Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
21.04.2023.

Oбјављен позив Европског савета за истраживање за позицију Експерт за истраживачки програм у домену физичких наука и инжењерства

Извршна агенција Европског савета за истраживање објавила је позив за националне експерте за позицију Експерт за истраживачки програм у домену физичких наука и инжењерства, на који се могу пријавити између осталих експерти следећих области: хемија, компјутерске науке, инжењерство, математика, физика…
Пријаве се подносе на енглеском језику, а рок за њихово подношење је 24. мај 2023. године.

________________________________________________
11.04.2023.

Објављен Конкурс за суфинансирање научно-технолошке сарадње Републике Србије и Савезне Републике Немачке за период 2024-2025.

Министaрство науке, технолошког развоја и иновација расписало је Конкурс за суфинансирање научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Савезне Републике Немачке за период 2024 – 2025. године.
Циљ Конкурса је развој научне сарадње двеју земаља кроз размену научних радника, а посебно младих научника, на заједничким истраживачким пројектима.
Право учешћа имају:
а) са српске стране:
Лица запослена у акредитованим научноистраживачким организацијама изабрана у истраживачко или научно звање и наставници и сарадници запослени на високошколским установама (у одговарајућем еквивалентном звању према одредбама Закона о науци и истраживању, „Службени гласник РС“, број 49/19).
Чланови истраживачких тимова могу да буду из различитих акредитованих научноистраживачких организација.
б) са немачке стране:
Универзитетски професори и млађи научници на немачким високошколским
установама и научници на истраживачким установама изван универзитета.
Рок за подношење пријаве пројекта је 30.6.2023. године.

________________________________________________
05.04.2023.

Донета одлука о суфинансирању програма научно-образовних центара, специјализованих организација и удружења која се баве додатним образовањем и усавршавањем талентованих ученика и студената за бављење научноистраживачким радом

Министарство је донело одлуку о суфинанисрању програма научно-образовних центара, специјализованих организација и удружења која се баве додатним образовањем и усавршавањем талентованих ученика и студената за бављење научноистраживачким радом. Уз подршку Министарства ИС „Петница“ и Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“, Тршић континуирано, кроз бројне семинаре, кампове, радионице, које воде најбољи просветни и научни радници из Србије и иностранства, пружају могућност ученицима и студентима да се на примерен начин упознају са методологијом научног истраживања, са научном и технолошком баштином, најновијим достигнућима у науци и мотивишу за даље бављење научним истраживањима.
Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“, Тршић поред програма за средњошколце планира и програме за студенте основних, мастер и докторских студија.
Ова програмска активност реализује се кроз јавни позив у складу са стратешким циљевима развоја науке и технологије у Републици Србији, утврђених Стратегијом научног и технолошког развоја Републике Србије, при чему је за организације које су испуниле услове дефинисане овим Програмом из буџета обезбеђено по 20.000.000,00 динара.

________________________________________________
16.03.2023.

Изложба “Прикључи се на технологије - Анатомија једне еволуције” у Музеју науке и технике

Изложба „Прикључи се на технологије - Aнатомија једне еволуције“ отовара се данас у 18 часова у Музеју науке и технике у Београду, у организацији Центра за промоцију науке.
Ова изложба део је истовремене поставке у четири европска града – Милану, Софиjи, Тартуу и Београду. Теме ових изложби су одржива изградња, циркуларна економија и електронско здравство (еЗдравство), a публици ће, поред физичког формата, бити доступна и изложба у дигиталном садржају која ће објединити све градове учеснике.
Садржај изложбе подељен је у више тематских целина, а обрађује тему електронског здравства.
Изложба ће бити отворена до краја априла.

________________________________________________
27.02.2023.

Одржано Десето заседање Мешовите комисије

Десети јавни позив за пријаву предлога пројеката за период 2023-2024. био је отворен од 13. априла до 1. јула 2022. године. Завршена је евалуација 70 пријављених предлога пројеката са обе стране, а реализација одобрених пројеката се планира у периоду од 01.03.2023. до 31.12.2024. године у износу од 2000 евра у динарској противвредности по пројекту, за једну годину.
Управо овим поводом у је Београду одржано Десето заседање Мешовите комисије.
У оквиру програма Хоризонт 2020 (Европски програм за финасирање истраживања и иновације за период од 2014. до 2020) између Србије и Француске остварена сарадња у оквиру 203 пројекта и налази се на четвртом месту у односу на остале земље са којима је Србија успоставила сарадњу.
У оквиру Програма Хоризонт Европа за период од 2021. до 2027. две земље учествују до сада у 56 пројеката, а на четвртом је месту сарадња са Француском.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42