Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов
05.06.2023.

Објављена прелиминарна листа за стипендије ”Доситеја” Фонда за младе таленте

На седници Фонда за младе таленте утврђена је прелиминарна листа кандидата за стипендирање у оквиру Конкурса за стипендирање до 1050 најбољих студената завршне године основних академских и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија ѕа школску 2022/23. годину – Доситеја.
Кандидати су рангирани на основу просечних оцена и према образовно-научном пољу. Евентуалне жалбе на Листу прелиминарних резултата пријављени кандидати могу поднети у року од три радна дана од дана објављивања, најкасније до 7. јуна, путем адресе електронске поште fond.konkursi@nitra.gov.rs.

________________________________________________
29.05.2023.

Потписан Споразум о пословној сарадњи између“ Службеног гласника” и Министарства науке, технолошког развоја и иновација

Јавно предузеће "Службени гласник" и Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије потписали су Споразум о пословној сарадњи. Циљ успостављања је дубља међусобна сарадња у областима од значаја за обе стране, као и промоција науке у Републици Србији.
„Службени гласник” и Министарство ће заједно подстицати и радити на издавању публикација из области науке, технолошког развоја и иновација, објављивању научних часописа, зборника научних радова, преводима значајне инонаучне литературе, као и објављивању докторских дисертација.

________________________________________________
29.05.2023.

У седишту УН представљена иницијатива Србије за проглашење Међународне деценије наука за одрживост

На догађају „Међународне године основних наука за одрживи развој 2022-2023 – прилика да друштво гради науку за одрживост“, који је одржан у Њујорку, Република Србија је представила иницијативу да Генерална скупштина Уједињених нација прогласи Међународну декаду наука за одрживост.
На основу датих аргумената, Влада Србије је, уз подршку влада Хондураса, Русије, Шпаније и Мађарске, предложила да се период 2024–2033 прогласи као Међународна декада наука за одрживост.
Закључак састанка је да се чланице Уједињених нација придруже Србији у припреми резолуције о Међународној декади наука за одрживост.

________________________________________________
25.05.2023.

Објављен Конкурс Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Савета за научнотехнолошка истраживања Турске

На основу Протокола о сарадњи у области науке и технологије између некадашњег Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (сада Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије (НИТРА)) и Савета за научнотехнолошка истраживања Турске (ТУБИТАК), објављен је Конкурс како би се унапредила сарадња у области истраживања између две државе.
У оквиру овог Конкурса, финансираће се предлози оних пројеката који представљају новину на међународном нивоу и доприносе унапређењу квалитета истраживања држава потписница, тако што доводе до нових знања, нових научних тумачења и решавања технолошких проблема.
НИТРА и ТУБИТАК ће, као организације задужене за спровођење овог Конкурса, финансирати партнерске истраживачке институције на одобреним пројектима. Пројекти ће бити финансирани из националних буџета у складу са одговарајућим националним прописима о финансирању сваке од држава.
Конкурс је отворен до 4. августа 2023. године.

________________________________________________
24.05.2023.

Портал еНаука отворен за истраживаче

Портал еНаука намењен истраживачима почео је са радом јуче. Дванаест факултета у оквиру Универзитета у Крагујевцу са 1330 научних истраживача добило је прилику да буде део имплементационог процеса система еНаука, првог националног репозиторијума.
Постојање уређене инфраструктуре за размену научних информација и развијене праксе њиховог депоновања припадајућем институционалном дигиталном репозиторијуму SCIDAR (SCIentific Digital Archive), чини Универзитет у Крагујевцу примером „добре праксе“, те ће истраживачима овог Универзитета првима бити доступан и отворен део портала еНаука.Јавно доступан Портал еНаука има циљ праћење научног учинка истраживача и институција у Републици Србији и намењен је обједињеном приказивању научне продукције, области рада истраживача, њихових постигнућа као и постигнућа научноистраживачких организација.
Отварање портала еНаука у пуном капацитету, за све активне истраживаче у Републици Србији, очекује се током лета 2023. године.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42