Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
04.12.2023.

Промовисане могућности у науци и иновацијама

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије саопштило је да је настављен национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација”, који је ово министарство покренуло у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.
Министарка је тим поводом учествовала на петом по реду Дану науке и иновација у Бизнис инкубатору у Крушевцу, где је потписала Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Канцеларије за дуално образовање и Националног оквира квалификација, Машинског факултета Универзитета у Нишу и Научно-технолошког парка Ниш.
Она је објаснила да је један од циљева Министарства управо повезивање науке и привреде, али и пружање подршке стартап компанијама, као и свим компанијама које своје пословање заснивају на иновативности.
Према њеним речима, држава је много уложила у инфраструктуру, научно-технолошке паркове, мејкерс лабове у средњим школама, основани су и први иновациони инкубатори на факултетима и институтима, који треба да подрже иновације и да људима који имају идеје објасне шта са њима да раде.
Такође, како је додала, имамо и 23 регионална стартап центра, које смо ове године кроз нови програм умрежили са научно-технолошким парковима.
Обезбедили смо им средства, финансијску и менторску подршку јер желимо да дођемо до сваког иноватора у Србији, независно од тога где живи, нагласила је министарка.

________________________________________________
15.11.2023.

Завршетак Центра изврсности у Крагујевцу у априлу или мају 2024. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Центар изврсности у Крагујевцу, који се простире на 11.500 квадратних метара и у чију je изградњу уложено 18 милиона евра, почети са радом у априлу или мају следеће године.
Веровали смо у то да је тај пројекат изузетно важан за даљи развој иновација у Србији и у Крагујевцу, као и да га је Универзитет у Крагујевцу са својим професорима и читавим наставним кадром и студентима заслужио, поручила је премијерка.
Према њеним речима, у Центру изврсности ће привремено бити смештен и Научно-технолошки парк, чиме Крагујевац постаје пети град у Србији који добија научно-технолошки парк, али само привремено.
Наиме, како је објаснила, Крагујевцу је потребан много већи научно-технолошки парк од оног у оквиру Центра изврсности, који има само 500 квадратних метара, што значи да већ од првог квартала следеће године крећемо у изградњу иновационог дистрикта поред Државног дата центра, комплетно финансираног из буџета Србије.
Такође, како је истакла, воде се разговори и са „Mind group” о отварању још једног научно-технолошког парка, али и са представницима ЦЕРН-а о томе да у Државном дата центру у Крагујевцу буде суперкомпјутер за обраду великих података за ЦЕРН у Женеви, чиме би Србија била само једна од шест земаља које то имају.
У нову научну установу први ће се уселити истраживачи са Факултета медицинских наука, Факултета инжењерских наука и Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

________________________________________________
31.10.2023.

Србија добија Палату науке

На Електротехничком факултету у Београду представљена је Задужбина Миодрага Костића која ће отворити први центар за истраживање и популаризацију науке у Србији – Палату науке.o: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
Први центар ове врсте у нашој земљи биће и највећи у ширем региону, са простором од 5.500 квадратних метара. У овом центру одвијаће се научно-истраживачке активности и померати границе у области електротехнике, рачунарства и софтверског инжењерства. Такође, у овом простору биће смештени едукативни и интерактивни експонати и садржаји намењени популаризацији науке најширој јавности.
На скупу је свечано представљена успостављена сарадња са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, чији ће професори водити 19 истраживачких центара у Палати науке.

________________________________________________
16.10.2023.

Истраживачи из Србије међу два одсто најутицајнијих у свету

Универзитет Станфорд сваке године објављује листу која рангира два одсто најцитиранијих светских научника.
Станфордова листа је креирана на основу стандардизованих информација о цитираности, као и низу других параметара који показују колико је рад неког научника утицајан у академској заједници.
На листи се налазе научници из свих научних дисциплина, а методологија рангирања заснована је на већем броју критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, број цитата тих радова, Х индекс и други.
Према подацима који се односе на рангирање базирано на параметрима утицајности за целу каријеру истраживача, на листи објављеној октобра 2023. године налази се 83 истраживача из Србије, на листи за 2022. годину 72 истраживача, а 2021. године 69 истраживача.
Према подацима са Станфордове листе Србија има два одсто најцитиранијих истраживача на листи објављеној октобра 2023. године, односно има 117 истраживача, што је у односу на 2021. годину за 27 више.

________________________________________________
16.10.2023.

Министарство објавило нове програме подршке иновационој делатности за 2023. годину

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије је објавило Јавне позиве који имају за циљ пружање подршке иновационој делатности у нашој земљи, и то за:

• Програм формирања и развоја иновационих инкубатора у НИО

• Програм промоције и популаризације иновационе делатности.Програм формирања и развоја иновационих инкубатора је осмишљен са намером да подстакне и подржи формирање и развој иновационих инкубатора у оквиру научно-истраживачких организација. Максималaн износ финансирања је 6.000.000,00 динара по пројекту.Програм промоције и популаризације иновационе делатности наглашава подизање свести шире јавности о значају развоја иновационе делатности. Укупан износ опредељених средстава за реализацију овог програма је 60.000.000,00 динара.

Детаљније прочитајте овде.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42