Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
02.06.2023.

Опрема и возила за трансфузију и трансплантацију стигли у здравствене установе у Србији

Седам здравствених установа широм Србије добило је 11 специјализованих возила за трансфузију и безбедан транспорт крви, захваљујући донацији Европске уније. Уз ова возила, донирана је и опрема за трансфузију и трансплантацију која је већ у употреби у здравственим установама у Србији, укупне вредности 2,6 милиона евра, од чега је ЕУ обезбедила 1,5 милион евра.
ЕУ је до сада обезбедила 570 милиона евра кредита и донација за здравствени систем Србије којима су опремљене болнице, лабораторије, заводи за јавно здравље и центри за трансфузију крви.

________________________________________________
30.05.2023.

Одржан Фестивал здравља

"Фестивал здравља" одржан је у Дому Војске Србије у Београду, а отворила га је министарка здравља.
На 28. пролећном ”Фестивалу здравља", испред Дома војске где је био паркиран камион за превентивне прегледе, али и испред штандова свих здравствених установа, грађани су обављали прегледе и консултације са лекарима из бројних државних домова здравља и клиника.

________________________________________________
23.05.2023.

Потписан уговор о донацији за реконструкцију зграде Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду

Уговор о донацији Европске уније за реконструкцију Градског завода за хитну медицинску помоћ потписали су градоначелник Београда и амбасадор Европске уније у Старом двору у Београду.
Уговор је вредан 8,8 милиона евра бесповратних средстава која ће бити иложена у реконструкцију зграде Завода за хитну медицинску помоћ.

________________________________________________
22.05.2023.

Први пут омогућена off-label примена лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања

У организацији Министарства здравља Владе Републике Србије и Републичког фонда за здравствено осигурање у Палати Србија одржана је конференција за медије о Правилнику о повећању доступности лекова (тзв. off-label).
РФЗО је први пут омогућио право осигураним лицима да се лече уз тзв. off-label примену лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања.
Од сада ће конзилијарну одлуку лекара да је одређени лек најбоља терапија за пацијента у том тренутку, потврђивати Етички одбор здравствене установе која онда може да примени лек, а њихова примена ће ићи на терет средстава обавеног здравственог осигурања.
Предвиђено је да се на терет средстава обавезног здравственог осигурања, под прописаним условима, може обезбедити off-label терапија за трансплантацију, за лечење деце, за малигне болести и за примарне аутоимуне болести.

________________________________________________
15.05.2023.

Обележен Међународни дан сестара

Удружење медицинских сестара-техничара Универзитетског клиничког центра Србије „Сестринство” организовало је свечану академију поводом 12. маја - Међународног дана сестара.
На свечаној академији истакнута је улога и место медицинских сестара и техничара у излечењу болесника.
“Сестринство” је невладино и непрофитно удружење са преко 4.000 чланова, основано 2003. године ради остваривања циљева у области професије сестринства и здравствене неге, кроз стручне састанке, курсеве, симпозијуме и конгресе.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42