СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал

Награда Београдског фестивала игре

28. 05. 2019.

Награда „Јован Ћирилов – за корак даље” 16. Београдског фестивала игре припала је италијанском кореографу Јакопу Годанију. Награда се додељује за триптих радова: „Узвишени изазов”, „Одјеци неуморне душе” и „Јединствена реакција”, који је извела „Компанија игре Дрезден Франкфурт”. Годани је кореографску каријеру развијао креирајући оригинална дела за велики број светских компанија. Уручење награде планирано је у оквиру 17. БФИ 2020. године.

________________________________________________

Обједињени портал за претрагу културног наслеђа Србије

27. 05. 2019.

Сва покретна и непокретна културна добра, која чувају архиви, библиотеке, музеји, галерије и заводи за заштиту споменика културе, обједињена су јединственим порталом за претрагу културног наслеђа Србије и мапирање споменка и установа културе, који је покренуло Министарство културе и информисања уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија.
Претраживач култрурног наслеђа гарантује веродостојност обрађених података и корисницима пружа могућност да на једном месту, уношењем кључне речи, добију основне информације о жељеном појму.
Реч је о механизму који прикупља податке који су у дигиталном облику унети у све базе установа културе на територији Србије.
Посебну пажњу завређује више од 50 дигиталних водича, које је креирао Математички институт САНУ, а који су обезбеђени за установе културе, градска језгра, језгра старе индустријске зоне, археолошке локалитете и директно су повезани са културним туризмом и туризмом уопште.
Информације на сајтовима www.kultura.rs, www.kultura.srb или www.culture.rs доступне су на српском језику и на ћирилици, а могу се претраживати и на енглеском и на латиници.

________________________________________________

Дан словенске писмености

24. 05. 2019.

У Србији се обележава Дан словенске писмености и културе који се прославља као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску.
Овај дан биће обележен данас у Комбанк дворани у Београду наступом аматерског културно-уметничког друштва "Иво Лола Рибар" и гостујућег ансамбла из Бугарске, првог приватног ансамбла аутентичне народне музике у Европи.

________________________________________________

150 година Народног позоришта у Београду

21. 05. 2019.

У част великог јубилеја, 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду (1868) и уласка у сталну зграду (1869) отворена је изложба "Почеци позоришног живота у кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду", ауторке Јелице Стевановић, у Музеју Народног позоришта у Београду.
Прослава великог јубилеја Народног позоришта наставља се и директним преносом из Бечке опере представе „Андре Сеније” италијанског композитора Умберта Ђордана који ће бити организован на сцени „Раша Плаовић” у петак, 24. маја у 19 сати, а поводом 150 година Бечке државне опере која свој јубилеј слави у исто време када и Народно позориште.

________________________________________________

Потписана Декларација о формирању Фонда за културну сарадњу Савета министара културе Југоисточне Европе

20. 05. 2019.

На позив министра културе Бугарске представници Министарства културе и информисања Србије присуствовали су у Софији састанку под називом „Унапређење културе за одрживи развој“ током којег су министри културе из читавог региона размењивали мишљења и искуства са представницима Европске комисије, Унеска и Савета Европе.
Главна тема састанка "Kултура као моћно оруђе у међународним односима" односи се на поље културног дијалога, отвореност, достојанство и узајамно поштовање и на тај начин противи се стереотипима и предрасудама. Оцењено је да је главна тема састанка од великог значаја за све земље учеснице јер интеркултурални дијалог може помоћи у спречавању сукоба и подстицању помирења унутар и између земаља.
Као резултат овог састанка, усвојена је Декларација којом је формиран Фонд за културну сарадњу Савета министара културе Југоисточне Европе, у сарадњи са Унеском, а који има за циљ финансирање заједничких регионалних пројеката у области културе.

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42