Специфичности буџетских корисника
 

Државни органи и организацијe

„Када кажемо да се с нечим слажемо у принципу, то онда значи да нам не пада на памет да ту идеју спроведемо у пракси”
- Бизмарк
21.12.2022.

МДУЛС остаје посвећено вредностима и принципима отворене управе

На одржаном Инфо-дану о глобалној иницијативи о учешћу Републике Србије у Партнерству за отворену управу (ПОУ) истакнуто је да креирање Портала отворених података и новог Портала еКонсултације, унапређење правног оквира за учешће грађана у доношењу одлука и финансирање организација цивилног друштва из буџетских средстава, као и поједностављење административних поступака за грађане и привреду и даљи развој права на приступ информацијама од јавног значаја представљају само неке од најзначајнијих резултата које су постигнути до сада.
Инфо-дан о ПОУ, којим се започиње нови циклус учешћа Републике Србије у овој глобалној иницијативи, организован је са циљем промоције Партнерства и додатног подстицања свих органа јавне управе и организација цивилног друштва да се ангажују у изради новог Акционог плана.

________________________________________________
21.12.2022.

НАЈУ објавила Јавни позив за потврђивање статуса акредитованог спроводиоца програма стручног усавршавања у јавној управи

Национална академија за јавну управу објавила је Јавни позив за потврђивање статуса акредитованог спроводиоца програма стручног усавршавања у јавној управи за акредитоване високошколске установе или научноистраживачке организације, односно јавно признате организаторе активности образовања одраслих.
Пријаве на јавни позив се подносе у електронском облику путем Портала еУправе на линку: https://euprava.gov.rs/usluge/4843.
Рок за подношење пријава је 19. јануар 2023. године.

________________________________________________
16.12.2022.

Представљени резултати „Модернизованог програмског концепта НАЈУ 2020-2025”

Приликом представљања резултата „Модернизованог програмског концепта НАЈУ 2020-2025”, истакнуто је да је циљ реформе стручног усавршавања у јавној управи била културна трансформација и модернизација управе, кроз јачање административних капацитета.
Као нарочито важно наглашено је да овај процес обухвата подједнако државну управу и локалну самоуправу, о чему говори и чињеница да портал еУправа данас користи више од 1,5 милиона грађана Србије.
Електронска управа је начин да државни органи и организације локалне управе буду у сваком тренутку на располагању грађанима, а план Владе је да се до 2025. године свим грађанима у Србији омогући приступ интернету. Реч о инвестицији вредној 500 милиона евра, од којих ће половину обезбедити држава, а половину приватни партнери, додавши да се у сарадњи са УНДП-ом ради и на дигиталном описмењавању старијег становништва.
После пет година од увођења информационог система који је запослио 10.000 људи и омогућио размену пет милиона докумената, у јавној управи се иде ка томе да се уведе и електронска писарница.

________________________________________________
07.12.2022.

Објављено обавештење о почетку израде петог Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији

Партнерство за отворену управу је међународна иницијатива чија је сврха унапређење основних вредности и принципа отворене управе, кроз блиску сарадњу органа управе са грађанима, организацијама цивилног друштва, приватним сектором и осталом заинтересованом јавношћу, а која данас окупља 77 држава и 106 локалних заједница широм света.
Министарство државне управе и локалне самоуправе обавештава заинтересовану јавност о почетку процеса израде петог Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији.
У сврху благовременог информисања и подстицања учешћа свих заинтересованих страна припремљен је Календар израде новог Акционог плана, са активностима које се планирају током процеса припреме овог документа и оквирним роковима за њихову реализацију.
У складу са Календаром, до краја текуће године планирано је спровођење Јавног позива за избор организација цивилног друштва у Посебну радну групу за припрему Акционог плана, као и одржавање Инфо–дана о Партнерству, досадашњим резултатима и новом циклусу.

________________________________________________
18.11.2022.

Одржана завршна конференција пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“

На завршној конференцији пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“, који су заједнички финансирале Европска унија и Савет Европе, а спроводио Савет Европе са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина, истакнуто је да улагање у људске ресурсе доприноси свеобухватној реформи јавне управе, као једном од приоритета Владе Републике Србије.
Пројекат је спровођен током последње четири године и вредан је четири милиона евра. Кроз њега је први пут уведен систем компетенција за службенике у јединицама локалне самоуправе, 50 градова и општина добило је директну подршку у развоју функције управљања људским ресурсима, више од 2.000 запослених прошло је кроз различите обуке, а кроз грантове је додељено више од 300.000 евра пројектима из 33 локалне самоуправе, захваљујући чему су оне унапредиле рад локалних службеника.

________________________________________________

Е-пошта | Мапа сајта | Насловна страна | Вебмастер
_______________________________________________________________________

© 2006 „Образовни информатор“ - предузеће за издавачку делатност.
Београд, Цара Лазара 5A, Тел/факс: 011/3286-489, 328-65-42