Специфичности буџетских корисника
 

Култура

„Кад оцењујем неко уметничко дело, однесем га и ставим поред нечега што је Бог створио, поред дрвета или цвета. Ако је у питању несклад, значи да то није уметност.”
- Марк Шагал
22.02.2023.

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије усвојио предлоге закона

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије је усвојио Предлог закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу и Предлог закона о измени Закона о кинематографији.
Предлогом Закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу уређује се обављање, структура и организација делатности заштите и очувања филмског и осталог аудиовизуелног културног наслеђа.
Такође, се њиме уређују и начин заштите, чувања, обраде и коришћења филмске и остале аудиовизуелне грађе, као и друга питања од значаја за делатност заштите и очувања филмског и осталог аудиовизуелног културног наслеђа.
Чланови скупштинског Одбора за културу и информисање прихватили су и Предлог закона о измени Закона о кинематографији ради потребе усаглашавања овог закона са Законом о култури у смислу одређивања надлежног органа за доношење одлуке о избору пројеката по расписаном јавном конкурсу.

________________________________________________
09.02.2023.

Потписан Меморандум о разумевању у области филмске сарадње Републике Србије и Републике Кубе

У оквиру обележавања 120 година дипломатских односа Републике Србије и Републике Кубе потписан је Меморандум о разумевању у области филма између две земље.
Обе земље потписнице спремне су да унапређују све видове сарадње, на пољу економије, здравства, образовања, науке и посебно културе која представља један од најважнијих сегмената сваког друштва и темељ опстанка једног народа.
Потписивање Меморандума о разумевању у области филма први је корак у конкретизацији сарадње на основу Програма сарадње у области културе, који је потписан прошле године.
Меморандум пружа могућност да се ради на размени искуства, као и могућности снимања коопродукција, имајући у виду богатство две кинематографије и велико искуство у овој области коју две земље поседују, као могућност сарадње у области филмских фестивала и посебно промовисања ауторског филма који представљају богатство националних култура У том контексту договорен је и наставак одржавања манифестација недеље српског филма на Куби и кубанског филма у Србији.

________________________________________________
01.02.2023.

Расписан конкурс „Градови у фокусу 2023”

Министарство културе расписало је конкурс „Градови у фокусу 2023”, који пружа прилику јединицама локалних самоуправа да унапреде своје капацитете и културну понуду.
Изабране локалне самоуправе понеће титулу - Град у фокусу, која ће им омогућити да буду препознате као релевантни национални центри развоја културе и на тај начин постану видљивије на културној мапи Републике Србије и Европе.
Главни циљ овог конкурса је подстицање локалног развоја кроз подршку годишњим програмима културних активности које се реализују на територији града или општине које буду одабране на конкурсу.
Општи циљеви овог Програма су: унапређена област културе и уметности у локалним срединама, oбогаћен културни живот, подстакнут развој креативности и културне разноликости, препознате специфичности културног идентитета и одрживог развоја локалне заједнице.
Програм „Градови у фокусу“ допринеће остварењу циљева Министарства који се односе на успостављање предвидиве и конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, заштиту и унапређење културног наслеђа, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.
Конкурс је отворен до 2. марта, а резултати ће бити објављени на званичној страници Министарства културе најкасније 60 дана од дана завршетка подношења пријаве.

________________________________________________
01.02.2023.

Расписани конкурси из области савременог стваралаштва

Министарство културе расписало је пет конкурса из области савременог стваралаштва у 2023. години.
Реч је о конкурсима за финансирање или суфинансирање проjеката у области музике (стваралаштво, продукција, интерпретација), затим за финансирање или суфинансирање проjеката из области позоришне уметности (стваралаштво, продукција и интерпретација), финансирање или суфинансирање проjеката у области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва. Расписан је и Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката из области ликовних, примењених, визуелних уметности, дизајна и архитектуре у Републици Србиjи у 2023. години, као и Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности деце и за децу и младе.
Рок за пријаву на конкурсе је до 2. марта.

________________________________________________
01.02.2023.

Расписан Јавни позив за доделу подстицајних средстава за производњу аудио-визуелног дела

Министарство културе расписало је стално отворени Јавни позив за доделу подстицајних средстава инвеститору да у Републици Србији производи аудиовизуелно дело.
Циљ овог Јавног позива је подстицање стваралаштва у области аудиовизуелне производње, подстицање културних и привредних активности и повећање запослености у вези са аудиовизуелном производњом у Републици Србији, као и промоција потенцијала Србије у овој делатности, односно њених инфраструктурних, производних и услужних делатности.
Детаље о условима конкурса и Јавног позива, као и потребне формуларе за пријаву можете видети овде.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42