Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
29.11.2021.

Промет антибиотика у 2020.мањи 20 одсто

На отварању симпозијума “Рационална употреба антибиотика и прописивачка пракса у примарној здравственој заштити” истакнуто је да је потрошња антибиотика на рецепт реализована у апотекама у 2020. смањена за осам одсто, у односу на 2019. а са трендом континуираног пада за 36 одсто у односу на 2015.
Усвојен је Национални програм за контролу резистенције бактерија на антибиотике, формирана је Национална мултисекторска координациона група за контролу резистенције на антибиотике, а у току 2017. године спроведена је Четврта национална студија преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика, и то први пут у оквиру Европске студије, у којој су учествовале све болнице у Србији, са укупним обухватом од 15.000 пацијената.
Захваљујући мерама, активностима и успешно спроведеној кампањи Министарства здравља, промет антибиотика у 2020. је значајно мањи и то за 20 одсто у односу на 2015. годину.

________________________________________________
18.11.2021.

Од САД још 3,7 милиона долара за борбу против пандемије

Србија ће за борбу против COVIDA-19 од САД добити још 3,7 милиона долара, који ће бити усмерени на јачање капацитета четири референтна института и додатну промоцију вакцинације.
Део средстава у висини од 1,75 милиона долара, УСАИД даје за заједничку иницијативу "Заједно против Ковида", кроз коју ће бити набављена дијагностичка опрема и пружена подршка Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), Институту за јавно здравље Србије "Батут", Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије.
За додатну подршку промоцији вакцинације у Србији УСАИД је издвојио и 1,95 милиона долара.

________________________________________________
15.09.2021.

Возила за превоз вакцина и медицинског особља - донација ЕУ Србији

Европска унија донирала је Србији 26 специјализованих возила за превоз вакцина и медицинског особља у вредности више од пола милиона евра.
Возила, која су опремљена специјалним замрзивачима, намењена су за 24 здравствене установе широм Србије, при чему у једно возило може да стане пар хиљада вакцина.
ЕУ ће наставити да ради са Србијом у борби против пандемије вируса КОВИД-19, а возила и након пандемије остају на коришћење здравственом систему Србије.
Возила за превоз вакцина и медицинског особља набављена су средствима ИПА 2020 кроз Пројекат ЕУ за локални развој (ЕУ ПРО ПЛУС), који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге.
Тај пројекат има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне, јужне и источне Србије.
Европска унија је за тај трогодишњи програм определила 30 милиона евра.

________________________________________________
07.09.2021.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да ће ковид амбуланте од 7. септембра, радити сваког дана од 7 до 22 часа.

Министарство је ту одлуку донело на основу актуелне епидемиолошке ситуације, као и ситуације у ковид амбулантама домова здравља и тријажним центрима здравствених установа, у којима се последњих дана значајно повећао број грађана који долазе на прегледе.

Две ковид амбуланте, у Цара Душана 176 у Земуну и Чарлија Чаплина 18 на Палилули, настављају да раде у режиму 24 часа.

Такође, биће отворени додатни капацитети у домовима здравља Вождовац, Чукарица и Земун.

Од среде, 8. септембра, почеће да ради тријажни центар у КБЦ "Земун", који ће бити на располагању грађанима 24 часа.

Такође, од данас је и Градски завод за плућне болести и туберкулозу у Прешевској улици поново тријажни центар за ковид пацијенте.

________________________________________________
16.08.2021.

Акција генералног чишћења свих здравствених установа на Космету

Канцеларија за Косово и Метохију, у сарадњи са локалним самоуправама, директорима здравствених установа и комуналним предузећима у покрајини, организовала је прошле недеље акцију генералног чишћења свих здравствених установа примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите на простору Косова и Метохије.

Ово је прва заједничка акција којој су се волонтерски прикључили запослени у Канцеларији, општинама са српском већином и здравствени радници, а циљ је подизање свести о заштити животне средине, брига о радном окружењу, али и припрема за евентуални четврти талас коронавируса, како би у случају пораста броја пацијената здравствене установе биле спремне.

Акцијом је обухваћено око 250 објеката здравствене намене, међу којима су два Клиничко-болничка центра, два здравствена центра, двадесет пет домова здравља, као и здравствене амбуланте.

У свим објектима врши се комплетна дезинфекција, дезинсекција и дератизација, замена оштећене столарије и других оштећења, кречење, а и оплемењује се и простор око здравствених установа, уређују се зелене површине и постављају нове саднице.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов је истакла да је ова активност прва у низу сличних акција које ће се организовати једном месечно.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42