СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека

Ускоро усвајање стратегије за ретке болести

07. 03. 2019.

На округлом столу о ретким болестима одржаном у организацији Националне организације за ретке болести Србије (НОРБС), наведено је да се процењује да у Србији приближно пола милиона грађана живи са неком од ретких болести. Ради ефикаснијег решавања потреба пацијената ускоро ће бити усвојена Стратегија за ретке болести са акционим планом, који ће на свеобухватнији и прецизнији начин уредити ову област.
Одобрена средства из буџета за лечење ретких обољења ове године износе две милијарде динара.
Рок за успостављање регистра оболелих од ретких болести 1. јануар 2020. године, а до сада је формирана иницијална база и креиран софтвер.

________________________________________________

Е – рецепти смањиће гужве по домовима здравља

07. 03. 2019.

Од 1. марта 2019. у свим здравственим установама у Србији почела је примена електронског прописивања лекова, тј. издавање е – рецепта, што ће смањити гужве по домовима здравља, а временом и потпуно укинути папирне рецепте.
Новина је да хронични болесници који обнављају своје терапије више не одлазе код лекара, већ се у систему може видети да су то обновљиви рецепти.

________________________________________________

Здравство Србије на 18. месту у Европи

06. 03. 2019.

Здравство Србије је на 18. месту у Европи према ранг-листи Европског здравственог система за 2018. годину.
Као показатељи побољшања у здравству наводе се смањене листе чекања, смањена употреба антибиотика, а посебно се истиче набавка нове опреме, пре свега "икс" и гама ножа. Уз помоћ Светске банке обезбеђено је и шест линеарних акцелератора.
Планом набавке предвиђена је нова дијагностичка опрема, попут скенера и магнетне резонанце, а у реализацију истог ће се највероватније поново укључити Светска банка.
Прошле године запослено је 4.000 здравствених радника и дато 1.509 специјализација, што такође представља напредак у односу на претходни период.

________________________________________________

Сваки пети запослени немедицински радник

05. 03. 2019.

Упркос томе што здравству у Србији тренутно недостаје око 3.500 лекара и више од 8.000 сестара, односно медицинских техничара, од увођења забране запошљавања запослено је више од 3.500 немедицинских радника на неодређено радно време.
Према званичним подацима Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", скоро свака пета особа са платног списка здравствених установа у Србији је немедицински радник, док у Европској унији тек сваки десети запослени не носи бели мантил.

________________________________________________

Србија друга у Европи по стопи смртности од малигних болести

05. 03. 2019.

Поводом месеца борбе против рака Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ изнео је податке да се у Србији годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи.

Подаци о водећим узроцима оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово се поклапају са подацима о водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју.
Србија се, према најновијим проценама, а међу 40 земаља Европе, сврстава у групу земаља са средњим ризиком оболевања (налази се на 12. месту) и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи (на другом месту одмах после Мађарске).
Упркос превентивним програмима који доводе до значајног смањења стопа оболевања од неких врста рака, нови подаци показују да се већина земаља суочава са повећањем апсолутног броја случајева малигних болести који се касно дијагностикују и захтевају дуготрајно лечење и негу.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42