Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
01.08.2023.

Потписан Меморандум о сарадњи три министарства о реализацији Пилот пројекта „Свако дете има право да одраста здраво!“

Меморандум о сарадњи Министарства просвете, Министарства здравља и Министарства спорта о реализацији Пилот пројекта „Свако дете има право да одраста здраво!“ потписан је у Скупштини Србије.
У школској 2023/2024. години Пилот пројекат „Свако дете има право да одраста здраво”, ће се реализовати у основним и средњим школама које остварују једносменски рад, и то у 70 одељења првог циклуса и у 30 одељења другог циклуса основног образовања и васпитања, као и у 20 одељења у средњем образовању и васпитању.
Ученици – учесници овог Пилот пројекта у основној школи имаће пет часова недељно физичког и здравственог васпитања, док ће ученици у средњој школи имати четири часа недељно.
Министарство просвете ће у наредном периоду извршити селекцију школа које ће бити укључене у Пилот пројекат, формирати радне групе чији је задатак да припреми програме и материјале за реализацију додатних часова наставе физичког и здравственог васпитања, као дефинисање неопходних праваца и задатака за припрему програма додатног рада наставе физичког и здравственог васпитања. План је да се имплементација овог пројекта у свим школа реализује од школске 2024/2025. године.

________________________________________________
26.07.2023.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић изабрана за министарку просвете

Народна скупштина Републике Србије већином гласова изабрала је проф. др Славицу Ђукић Дејановић за министарку просвете.
Након полагања заклетве нова министарка истакла је да су приоритети на којима ће радити са својим тимом сарадника побољшање материјалног положаја запослених у просвети, угледа и ауторитета просветних радника, као и поверења ученика и родитеља у просветни систем, подизање квалитета образовања на свим нивоима уз унапређивање наставног процеса и дигитализације, али и побољшање комуникације између надлежних институција у систему, ученика, родитеља, и наставника, као и подизање квалитета.

________________________________________________
26.07.2023.

У школској 2023/2024. години 100 ангажованих наставника у допунским школама

Министарство просвете упутиће 25 редовних наставника у Савезну Републику Немачку, Швајцарску Конфедерацију, Републику Италију, Републику Француску, Републику Грчку, Краљевину Норвешку и Сједињене Америчке Државе који ће реализовати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2023/2024. години.
Министарство је, такође, продужило ангажовање за 20 редовних и 59 хонорарних наставника ради остваривања образовно-васпитног рада у иностранству на српском језику у школској 2023/2024. години.
Образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2022/23. години похађало је 7957 ученика српске националности, распоређених у 447 наставних група, а наставу је реализовало 100 наставника, 30 редовних и 70 хонорарних.

________________________________________________
30.06.2023.

Информација о начину уписа ученика на образовне профиле који се реализују по дуалном моделу образовања

________________________________________________
29.06.2023.

Окончан процес завршног испита у основним школама

Ученици осмог разреда успешно су окончали завршни испит и тиме завршили основну школу.
Влада Србије омогућила је транспарентнији процес полагања завршног испита, као и могућност да родитељи све кораке за завршетак основне и упис у средњу школу обаве електронски, на порталу Моја средња школа.
У овој школској години, у јунском року завршном испиту приступио је 64.100 ученика осмог разреда, односно 99.7% генерације и 1.137 полазника функционалног основног образовања одраслих или 72% пријављених. Ученици и полазници који нису били у могућности из оправданих разлога да приступе завршном испиту у јунском року моћи ће то да ураде од 16-18. августа.
Листу жеља ученици могу да поднесу путем портала Моја средња школа уз могућност неограничених измена и допуна до петка 30. јуна до 15 часова.
Родитељи ће 3. јула од 8 часова на порталу Моја средња школа имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, што је десет дана раније у односу на претходну годину.
За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину планирано је 75.853 места.
Највише места по образовним профилима планирано је у гимназијама 24%, затим у електротехници 11%, економији, праву и администрацији, као и машинству и обради метала по 10.4% и на дуалним профилима 3782 места.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42