Специфичности буџетских корисника
 

Здравство

„Наказно тело не унаказује дух, али лепота душе краси тело.”
- Сенека
29.11.2022.

Министарка здравља Даница Грујичић на састанку са представницима кинеског института BGI: „То је нешто о чему смо доскорo могли само да маштамо“

Састанак у Влади Србије представника Пекиншког института за генетска истраживања (Beijing Genomics Institute – BGI) са министарком здравља и министарком науке и технолошког развоја прошао је у знаку препознавања вишеструких бенефита које ће Србија и њен здравствени систем имати када се планови о сарадњи наше земље и кинеског института реализују.
Главне теме будућe сарадњe, чије ће се прве активности реализовати почетком 2023. године, односе се на:
 Пренаталну дијагностику у циљу раног откривања генетских малформација и урођених болести,
 Рано откривање малигних болести, пар година пре појаве првих симптома, на основу анализа крви, и коришћењем најсавременијих техника анализа на молекуларном нивоу (малигних обољења дојке, грлића материце, дебелог црева),
 Могућност изградње центра за примену иновативних лекова и персонализоване терапије за онколошке пацијенте,
 Могућност увођења примене ултразвучног прегледа „на даљину“ уз коришћење савремених технологија телемедицине.

________________________________________________
22.11.2022.

Јапанска влада наставља да помаже Србији кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС)

У Влади Републике Србије потписани су уговори о донацији Јапана за четири општине у Србији. Од 1999. године Јапан је помогао Србији са више од 15 милиона евра, а 39 здравствених установа у Србији добило је мамографе вредности 5,8 милиона евра, док је Влада Јапана организовала и едукацију српских стручњака у Јапану.
ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој подручја из ког гравитира установа која подноси захтев за донацију.
Амбасадор Јапана у Србији подсетио је да су до сада у Србији реализована 242 пројекта из донација те земље.
Помоћ од 269.455 евра намењена је Општој болници у Алексинцу, Здравственом центру у Кладову, Центру за социјалну заштиту у Врању и Јавно комуналном предузећу „Градац“ у Тутину.

________________________________________________
28.06.2022.

Наставак „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“

У оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“, који је Министарство здравља покренуло 2018. године, још 100 најбољих дипломаца државних медицинских факултета (Приштина, Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Београд) добило је посао у некој од здравствених установа наше земље, као и прилику за стручно усавршавање, кроз бесплатну специјализацију и докторске студије. Поред 100 најбољих младих лекара, уговоре о раду добило је и 250 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа, будућих медицинских сестара и техничара, са просеком 5.00.
У оквиру „Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа“ у нашим здравственим установама укупно је запослено 811 лекара (дипломаца медицине са просечном оценом 10 и 9.50), као и 1.650 најбољих медицинских сестара/техничара.

________________________________________________
11.04.2022.

Уговорена набавка најсавременијих апарата за зрачење

Министарство здравља закључило је уговор о набавци најсавременијих апарата за спољашњу зрачну терапију - линеарних акцелератора најновије генерације, а са циљем замене дотрајалих уређаја у радиотерапијским центрима.
Два линеарна акцелератора биће инсталирана у Институту за онкологију и радиологију Србије и по један у УКЦ Ниш и УКЦ Крагујевац, а вредност набавке, спроведене по процедурама и под надзором Светске банке је 12,7 милиона евра, укључујући и грађевинске радове који износе више од 2,8 милиона евра.
Прошле недеље извршена је највећа набавка дијагностичких апарата, а српско здравство постало је богатије за 135 рендген апарата и 55 ЦТ скенера.

________________________________________________
05.04.2022.

Министарство здравља и СЗО потписали Споразум о сарадњи

Министарство здравља и Светска здравствена организација (СЗО) потписали су двогодишњи Споразум о сарадњи између те две организације, који ће обухватити имунизацију, ментално здравље, антимикробну резистенцију, дигитализацију у здравству и хроничне незаразне болести, уз подразумевану подршку опоравка од ефеката изазваним КОВИД пандемијом.
Директор СЗО подвукао је значајан напредак и стабилност здравственог система Србије у току велике јавноздравствене кризе глобалних размера изазване пандемијом, изразивши наду да ће и наставак сарадње кроз потписани Споразум бити од велике користи грађанима Србије.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42