Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
30.10.2023.

Потписан Протокол о сарадњи Министарства просвете и Министарства културе

Министарство просвете и Министарство културе потписали су на Сајму образовања и наставних средстава Протокол о сарадњи два министарства, у циљу да култура буде у већој мери доступна младима, као и да се унапреде и имплементирају дигитални мултимедијални културни водичи, апликације, платформе и друга мултимедијална решења из области културе и уметности као помоћно наставно средство.
Овај Протокол представља наставак досадашње сарадње два министарства.
Завод за проучавање културног развитка је у последњих десетак година извршио бројна истраживања у основним и средњим школама на тему културне партиципације младих – ученика и тинејџера, као и о томе колико су учитељи, наставници и професори заинтересовани за такав облик практичне наставе.

________________________________________________
23.10.2023.

Првог дана Сајма образовања и наставних средстава представљена искуства предшколских установа

Првог дана Сајма oбразовања и наставних средстава под називом „Учинимо свет бољим“ на штанду Министарства просвете представиле су се предшколске установе из целе Србије.
У Конференцијској сали представљени су резултати Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, као искуства предшколских установа у примени иновативних модела стручног усавршавања и професионалне размене у функцији квалитетне примене нове програмске концепције „Године узлета“, као и сајмови родитељства који се кроз овај пројекат организују широм Србије.
Такође, васпитачима је представљена платформа за професионални развој и стручно усавршавање „Пасош за учење“, која се реализује у сарадњи са ЗУОВ-ом и УНИЦЕФ-ом.

________________________________________________
16.10.2023.

Потписан Посебан колективни уговор о изменама и допунама ПКУ за запослене у предшколским установама

Министарка просвете и председници репрезентативних синдиката потписали су Посебан колективни уговор о изменама и допунама Посебног колективног уговора за запослене у установама предшколског васпитања и образовања, чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.
Потписивањем Посебног колективног уговора регулисана су и унапређена права и статус запослених у предшколским установама.

________________________________________________
12.10.2023.

Отворена Седма конференција за директоре образовно-васпитних установа

Отварању Седме конференције за директоре образовно-васпитних установа у Врњачкој бањи присуствовало је више од 220 директора школа и предшколских установа.
Теме које се реализују на конференцији тичу се питања праћења рада запослених, планирања, руковођења, обезбеђивања законитости рада установе, развоја сарадње са родитељима.
Посебно је указано на значај лидерства у педагошком вођењу установе.
Такође, истакнуто је да су регионални центри за стручно усавршавање и професионални развој активни у пружању стручне подршке и да су у оквиру своје мреже развили капацитете за планирање и организовање различитих облика стручног усавршавања.

________________________________________________
10.10.2023.

Министарство просвете и Фонд за младе таленте усагласили активности за доделу студентих стипендија

Министарство просвете и Фонд за младе таленте, који се налази у оквиру Министарства науке, технолошког развоја и иновација, усагласили су активности на реализацији конкурса за стипендирање студената који похађају факултете чији је оснивач Република Србија.
Рок за пријаву на конкурсе Министарства просвете за доделу три врсте стипендија за студенте је до 31. октобра.
С друге стране, конкурс за стипендирање најбољих студената – познатија као стипендија „Доситеја“ коју додељује Фонд за младе таленте, биће расписан од 1. новембра до 15. децембра. Коначне листе стипендиста биће објављене најкасније до краја јануара, након чега ће почети исплатe.
У случају да студент добије више различитих стипендија, које се финансирају из буџета државе, мора се одлучити за једну и има обавезу да о томе обавести институцију од чије стипендије одустаје.
Министарства ће упоређивати листе стипендиста како би се избеглa дуплирања стипендија

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42