Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
04.01.2023.

Отворена Јавна расправа о нацрту акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење положаја ОСИ

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписало је јавну расправу у вези са нацртом Акционог плана за спровођење Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2023. до 2024. године.
Јавна расправа о Предлогу одржава се до 18. јануара 2023. године.

________________________________________________
28.12.2022.

Потписан Меморандум о сарадњи у области унапређења положаја бораца и ратних војних инвалида

У оквиру састанка са представницима више од 100 удружења из области борачко – инвалидске заштите, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство здравља потписали су Меморандум о сарадњи у циљу унапређења положаја борачко-инвалидске популације.
Наглашено је да је потребно да се у здравственој заштити успоставе системска решења, како ниједан борац не би био без регулисаног здравственог осигурања. У наредном периоду ће бити јачана примарна здравствена заштита, што ће у значајној мери смањити време чекања на одређене специјалистичке прегледе, јер ће домови здравља бити оспособљени да врше одређене дијагностике.
Потписивање Меморандума представља сигнал да држава улаже напоре да се реше сва спорна питања у области борачко-инвалидске заштите и обавезу да се интензивира и унапреди комуникација између бораца и ратних војних инвалида са јединицама локалних самоуправа.

________________________________________________
13.12.2022.

У Народном музеју у Београду постављена електронска платформа за особе са инвалидитетом

У Народном музеју у Београду је, уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања РС, постављена електронска платформа за особе са инвалидитетом, па је ова културна установа постала је приступачна свим грађанима Србије.
Свечано обележавање Међународног дана људских права у Народном музеју у Београду организовало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална организација особа са инвалидитетом Србије – НООИС.
Наведено је да, поред укључивања у свакодневни друштвени живот, једнака пажња мора да се посвети економском оснаживању особа са инвалидитетом, као и других осетљивих група. Србија је ове године добила први Закон о социјалном предузетништву, који за циљ има да уреди и унапреди ову област, и који на системски начин треба да обезбеди интеграцију друштвено осетљивих група у привредни живот.

________________________________________________
07.11.2022.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржао састанак са председницима 33 савеза особа са инвалидитетом

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржао је састанак са представницима 33 савеза удружења особа са инвалидитетом који окупљају око 500 локалних удружења особа са инвалидитетом са територије Републике Србије.
На састанку је разговарано о унапређењу процедура за расподелу средстава Буџета Републике Србије намењених подстицању програма од јавног интереса у области заштите особа са инвалидитетом, као и другим активностима, које Министарство и савези могу заједно да реализују.
Током сусрета посебна пажња посвећена је унапређењу укључености особа са инвалидитетом у друштвену заједницу.

________________________________________________
06.10.2022.

Наставља се немачко – српска развојна сарадња у области социјалне инклузије

Радни састанак са представницима Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), на којем су представљени предлози обе стране за наставак сарадње, одржан је у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Представници ГИЗ-а представили су начин на који могу пружити подршку у процесу европских интеграција у Србији када је реч о поглављу 19 и за тренутно стање у овом поглављу, као и за питање миграција, социјалне инклузије и социјалног предузетништва.
Истакнута су три главна правца подршке Србији, а то су: интегрисане услуге на локалном нивоу, борба против дискриминације и спровођење Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници и Закона о социјалном предузетништву.
Предложена је даља сарадња и подршка ГИЗ-а у изради недостајућих нормативних аката, у имплементацији Стратегије деинституционализације и акционог плана за њено спровођење, изради Нацрта стратегије социјалне заштите и пратећег акционог плана, подршци и даљем јачању родне равноправности у Србији, подршци повратницима на основу Споразума о реадмисији, имплементацији Закона о социјалном предузетништву и Стратегије о економским миграцијама.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42