СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ!
Правна   редакција
 011/ 3036-532
Економска   редакција
 011/ 3036-531  
Софтвер
  011/2632-743
Продаја и   претплата
  011/361-48-58   011/361-51-00  
Специфичности буџетских корисника
 

Наука

„Прва реченица коју изговоре научници надомак великог искуства, није „Еурека”, већ „Ово је смешно.“
- Исак Асимов

Завршен конкурс за избор у чланство САНУ

18. 03. 2019.

Изборна скупштина САНУ биће одржана 4. априла, а досадашњи председник САНУ Владимир Костић једини је кандидат за функцију председника на предстојећим изборима за чланове САНУ. Изборна комисија за избор чланова САНУ и конституисање Председништва констатовала је да су до завршетка конкурса стигле пријаве Костића за председника, академика Зорана В. Поповића и Љубомира Максимовића за потпредседнике. Поповић је кандидат за потпредседника САНУ из редова чланова Одељења за математику, физику и гео – науке, Одељења хемијских и биолошких наука, Одељења техничких наука и Одељења медицинских наука. Максимовић је кандидат за потпредседника из реда чланова Одељења језика и књижевности, Одељења друштвених наука, Одељења историјских наука и Одељења ликовне и музичке уметности. За генералног секретара САНУ предложен је академик Марко Анђелковић.

________________________________________________

Фонд за науку добио нову директорку

25. 02. 2019.

Влада Србија именовала је Милицу Ђурић – Јовичић за в.д. директорку Фонда за науку, саопштило је Министарство просвете. Милица Ђурић – Јовичић је доктор наука електротехнике и рачунарства, а последње четири године је била директорка Иновационог центра ЕТФ у Београду.
Циљ оснивања Фонда је финансирање научно-истраживачких пројеката засновано на изврсности и квалитету. На тај начин пружа се подршка развоју наше науке и подиже се ниво њене конкурентности на глобалном нивоу.
Један од циљева Фонда биће и повезивање науке и привреде и подршка трансферу технологије. Посебан програм Фонда односиће се на подршку запосленима у науци, са посебним освртом на младе истраживаче.

________________________________________________

Отворен конкурс „Истражи. Промени” програма „Покрени се за науку”

13. 02. 2019.

Конкурс „Истражи. Промени” програма „Покрени се за науку” отворен је, већ четврту годину за редом, и трајаће до 05. маја. Овогодишњим конкурсом биће додељено осам грантова у вредности од по 600.000,00 динара научним тимовима у области фармације, медицине, хемије, и биологије, као и мултидисциплинарним пројектима у овим областима.
Ове године програм конкурса усмерен је на тимски рад, иновативан приступ у раду и алтернативна решења за смањење негативног утицаја на здравље људи и животно окружење.

________________________________________________

Иницијатива градова за изградњу паркова науке

17. 11. 2016.

Градоначелници девет градова у Србији упутили су 15.11.2016. дописе министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу у којима позивају ресорно министарство да подржи њихову иницијативу за изградњу паркова науке. Како се наводи у саопштењу Центра за промоцију науке (ЦПН), циљ акције је да се током 2017. године у парковима у сваком од градова направи Парк науке.
У тим парковима биће, наводе из ЦПН-а, постављени специфично дизајнирани експонати на отвореном простору где се научни појмови усвајају кроз игру и непосредно искуство. Акција је резултат сарадње ЦПН, центара за стручно усавршавање и јединица локалних самоуправа на децентрализацији промоције науке.

________________________________________________

Развој информационо комуникационе инфраструктуре у установама образовања, науке и културе

03. 11. 2016.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренули су пројекат под називом „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“, којим је предвиђено да све основне и средње школе буду повезане на Академску мрежу Републике Србије-АМРЕС, а тиме и на интернет.
Уколико неке од школа имају додатних питања везано за пројекат повезивања на АМРЕС, могу се обратити сарадницима у АМРЕС-у слањем поруке на мејл: kontakt@amres.ac.rs .

________________________________________________

Старије странице 1|2|3|4|5|  Још резултата  

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 НИП „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42