји српске науке. Он каже да је радећи на њеном састављању био изненађен јер за многе научнике није чуо иако деценијама прати науку, а да од 100 научника са ове листе 86 живи и ради ван Србије, због чега је листу насловио метафором „српска памет не станује више у Србији”. Иначе, највише научника са ове листе живи у САД, а затим у Србији.

________________________________________________

Израда финалне верзије Нацрта закона о науци и истраживањима

25. 03. 2019.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја интензивно ради на изради финалне верзије Нацрта закона о науци и истраживањима.
Планирано је да Нацрт закона буде разматран на наредној седници Националног савета за научни и технолошки развој која је предвиђена за прву половину априла, након ћега ће Нацрт закона бити упућен у процедуру.
Министарство настоји да обезбеди сигурну егзистенцију истраживача на факултетима, а истовремено кроз бројне активности и реформске кораке, ради се на унапређењу свеукупног стања у научној заједници и њеном даљем развоју, са крајњим циљем да већина наших истраживача своју научну каријеру, у њеном највећем делу, гради у Републици Србији.

________________________________________________

Завршен конкурс за избор у чланство САНУ

18. 03. 2019.

Изборна скупштина САНУ биће одржана 4. априла, а досадашњи председник САНУ Владимир Костић једини је кандидат за функцију председника на предстојећим изборима за чланове САНУ. Изборна комисија за избор чланова САНУ и конституисање Председништва констатовала је да су до завршетка конкурса стигле пријаве Костића за председника, академика Зорана В. Поповића и Љубомира Максимовића за потпредседнике. Поповић је кандидат за потпредседника САНУ из редова чланова Одељења за математику, физику и гео – науке, Одељења хемијских и биолошких наука, Одељења техничких наука и Одељења медицинских наука. Максимовић је кандидат за потпредседника из реда чланова Одељења језика и књижевности, Одељења друштвених наука, Одељења историјских наука и Одељења ликовне и музичке уметности. За генералног секретара САНУ предложен је академик Марко Анђелковић.

________________________________________________

Фонд за науку добио нову директорку

25. 02. 2019.

Влада Србија именовала је Милицу Ђурић – Јовичић за в.д. директорку Фонда за науку, саопштило је Министарство просвете. Милица Ђурић – Јовичић је доктор наука електротехнике и рачунарства, а последње четири године је била директорка Иновационог центра ЕТФ у Београду.
Циљ оснивања Фонда је финансирање научно-истраживачких пројеката засновано на изврсности и квалитету. На тај начин пружа се подршка развоју наше науке и подиже се ниво њене конкурентности на глобалном нивоу.
Један од циљева Фонда биће и повезивање науке и привреде и подршка трансферу технологије. Посебан програм Фонда односиће се на подршку запосленима у науци, са посебним освртом на младе истраживаче.

________________________________________________

Отворен конкурс „Истражи. Промени” програма „Покрени се за науку”

13. 02. 2019.

Конкурс „Истражи. Промени” програма „Покрени се за науку” отворен је, већ четврту годину за редом, и трајаће до 05. маја. Овогодишњим конкурсом биће додељено осам грантова у вредности од по 600.000,00 динара научним тимовима у области фармације, медицине, хемије, и биологије, као и мултидисциплинарним пројектима у овим областима.
Ове године програм конкурса усмерен је на тимски рад, иновативан приступ у раду и алтернативна решења за смањење негативног утицаја на здравље људи и животно окружење.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42