Специфичности буџетских корисника
 

Социјална заштита

„Не дозволи језику да грми, ако ти снага шапуће.”
- Сенека
23.09.2021.

Свакодневно унапређење положаја особа са инвалидитетом

На отварању Националног преводилачког центра за знаковни језик у Србији истакнуто је да је један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања свакодневно унапређењe положаја особа са инвалидитетом, њихово активно укључивање у друштвени живот, као и брига за једнака права и услове живота.
Отварање Националног преводилачког центра за знаковни језик резултат је заједничког рада државних институција, приватног сектора, различитих удружења и међународних организација.
Министарство је у текућој години за рад републичког и покрајинског савеза и 44 локална удружења глувих и наглувих определило око 34 милиона динара, а за преводилачки сервис и видео релеј центар, Савезу глувих и наглувих Србије и локалним организацијама у саставу нешто више од 13 милиона динара.

________________________________________________
02.09.2021.

Отворена Летња школа за особе са инвалидитетом „Млади за инклузивну Србију“

У Врднику је свечано отворена Летња школа особа инвалидитетом коју, у оквиру Академије за младе лидере са инвалидитетом, реализује Национална организација особа са инвалидитетом Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Тема овогодишње Летње школе је „Писање предлога пројеката”, а поред едукативног дела којим се доприноси развоју вештина особа са инвалидитетом уз адекватну менторску подршку, обезбеђена је психолошка подршка особама са инвалидитетом.

________________________________________________
25.08.2021.

ИТ опрема за 36 установа за смештај старих и одраслих у Србији

Опрема, која је у оквиру пројекта УНДП и УСАИД и уз подршку Генералног секретаријата Владе Републике Србије додељена геронтолошким центрима у Србији, ће значајно олакшати живот корисника и њихову комуникацију са најближима, указавши на то да је пандемија COVID-19 показала колико је битно да сви буду технолошки писмени.Половином јануара техничку опрему је добило 20 геронтолошких центара, и најстарији су том приликом показали велику вољу да прихвате савремене технологије.Представници и корисници институција које су добиле опрему, а који су обележавање примопредаје пратили онлајн, преко апликације ZOOM, истакли су да је техничка опрема помогла да се побољша квалитет живота.

________________________________________________
06.08.2021.

Наставља се програм „Моја прва плата“

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о изменама и допунама Уредбе о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“, према којој ће тај програм бити настављен.
Уредбом се наставља успешна реализација Програма подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ и у 2021. години, као вид додатне подршке процесу интеграције незапослених младих на тржиште рада.
У програм ће бити укључено 10.000 младих са средњим и високим образовањем до навршених 30 година живота, без радног искуства, а који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање.
Уредбом је утврђен увећан износ средстава за кориснике новог циклуса Програма, тако да ће се корисницима са средњим образовањем обезбедити месечна новчана накнада у износу од 22.000 динара, а корисницима са високим образовањем у износу од 26.000 динара.
Уредба је усвојена на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Програмом „Моја прва плата“ је у 2020. години било обухваћено 8.224 лица

________________________________________________
03.08.2021.

За област социјалне заштите 80 милиона динара додељено из опортунитета

Из средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења комисија Министарства правде ове године је за област социјалне заштите определила око 80 милиона динара. Представницима институција социјалне заштите додељени су и уговори.
Министарство правде препознало је значај унапређења области социјалне заштите због чега је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изразило захвалност. Истакнуто је да ће реализација пројеката значајно унапредити систем социјалне заштите и побољшати услове живота и рада корисника и запослених.
Издвојена средства ће бити опредељена за набавку санитета и специјализованих возила за особе са инвалидитетом, реновирање просторија, замену фасаде и столарије, као и набавку медицинске опреме.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42