Специфичности буџетских корисника
 

Просвета

„Стећи знање исто је као ставити у џеп драги камен”
- монголска
15.06.2023.

Сачињен Протокол о поступању у школи са ученицима оболелим од дијабетеса

Министарство здравља и Републичка стручна комисија за превенцију и контролу шећерне болести, припремили су, у сарадњи са Министарством просвете и Министарством туризма и омладине, Протокол о поступању у школи са ученицима оболелим од дијабетеса. Овај Протокол односи се на поступање са ученицима оболелим од дијабетеса у установама основног и средњег образовања и васпитања и даје конкретна објашњења и упутства наставном особљу како се треба понашати према ученицима оболелим од ове болести. Текст Протокола можете преузети овде.

________________________________________________
14.06.2023.

Коначне листе примљене деце у предшколске установе - 24. јуна

Рок за подношење жалби на прелиминарну ранг-листу за упис у предшколске установе истиче данас.

Коначни спискови са именима примљене деце биће објављени 24. јуна. Родитељи чија деца не буду уписана у државне вртиће могу узети одбијеницу са којом конкуришу за пријем у приватни вртић, уз субвеницију града.

На конкурс је поднето више од 18.172 електронска захтева, а у јасле и вртиће ће кренути више од 14.000 малишана. У односу на прошлу годину капацитети су повећани за додатних 700 места.

Од септембра Град Београд ће субвенционисати пун износ економске цене боравка у износу од 28.085 динара за око 58.000 малишана у државним вртићима. Исти износ биће дотиран и родитељима око 22.000 деце уписане у приватне предшколске установе, а остатак до пуног износа установи ће плаћати сами.

________________________________________________
13.06.2023.

Сајам родитељства одржан у Крагујевцу

У вртићу „Цицибан“ у Крагујевцу одржан је шести по реду Сајам родитељства, у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, током којег је одржано 16 радионица за децу и родитеље.
Током сајма, који је посетило више од 400 родитеља са децом, посетиоци су могли да се информишу о услугама и видовима подршке које пружа преко 20 институција на локалу. Такође ово је била прилика да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, као и да учествују у креативним, истраживачким, спортским и другим активностима.
Сајмови родитељства део су Пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“, које организује Министарство просвете уз подршку Светске банке и у сарадњи са локалним самоуправама. Циљ овог пројекта је унапређење доступности система предшколског васпитања и образовања, за децу из свих социјалних група, као и квалитета и услова.
Посебна пажња, у оквиру Пројекта, посвећује се унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача.
Кроз пројекат „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ до сада су организовани сајмови родитељства у Чачку, Сомбору, Врању, Лозници и Новом Пазару, које је посетило више од 2000 родитеља са децом.

________________________________________________
09.06.2023.

Одржан састанак Републичке комисије за спровођење завршног испита

Састанку Републичке комисије за спровођење завршног испита на крају основног образовања и васпитања за школску 2022/2023. годину и пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2023/2024. годину присуствовали су, поред в.д. министра, и руководиоци школских управа и председници окружних уписних комисија.
Завршни испит 21, 22. и 23. jуна 2023. године полажу сви ученици осмог разреда основних школа, као и одрасли који стичу основно образовање у складу са законом којим се уређује образовање одраслих.
Партнери Министарства у процесу реализације завршног испита су: Министарство унутрашњих послова, Канцеларија за информационе технологије и Е управу, Јавно предузеће Пошта Србије, Факултет организационих наука, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завод за унапређивање образовања и васпитања и школе.

________________________________________________
08.06.2023.

Пружање психосоцијалне подршке ученицима, родитељима и запосленима у систему образовања након кризних догађаја

Након кризних и трауматичних догађаја који су се догодили у нашој земљи почетком маја 2023. године, Министарство просвете појачава рад СОС линије тако што ће од 1. јуна до 30. септембра 2023. године сваког радног дана од 8 до 16 часова организовати дежурства на телефонској СОС линији у циљу пружања психосоцијалне подршке ученицима, родитељима и запосленима у систему образовања.
Сви они који сматрају да им је потребна подршка и оснаживање у превладавању стреса и анксиозности након кризних догађаја могу позвати број 08000-200-201.
Дежурни саветници који ће пружати подршку су психолози и педагози који ће, уколико постоји потреба, упућивати на постојеће линије надлежних здравствених установа.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42