Специфичности буџетских корисника
 

Правосуђе

„Предузети нови корак, изговорити нову реч – то је оно чега се људи највише плаше”
- Фјодор Достојевски
10.02.2022.

Скупштина Србије прогласила измене Устава у области правосуђа

Народна скупштина Републике Србије прогласила је на посебној седници промене Устава Србије у области правосуђа, које су грађани изгласали на референдуму одржаном 16. јануара.
Проглашени су Акт о промени Устава Републике Србије и Уставни закон за спровођење Акта о промени Устава Србије.
Акт о промени Устава Србије усвојен је двотрећинском већином, а донета је и Одлука о расписивању референдума ради потврђивања акта.

________________________________________________
27.01.2022.

Потписан Споразум о образовно-научној и пословној сарадњи

Министарство правде потписало је Споразум о образовно-научној и пословној сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Новом Саду.
Потписивање овог споразума има за циљ пружање одговарајуће праксе и професионалног усавршавања најбољих студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду, размену искустава у реализацији националних и међународних пројеката из области права, сарадњу на организацији курсева, семинара, округлих столова, као и омогућавање перманентног образовања и усавршавања запослених у Министарству правде, у складу са законом.

________________________________________________
29.12.2021.

Јавни тужиоци положили заклетву

Јавни тужиоци који су први пут изабрани на ту функцију, на 15. седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години положили су заклетву у Народној скупштини, пред председником Народне скупштине, а свечаности је присуствовала и министарка правде.
Председник Народне скупштине је изразио уверење да ће новоизабрани јавни тужиоци своју функцију обављати независно и непристрасно, у складу са Уставом и законом.

________________________________________________
24.12.2021.

Скупштини представљен предлог за избор јавних тужилаца

Народној скупштини представљен је Предлог одлуке за избор носилаца јавнотужилачке функције, односно 37 јавних тужилаца у Тужилаштву за организовани криминал, апелационим, вишим и основним јавним тужилаштвима у Републици Србији.
Поред кандидата за тужиоца за организовани криминал, предложени су кандидати за 2 апелациона јавна тужилаштва, 11 виших јавних тужилаштава и 23 основна јавна тужилаштва.

________________________________________________
07.12.2021.

Пето годишње саветовање јавних бележника

Пето годишње саветовање јавних бележника одржано је у организацији Јавнобележничке коморе на Копаонику у периоду од 3-5. децембра 2021. године.
На саветовању су размотрена спорна питања која се појављују у свакодневном обављању јавнобележничке делатности, представљен нови информациони систем „Е-нотар” за сигурно архивирање јавнобележничке документације и размотрена иницијатива Јавнобележничке коморе за измену Закона о јавном бележништву и пратећих закона.
Министарство правде истакло је да ће сагледавање свих актуелних тема које су обрађене на панелима допринети унапређењу јавнобележничке делатности, као службе од јавног поверења.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42