Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
05.09.2023.

Расписан конкурс за представљање Србије на 60. Бијеналу у Венецији 2024.

Расписан је конкурс за предлог пројекта за представљање Републике Србије на 60. Међународној изложби савремене уметности у Венецији од 20. априла до 24. новембра 2024. године.
Конкурс за избор пројекта који ће представљати Србију у павиљону „Србија” у Ђардинима у Венецији у име Министарства културе Републике Србије раписао је Музеј савремене уметности и Фондација Музеја.
На конкурс се могу пријавити уметници/кустоси (ауторски тимови), са независне сцене, као и из установа културе. Потребно је да имају запажене активности као што су самостална излагања, ауторски пројекти, групна излагања, или коауторски пројекти, реализовани у значајним домаћим, регионалним и међународним музејима и центрима савремене уметности, као и на значајним регионалним и међународним манифестацијама.
Конкурс је отворен од данас, 2. септембра до 2. октобра 2023. године.
Детаљне информације у вези са расписаним конкурсом и документација налазе се овде.

________________________________________________
05.09.2023.

Унеско прихватио кандидатуру словачког наивног сликарства за репрезентативну листу

На свечаном отварању 2. Фестивала словачког наивног сликарства у Србији истакнуто је да је Унеско прихватио кандидатуру Србије да словачко наивно сликарство упише на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, као и да очекује да ће коначна одлука бити донета током 2024. године.
У оквиру фестивала словачког наивног сликарства отворена је и изложба „Реформатори словенске писмености и језика код словенских народа у Европи“ која је организована у сарадњи са Форумом словенских култура, међународном организацијом која ради на промоцији културе земаља словенског простора.
Такође, у оквиру Форума словенских култура посебно се истиче едиција 100 словенских романа.

________________________________________________
20.06.2023.

Министарство културе са представницима градова и општина о обнови установа културе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић одржала је састанак са 33 градоначелника и председника општина у Србији, који су ове године добили средства Министарства културе за изградњу, обнову и адаптацију културних центара и других објеката културе на конкурсу „Градови у фокусу 2023“.
За конкурс „Градови у фокусу” опредељено је 350 милиона динара, као што је то био случај и претходне две године, што је омогућило да се у овом периоду до сада обнови 78 објеката, а у овој години и нова 33 објекта ће добити нов и модеран изглед.
Гојковић је нагласила да су градови и општине показали велику заинтересованост и ове године да уз подршку Министарства раде на обнови инфраструктуре у култури, чиме се ствара амбијент за квалитетније услове рада многих домова културе, музеја, архива, библиотека и других установа културе широм Србије и позвала их да у што краћем року крену у реализацију подржаних пројеката.
Путем конкурса „Градови у фокусу“, који је први пут покренут 2016. године, у значајној мери обновљена је инфраструктура у бројним локалним самоуправама. Од 2016. године подржано је 149 пројеката - обнова и реконструкција културних центара, позоришта, биоскопа, музеја и галерија и укупно је опредељено више од 1,5 милијарде динара, од чега је само у последње две године издвојено 700 милиона динара за 78 пројеката.

________________________________________________
09.06.2023.

Два представника Србије на Прашком квадријеналу 2023

На најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору Квадријенале 2023. која се одржава у Прагу, од 8. до 18. јуна, Република Србија има представнике у две категорије: Секција земаља и региона и Студентска изложба са заједничком темом „О нежности, сновима и одговорности“.
Прашки квадријенале основан је 1967. године и представља широку платформу за истраживање различитих области сценског. Просторни концепт Квадријенала 2023. посвећен је индустријском наслеђу, па је главни простор излагања комплекс некадашње кланице у прашкој области Холошовице, тј. тржнице, данас истоименог уметничког дистрикта.
Организатори наступa су Музеј примењене уметности, Београда и Сцен – Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду – OISTAT центар за Србију.

________________________________________________
07.06.2023.

О спровођењу конкурса Филмског центра Србије

Министарка културе одржала је састанак са председником Управног одбора и вршиоцем дужности директора Филмског центра Србије.
На састанку је разговарано о приоритетима у раду ове републичке установе културе и даљим плановима рада везаним за спровођење расписаних конкурса и наступима наших уметника на предстојећим фестивалима.
Према одредбама Закона о култури, Управни одбор расписује конкурс за избор директора Филмског центра Србије, а како је недавно изабран и конституисан УО, договорено је да се прво приступи избору в.д. директора, а након упознавања Управног одбора и новог руководства ФЦС са радом ове републичке установе, биће расписан конкурс за избор директора.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42