Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
24.01.2023.

Сарадња са Великом Британијом на развоју БИО 4 кампуса

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација тренутно борави у Великој Британији где има заказане састанке са министром науке Велике Британије, научницима компаније "Астра Зенека", научницима и лекарима из Кембриџа и Империјал колеџа Лондон.
Овим кораком направљена је иницијатива ка отварању билатералних пројеката са Великом Британијом.
Са лондонским Империјал колеџом већ је остварена сарадња на развоју БИО 4 кампуса, који представља пројекат који треба да допринесе промени дела науке који је везан за биомедицину и биотехнологију у Србији.

________________________________________________
16.01.2023.

Одржана Конференција министара културе у Давосу

Конференција министара културе, посвећена оснивању „Баукултур Алијансе“ из Давоса, одржана је од 14. до 16. јануара 2023. године у Давосу у Швајцарској.
На отвореној дебати на Конференцији министарска културе Републике Србије истакла је посвећеност наше земље Баукултури и указала да су принципи Давоске декларације присутни у нашим законима, као и да ће ови принципи такође бити у основи будуће Националне архитектонске стратегије.
Пре пет година у Давосу усвојена је прва декларација, која се показала као велики покретач и омогућила да ово питање буде на дневном реду како бисмо побољшали квалитет света у коме живимо. Данас је Баукултура део политичких дебата, а многе земље укључиле су ове принципе у планове у култури.
Данас ће на Конференцији бити усвојен Меморандум и потписана Декларација, што ће означити оснивање Давос 2023 Алијансе о Баукултури.
Сусрет министара културе одвија се уочи Светског економског форума у Давосу на позив председника Светског економског форума, a учествују представници из 30 земаља, као и међународних и невладиних организација у области културе.

________________________________________________
04.01.2023.

Изабран представник Републике Србије на 4. Бијеналу дизајна у Лондону

Србију ће на 4. Бијеналу дизајна у Лондону 2023. године, које ће бити одржано од 1-25. јуна 2023. године у Лондону, у престижном здању Сомерсе, представљати пројекат „Пројекат 134, Света геометрија“ аутора Душана Јововића. Представник Републике Србије на Лондонском Бијеналу дизајна изабран је на конкурсу који је расписао Музеј примењене уметности у Београду као Установа-реализатор за припрему наступа Републике Србије на предстојећем 4. Бијеналу дизајна у Лондону 2023. године.
Циљ конкурса био је избор пројекта који ће одговорити на задату тему Бијенала „Глобална игра: Ремапирање сарадње“, која се односи на умрежавање актера и пројеката у области дигиталног дизајна.
Уметнички директор 4. Бијенала дизајна у Лондону 2023. године је Хет Ниуве Институт, холандски национални музеј и институт за архитектуру, дизајн и дигиталну културу. Лондонско Бијенале дизајна oсновано je 2016. године и промовише међународну сарадњу и глобалну улогу дизајна, с изложбама и инсталацијама, кроз изложбене поставке из целог света - са свих континената.

________________________________________________
28.12.2022.

Отворен археолошки локалитет „Медијана“ у Нишу

Министарка културе отворила је археолошко налазиште „Медијана“ у Нишу. У протеклих десет година на овом пројекту радили су стручњаци из Републичког завода за заштиту споменика културе, стручњаци из Градског завода, архитекти и археолози.
За неколико дана биће доступна јавности и два недостајућа мозаика чиме ће се обезбедити потпуни завршетак покривања овог археолошког локалитета. Посетиоци ће моћи да виде резиденцијални део и друге објекте који се простиру на 4 хектара.
За следећу годину су у плану истраживања за изградњу археолошког центра највећег и најзначајнијег капиталног пројекта, као споја визиторког и научног центра, затим конзервација терми и наставак археолошких истраживања, која прате конзервацију јер је на тај начин омогућена презентација.
Министарство културе је за ову инвестицију у култури издвојило 185 милиона.
Следећи пројекат је почетак изградње Мале позоришне сцене, са идејом је да се реновира Велика сцена, а у плану је и изградња зграде Музеја, за шта ће Град Ниш имати подршку Министарства.

________________________________________________
19.12.2022.

Одржан 3. Руско-српски културно-туристички форум

У Београду је одржан 3. Руско-српски културно-туристички форум који је посвећен размени искустава и предлога и представљању програма и потенцијала за сарадњу, у оквиру музејских и библиотечких установа, креативних индустрија и у области филма.
Rазграната културна сарадња две земље институционализована je и потврђена потписивањем протокола сарадње у више области, реализацијом програма између установа културе у Србији и Русији, и бројних културних активности.
Руско-српски културно-туристички форум одржан је у оквиру три панела. На њима су учествовали представници установа културе из Србије и Русије, предвођени заменицом министра културе Руске Федерације.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42