Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
21.03.2023.

Одржан први састанак Радне групе за праћење стања и предлагање мера у вези са управљањем лицима на положају

Одржан је први састанак новог сазива Посебне радне група за праћање стања и предлагање мера у вези са управљањем лицима на положају на коме је презентовано стање у вези са положајима у државним органима, представљен извештај о тренутном стању, као и информација о вредностима индикатора у оквиру ЕУ Секторске буџетске подршке.
На састанку je представљена и Анализа вертикалног и хоризонталног обухвата лица на положају.

________________________________________________
16.03.2023.

Одржана V национална конференција „Дигитализација као излаз из сиве економије“

На V националној конференцији под називом „Дигитализација као излаз из сиве економије“ закључено је да је унапређење ефикасности рада инспекција једна од најважнијих предложених мера Националног програма за сузбијање сиве економије 2023-2026, коју је донела Влада Републике Србије.
Доношење Закона о инспекцијском надзору значајно је планирање и спровођење надзора, које је сада транспарентно и доступно за сваку инспекцију. Увођењем јединственог информационог система еИнспектор, у којем тренутно ради 38 републичих инспекција, у великој мери олакшан је рад инспектора и унапређена ефикасност инспекција.

________________________________________________
01.03.2023.

Обележен 113. рођендан Олимпијског комитета Србије

У београдском хотелу „Москва“ традиционално је обележено 113 година олимпијског покрета у Србији. Поштујући вишегодишњу традицију, на спомен плочу испред хотела „Москва“ председник Олимпијског комитета Србије и министар спорта положили су ловоров венац и интонирана је химна Србије.
23. фебруара 1910. године, на четвртом спрату београдског хотела „Москва“, у редакцији листа „Ново време“, осамнаест официра на челу са Светомиром Ђукићем, основали су Српски олимпијски клуб и поставили темеље Олимпијског покрета у Краљевини Србији.
Историја Олимпијског комитета Србије је богата, садржајна, прожета рекордима, врхунским планетарним резултатима наших спортских асова на којима је држава Србија вечно захвална.
Министарство спорта Републике Србије, Олимпијски комитет Србије, савези, спортска друштва и клубови почињу нову фазу развоја спорта у Србији. Акценат је на уједињеном раду, што ће довести до наставка богате историје и нових наших успеха у спорту.

________________________________________________
23.02.2023.

Одржан састанак министра државне управе и локалне самоуправе са начелницима управних округа

Министар државне управе и локалне самоуправе састао се са начелницима и представницима управних округа у Републици Србији, укључујући и начелнике управних округа са територије АП Косово и Метохија.
Предочена је потреба за ажурнијим достављањем директива, инструкција и извода из планова рада начелницима управних округа од стране надлежних органа државне управе, у циљу ефикаснијег и економичнијег рада начелника управних округа и бољег усклађивања деловања подручних јединица органа државне управе.
Саговорници су размотрили и материјалне проблеме на које начелници управних округа наилазе у обављању послова из своје надлежности, као и њихову улогу у унапређењу координације инспекција. У циљу унапређења услова за рад инспектора и повећања делотворности инспекцијског надзора у локалним самоуправама, у наредном периоду биће организован и састанак Координационе комисије за инспекцијски надзор са начелницима управних округа, констатовано је на састанку.

________________________________________________
21.02.2023.

Индекси потрошачких цена за јануар 2023. године

Према Саопштењу РЗС од 20.2.2023. године, цене производа и услуга личне потрошње у јануару 2023. године, у односу на децембар 2022. године, у просеку су повећане за 1,4%. Потрошачке цене у јануару 2023. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 15,8%. У 2023. години у поређењу са 2022. годином потрошачке цене у просеку повећане за 11,9%.
Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње у јануару 2023. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (3,5%), Алкохолна пића и дуван (2,5%), Храна и безалкохолна пића (1,6%), Опрема за стан и текуће одржавање (1,3%), Рекреација и култура (1,0%), Ресторани и хотели (0,6%), Здравље (0,2%) и Комуникације (0,1%). Пад цена је забележен у групи Транспорт (-0,6%).
Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.
Датум следеће објаве индекса потрошачких цена је 13.3.2023. године.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42