СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска

Почиње упис ученика првог разреда основних школа у Србији

03. 04. 2017.

Упис у први разред основних школа званично траје од првог априла до краја маја. Основне школе су у обавези да приме будуће ученике који им према месту становања припадају. У први разред основне школе ове године уписују се садашњи предшколци који ће до септембра напунити најмање шест и по а највише седам и по година. То су девојчице и дечаци рођени од првог марта 2010. до краја фебруара 2011. године.

На основу статистичких података о броју деце која су рођена у том периоду, али и броја деце која у овој радној години похађају обавезан припремни предшколски програм, око 70.000 малишана у Србији кренуће у први разред у септембру ове године, процена је Министарства просвете.

________________________________________________

Пробни завршни испит за ученике основних школа 7. и 8. априла

03. 04. 2017.

Ученици осмог разреда основних школа у Србији имаће пробу матурског испита 7. и 8. априла. Прво се решава тест из математике у петак 7. априла, а у суботу, 8. априла, из матерњег језика и комбиновани тест (са питањима из историје, биологије, хемије, физике и географије) саопштило је Министарство просвете. Матура ће бити полагана 15, 16. и 17. јуна.

________________________________________________

Отпочеле припреме за ПИСА тестирање

03. 04. 2017.

Циљ учествовања Србије у највећој међународној провери квалитета образовања – ПИСА тестирању, није дефинисање наше позиције у односу на друге државе, већ провера функционалних знања, указали су у Министарству просвете Србије. Наставници и ученици су започели припреме за пробно ПИСА тестирање које ће трајати приближно шест недеља, у којој ће учествовати до 2.400 ученика рођених 2001. године, из 43 средње школе широм Србије.

Ученици ће полагати један тест са питањима из више области – језика, математике, науке и финансијске писмености, што треба да им послужи као припрема за велико тестирање које ће у целом свету бити организовано на пролеће 2018. године. Проба се организује да би се уочили и отклонили евентуални недостаци у процедури пре главног тестирања. Ученици ће бити тестирани када буду коначне листе оних који ће полагати и када буду спремни школски рачунари и завршене све остале припреме.

________________________________________________

Побољшавање положаја запослених у просвети

30. 03. 2017.

Министарство просвете разговарало је о положају просветних радника са представницима три репрезентативна синдиката просвете: Синдикатом образовања Србије, Синдикатом радника у просвети Србије и ГСПРС Независност. На састанку је постигну договор да се предузму кораци како би се решио незадовољавајући материјални положај ненаставног особља са другим, трећим и четвртим степеном стручне спреме. Министар је након састанка послао допис директорима свих школа којим је дата препорука да изврше прерасподелу сопствених прихода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама.

Представници Министарства су на састанку поновили да је план Владе Србије да се током 2017. године повећају плате запосленима у јавном сектору. Такође, указано је на чињеницу да о динамици и висини повећања не одлучује Министарство, већ Влада у складу са реалним оквирима буџета. Доношењем новог Закона о зарадама запослених у јавном сектору просвета ће добити равноправност са осталим корисницима буџета. На састанку је закључено да је сада заједнички задатак да се израде платни разреди, како би они који раде квалитетније били и више плаћени.

________________________________________________

Обавезна информатика корак у модернизацији наставе

24. 03. 2017.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација оценило је да је увођење обавезног предмета информатика и рачунарство у основно образовање корак ка потпуној модернизацији наставе, у складу са захтевима времена. Осавремењени план наставе за други циклус основног образовања, који је сачинио Завод за унапређење образовања и васпитања, знак да је и институционално препозната потреба младих за иновативним и адекватним програмом у настави. Такође, то ће, како је додато, подстаћи развој дигиталних вештина и код оне деце која су својим афинитетима ближа неким другим областима, које нису уско везане за сектор информационих технологија.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42