Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
08.04.2022.

Србија и Азербејџан потписали Споразум о социјалној сигурности између две земље

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство рада и социјалне заштите становништва Републике Азербејџан потписали су Споразум између Владе Републике Азербејџан и Владе Републике Србије о социјалној сигурности.
Грађани Србије и Азербејџана биће изједначени у коришћењу права из социјалног осигурања, како на територији земље рада, тако и на територији земље порекла. Наиме, овим Споразумом уведен је и принцип сабирања стажа осигурања, уколико стаж навршен на територији једне државе није довољан за остваривање права на пензију, што је веома значајно за грађане обе земље.
У наредном периоду предстоје активности у циљу закључивања пратећег Административног споразума.

________________________________________________
29.03.2022.

Потписан Споразум о социјалној сигурности између Србије и Туниса

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписало је са министром социјалне политике Републике Тунис Споразум о социјалној сигурности, којим се регулишу све области социјалне сигурности грађана Србије и Туниса.
Споразум о социјалној сигурности Србије и Туниса доноси многобројне бенефите за грађане обе земље, који ће бити изједначени у коришћењу права из социјалног осигурања, како на територији земље рада, тако и на територији земље порекла.
Веома значајан аспект овог споразума је и принцип сабирања стажа осигурања навршеног у државама уговорницама, код остваривања права из пензијског и инвалидског осигурања и здравственог осигурања.

________________________________________________
22.03.2022.

Обележен Светски дан особа са Дауновим синдромом

Светски дан особа са Дауновим синдромом обележен је у Радно окупационом центру „Звуци срца“, где се свакодневно ради на унапређењу положаја особа са инвалидитетом.
Хуманитарна организација „Дечије срце“, која је основала овај центар, више од две деценије осмишљава и реализује различите програме који имају за циљ побољшање квалитета живота и рушење свих баријера када су у питању деца и млади са инвалидитетом, а Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања ће и у будућем периоду подржавати рад ове организације.
У оквиру Радно окупационог центра „Звуци срца“ на Врачару постоје креативна радионица, продавница „Срцотворине“, кафић и кухиња, у којима раде особе са инвалидитетом.
Генерална скупштина УН је у децембру 2011. године прогласила 21. март за Светски дан особа са Дауновим синдромом, који се од 2012. године обележава у целом свету.

________________________________________________
21.03.2022.

Наменска средства за развој услуга социјалне заштите на локалном нивоу

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписало је са представницима 146 локалних самоуправа уговоре о наменским трансферима, којима је за развој услуга социјалне заштите на локалном нивоу опредељено 500 милиона динара.
До краја године требало би да буду обезбеђена и додатна финансијска средства за ову врсту подршке.
Ово је седма година како се додељују наменска средства за развој услуга социјалне заштите. Путем наменских трансфера обезбеђен је партнерски однос успостављања нових услуга и развоја целог система социјалне заштите.

________________________________________________
03.02.2022.

Представљен Предлог закона о социјалном предузетништву

Приликом представљања Предлога закона о социјалном предузетништву у Народној скупштини наглашено је да ће овај закон допринети јачању економије засноване на солидарности и да ће утицати на побољшање стандарда становништва.
Истакнуто је да социјално предузетништво представља посебан начин пословања, где је економска компонента изражена, али је веома наглашена и социјална димензија која се остварује путем запошљавања најугроженијих категорија на тржишту рада, путем директног издвајања дела зараде ка решавању друштвених, економских и еколошких изазова, као и кроз директно пружање услуга у заједници.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42